България – страна на истинските хора

pavel-serafimovОбръщение на историка Павел Серафимов по повод откриването на стаята „Креативни мислители“ във Велико Търново. Да си млад е прекрасно! Животът е пред теб, ти можеш да се превърнеш в ковач на собствената си съдба. Можеш да поемеш по свой, нов път, който е неутъпкан, със сигурност труден, но пък водещ към добро. Да си българин е повод за гордост! Нашите деди са били винаги народ на светлината, първи са излезли от мрака на примитивното и са се превърнали в благородници.

Вместо да използват дарбите и уменията си, за да поробят и използват други хора, нашите предци са раздавали знания. Споделяли са всичко, което им е било известно и не само са правили живота на другите по-лесен, но са трансформирали и душите им, давали са им човечност, учили са ги как да се докоснат до божественото. Не е никак случайно, че още в най-дълбока древност дедите ни са били наричани най-смелия, но и праведен народ, пред чиято святост са се прекланяли мнозина. Предците ни са умеели да пазят Родината, но са били в състояние и да простят на враговете си. Това е най-благородното, но и най-трудното, то се отдава само на силни и чисти хора, на такива, които са уверени в себе си и в пътя, който са поели. Велики царства са се издигали и падали. Въпреки своите постижения те са изчезвали от историята, но ние сме оцелели защото нашите деди са оставали верни на себе си. Никой завоевател не е успял да ни промени.

 

Преживели сме няколко жестоки подтисничества, земята ни често е напоявана с българска кръв, но напук на всичко никому не се е отдавало да ни сломи. Дори в най-тъмните дни се е намирал герой, който да се изправи и да вдъхне смелост на сънародниците си. Дори и в най-безизходните ситуации са се появавали смелчаци, които да намерят разрешение. Възкресението се е превърнало в типично качество на българите. Правили сме невъзможното възстановявайки държавата си от пепелища отново и отново. Сякаш сам Бог ни е помагал да се издигнем над своите врагове, да ги победим и да се запазим. Не случайно учени като Дмитрий Лихачов наричат България Държава на Духа, най-древната от съществуващите днес културни нации и то не само в Европа, но и в света.

 

България е като жива отломка от старата европейска култура, най-древната отломка и поради това трябва да бъде съхранена, за да е не просто отломка от миналото, а и първата от бъдещето, първата култура, която ще прекрачи в третото хилядолетие и ще понесе културата към бъдещето. Ние сме предизвикали и възхищението на чужденци като Джон Рийд, който нарича България – страна на истинските хора. Ноъл Бъкстон пък казва за нас-“За българина е достатъчно да знае какво трябва да направи и той го върши. Дълбоки чувства той изразява, без да парадира. Интуицията му е отправена към реалността, българинът изразява себе си със заблежително спокойствие… “Българите са прекрасни хора, здраво свързани със земята, тяхната устойчивост към морални болести е забележителна. Куражът им, а и тяхната издръжливост, са им създали славата на велики бойци из цяла Европа. Българите имат уникални качества на тялото и духа…” Българинът може всичко, запомнете това! Прекланям се пред мъдростта на една жена, която е прозряла това.

 

Никога няма да ми омръзне да чета думите на Иваничка Георгиева, която е дала една от най-сполучливите характеристики на нашия народ. Запомнете тези думи добре! “Особено важна черта в етнопсихологическата характеристика на българина е неговата увереност и оптимизъм. Тя изпъква особено силно и в българската митология, в която няма свръхестествено същество, което да не може да бъде победено от човека. Последният е способен да намери винаги някакъв изход: да го унищожи, а когато не може – да го надхитри, да го излъже, да го заблуди, и ако всичко това не помага – да го умилостиви. Човекът е този, който благодарение на своя ум и съобразителност в края на краищата ще победи. Българинът винаги поставя себе си по-високо от демоничните и митични същества: змеят е лековерен, вампирът е глупав, орисниците могат да бъдат заблудени, самодивите умилостивени.

 

За него и дяволът не е така страшен, защото може да бъде надхитрен. Изключение не е направено и за господ, който понякога е несъобразителен и не винаги всесилен. Обобщен израз на тази идея откриваме в любимия народен герой Крали Марко. Той така вярвал, че би могъл да повдигне земята, че дръзнал да премери силата си с бога: „Господ да спадне от небето, с него ще се борим.“ Да си млад е прекрасно! Да си българин е повод за гордост! А да се намираш в началото на живота си и да си българин е благословия! Поемете по пътя на познанието и светината. Поемете по пътя на доброто и бъдете поредните, които ще прославят името България!

 

ПРОЕКТИ

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, с автори Гергана ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ"
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, Павел Серафимов и ...

„ЧИСТА И СВЯТА“

„ЧИСТА И СВЯТА“
Във времена на обществен нихилизъм, духовно и морално отстъпление, обругаване на национални символи и все ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”
„Креативни Мислители” - Иновативна среда за обучение на учениците Средището на съвременното Просвещение вече е ...

„БУКВАРИНО“

„БУКВАРИНО“
„Букварино“ - Уникална патриотична игра тръгва към децата в България Урок по родолюбие и игрознание ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар