България – страна на истинските хора

pavel-serafimovОбръщение на историка Павел Серафимов по повод откриването на стаята „Креативни мислители“ във Велико Търново. Да си млад е прекрасно! Животът е пред теб, ти можеш да се превърнеш в ковач на собствената си съдба. Можеш да поемеш по свой, нов път, който е неутъпкан, със сигурност труден, но пък водещ към добро. Да си българин е повод за гордост! Нашите деди са били винаги народ на светлината, първи са излезли от мрака на примитивното и са се превърнали в благородници.

Вместо да използват дарбите и уменията си, за да поробят и използват други хора, нашите предци са раздавали знания. Споделяли са всичко, което им е било известно и не само са правили живота на другите по-лесен, но са трансформирали и душите им, давали са им човечност, учили са ги как да се докоснат до божественото. Не е никак случайно, че още в най-дълбока древност дедите ни са били наричани най-смелия, но и праведен народ, пред чиято святост са се прекланяли мнозина. Предците ни са умеели да пазят Родината, но са били в състояние и да простят на враговете си. Това е най-благородното, но и най-трудното, то се отдава само на силни и чисти хора, на такива, които са уверени в себе си и в пътя, който са поели. Велики царства са се издигали и падали. Въпреки своите постижения те са изчезвали от историята, но ние сме оцелели защото нашите деди са оставали верни на себе си. Никой завоевател не е успял да ни промени.

 

Преживели сме няколко жестоки подтисничества, земята ни често е напоявана с българска кръв, но напук на всичко никому не се е отдавало да ни сломи. Дори в най-тъмните дни се е намирал герой, който да се изправи и да вдъхне смелост на сънародниците си. Дори и в най-безизходните ситуации са се появавали смелчаци, които да намерят разрешение. Възкресението се е превърнало в типично качество на българите. Правили сме невъзможното възстановявайки държавата си от пепелища отново и отново. Сякаш сам Бог ни е помагал да се издигнем над своите врагове, да ги победим и да се запазим. Не случайно учени като Дмитрий Лихачов наричат България Държава на Духа, най-древната от съществуващите днес културни нации и то не само в Европа, но и в света.

 

България е като жива отломка от старата европейска култура, най-древната отломка и поради това трябва да бъде съхранена, за да е не просто отломка от миналото, а и първата от бъдещето, първата култура, която ще прекрачи в третото хилядолетие и ще понесе културата към бъдещето. Ние сме предизвикали и възхищението на чужденци като Джон Рийд, който нарича България – страна на истинските хора. Ноъл Бъкстон пък казва за нас-“За българина е достатъчно да знае какво трябва да направи и той го върши. Дълбоки чувства той изразява, без да парадира. Интуицията му е отправена към реалността, българинът изразява себе си със заблежително спокойствие… “Българите са прекрасни хора, здраво свързани със земята, тяхната устойчивост към морални болести е забележителна. Куражът им, а и тяхната издръжливост, са им създали славата на велики бойци из цяла Европа. Българите имат уникални качества на тялото и духа…” Българинът може всичко, запомнете това! Прекланям се пред мъдростта на една жена, която е прозряла това.

 

Никога няма да ми омръзне да чета думите на Иваничка Георгиева, която е дала една от най-сполучливите характеристики на нашия народ. Запомнете тези думи добре! “Особено важна черта в етнопсихологическата характеристика на българина е неговата увереност и оптимизъм. Тя изпъква особено силно и в българската митология, в която няма свръхестествено същество, което да не може да бъде победено от човека. Последният е способен да намери винаги някакъв изход: да го унищожи, а когато не може – да го надхитри, да го излъже, да го заблуди, и ако всичко това не помага – да го умилостиви. Човекът е този, който благодарение на своя ум и съобразителност в края на краищата ще победи. Българинът винаги поставя себе си по-високо от демоничните и митични същества: змеят е лековерен, вампирът е глупав, орисниците могат да бъдат заблудени, самодивите умилостивени.

 

За него и дяволът не е така страшен, защото може да бъде надхитрен. Изключение не е направено и за господ, който понякога е несъобразителен и не винаги всесилен. Обобщен израз на тази идея откриваме в любимия народен герой Крали Марко. Той така вярвал, че би могъл да повдигне земята, че дръзнал да премери силата си с бога: „Господ да спадне от небето, с него ще се борим.“ Да си млад е прекрасно! Да си българин е повод за гордост! А да се намираш в началото на живота си и да си българин е благословия! Поемете по пътя на познанието и светината. Поемете по пътя на доброто и бъдете поредните, които ще прославят името България!

 

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар