Българи се пробудиха с хоро на националния празник на България

tsveta-600Уникалната атмосфера на българското единение събра стотици в столичния парк „Заимов”, където с хоро беше отбелязан Националният празник на България. Най-позитивната инициатива за тази година е дело на „Българи за България“ и „Сдружение Азбукари“.

Столичани и гости на София дойдоха в парка, за да отбележат заедно празника. В красотата на фолклора, хванати за ръце се потопиха българи от всички възрасти и дори цели семейства. Паркът се изпълни с хиляди озарени лица – ефект, който е неизменна част от магията на българските ритми.

Сърцата им открадна българската народна музика, пресътворена от майсторството на танцов клуб „Витоша“, „Тъпани и гайди“, „Да танцуваме заедно“, фолклорният изпълнител Ана Мария Трайкова и певицата Галияна Арсова.

„Пробуждане с хоро“ цели да възроди българския дух. „С тази инициатива искаме да кажем, че българите имаме национално самочувствие, че фолклорните ни традиции са живи, че българските ценности са нещо, с което можем да се гордеем. Искаме да провокираме всички българи, които са дошли тук, да се присъединят към общото родово хоро на обединението. Така ще включим енергийния поток помежду си и ще изразим с всичко това обич, толерантност, единение”, каза Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари”.

horo-3mart-3„Хорото не е само танц, то е магически ритуал, символ на единението и символ на космическата енергия. Винаги е било онова самобитно творчество, което е задържало енергията на българското общество. В него е вплетен особен заряд. Хорото е ценността, която свързва българите и ги кара да пренебрегнат своите житейски проблеми”, посочи г-жа Кирилова.

Зарядът на този магичен ритуал днес разпали и обедини българи в около 30 места в страната и чужбина. Освен в София, хора има и в Плевен, Варна, Русе, Сливен, Шумен, Стара Загора и др. А от чужбина българската позитивна лавина заля и САЩ, Англия, Франция, Испания, Италия, Сърбия и др.

Всички заедно направихме тази магия на единението и така за пореден път доказахме, че примера на предците не е угаснал, че гордостта и отговорността пред бъдещето също няма да угасне, защото сме заедно.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар