800 българи играха хоро пред Дуомо и Замъка на сфорците в Милано (Галерия)

40 фолклорни формации на наши сънародници, живеещи в Европа се включиха в събора „На мегдана на Другата България“.

Над 800 българи в колоритни народни носии извиха буйно хоро пред Castello Forcesco  (Замъка на сфорците) в Милано на 9 юни на четвъртото издание на събора на българите, живеещи в Европа „На мегдана на Другата България“. Пред древния замък от 15 в. те показаха, че пазят и предават на поколенията българи зад граница традициите, обичаите и културата ни.

Снимки: авторът.

Всяка от 40-те фолклорни формации на българи от 11 европейски страни дефилира със свое знаме и символи. Не ги спря невероятната жега на Милано, където, поради по-голямата влажност, по обяд човек се чувства като в сауна. „Можем ли още?“, подвикваха музикантите. „Можееем! Да живее България!“, крещяха танцьорите.

Колоритното зрелище събра на площада стотици жители на Милано, които снимаха, ръкопляскаха бурно и скандираха „Браво, България“. Някои не издържаха и се хванаха на хорото, като се опитваха да докарат стъпките.

Триумфалното шествие на българите от Европа започна от площада пред Миланската катедрала и по ул. „Данте“ продължи до Замъка на сфорците.

ВИДЕО – Виолета Терзиева от ансамбъл „Лазарка“, Мюнхен:

Дефиле на 33те участника в събора в Милано 2018.

Публикувахте от Violeta Terzieva в Неделя, 10 юни 2018 г.

 

После на път за мястото на официалното откриване – Чита ди Ломбардия българите „нападнаха“ метрото. Навсякъде по маршрута, по стълби и тунели звучаха тъпан и гайда, а българите се хващаха на импровизирано хоро с риск да паднат на релсите. После цялото подземно влакче прокънтя от „Назад, моме Калино“ и други любими песни.

В 14 часа започна концертът. Темата на тазгодишния събор беше „Нашенските обичаи“. С танци българите показаха обредите „Лазарки“, „Нестинарство“, „Георгьовски танци“, „Коледуване“, „Ладуване“, „Кукери“.

Сцената беше монтирана на един от най-красивите площади на Милано – Чита ди Ломбардия. Уникалното съоръжение е полузатворен площад, обграден от високи сгради в модернистичен стил и с великолепна акустика.

Площад Чита ди Ломбардия.

Концерта откри г-жа Десислава Радева. Съпругата на президента Румен Радев подчерта, че е приела поканата в качеството си на българка, а не на официален гост. Тя каза колко се вълнува и стиска палци прекрасната инициатива да продължи и колко се радва на българите от Европа, че са заедно и, че пазят своите традиции.

Сн. Асоциация за българска култура – Милано.

„Вие показвате, че да бъдете далеч от родината не означава да обърнете гръб на българското“, каза в словото си Марин Райков, посланик на България в Италия и Малта. Той поздрави сънародниците си, че успяват да запазят духа на българщината и го предават на своите деца. „За да бъдеш уважаван от другите нации, трябва първо да уважаваш себе си“, каза още той.

„Тук има страшно много вълнение, радост и носталгия, но и надежда, че нашите традиции ще бъдат предавани от поколение на поколение навсякъде по света, защото България е там, където има дори един българин“, каза развълнувана Анита Екинова, създател на събора „На мегдана на Другата България“. Тя припомни как всичко е започнало през 2014 г. в Лион, Франция, после в Монпелие, като миналата година са били в Гандия, Испания.

В Италия Радослава Недялкова (в средата) открива, че българският фолклор ѝ е още по-мил.

„Съборът е уникален с това, че е пътуващ, тоест всяка година се сменя градът домакин“, каза Радослава Недялкова от Асоциация за българска култура и основен организатор на събора. Асоциацията е създадена през 2014 г. в Милано с основна цел да популяризира българската култура и традиции в Италия. Включва фолклорна група „Нашенци“, хор за народно пеене „Нашенки“ и детска фолклорна група „Нашенчета“. От тази година групата има филиали във Верона и Перуджа.

„Представях си това събитие да е хубаво и то наистина е прекрасно“ – каза Недялкова. Тя самата е решила да организира фолклорна група в Милано, защото нямало къде да играе народни танци. „Всички българи са тук на собствени разноски, за да бъдат заедно. Случващото се тук е уникално, защото е израз на добрата воля на толкова много българи в Европа да съхраняват и поддържат българщината навсякъде по света“, каза още Недялкова. Инициативата са подкрепили допълнително 5 групи от Италия и една от Пловдив, които са дошли само като зрители.

Съборът беше и своеобразно ревю на носии от всички фолклорни области в България, в цялото им пищно великолепие, блясък и колорит – истинска радост за очите. „Българите вече разбраха, че не може безотговорно да се отнасят към своите народни носии, да събират елементи оттук-оттам само, защото им харесват, а да си правят костюми, изградени от главата до петите в стила на техния регион. Чест прави на българите тук, на събора, че са дошли в автентични носии, изработени от професионалисти“, каза Магдалена Петрова от „Българска шевица“ – Добрич.

Магдалена Петрова (вляво) съветва танцьорки за носиите.

Тя от 12 години събира народни носии, а домът ѝ в Добрич е като своеобразен музей на българския костюм. Има около 40 носии от различни фолклорни области, по които си прави реплики. Интересуват я оригиналните бодове, шевици и кройки. Работи с музеите, които ѝ дават снимки и достъп до експонатите.

Председател е на читалище „Български искрици“ в Добрич, където обучава деца на занаяти. Казва, че не е необходимо всеки българин да му бъде изработена носия. Ако костюмите се съхраняват правилно, може да се предават в наследство от баби и дядовци на внуци.

И както подобава на Милано като световна столица на модата, на концерта Магдалена Петрова показа изложба и ревю на колоритни автентични носии от различни фолклорни области. На площада до сцената имаше и изложба на красиви българки в носии от фото проекта на Радослав Първанов „Аз съм българка“.

Изложбата от народни носии на Магдалена Петрова, изработени по автентични етнографски образци.
Ревюто на носии на Магдалена Петрова обра овациите на публиката.

Празничният ден в събота завърши с вълнуваща хоротека под звездите. На площада се хванаха на хоро всичките участници на събора, заедно с други българи от Милано, за да съпреживеят отново емоцията да са заедно. „Вече сме като едно голямо семейство на българите, живеещи в Европа. Всяка година се събираме едни и същи хора, но на различни места“, каза организаторката Радослава Недялкова.

Някои танцьори седнаха на земята, за да подкрепят събратята си от други формации.

На събора дойдоха много българи от Милано със семействата и децата си, а също и италианци. Имаше много бебета в колички и хамаци и малки деца, всички в народни носии и с български трибагреник в ръцете. Най-малкият зрител беше бебе момиченце на няколко месеца с бродирана кърпа и блузка.

Най-малките участници в концерта пък бяха Даниел от Нюрнберг (4 г.) и Анна-Мария от Монца, Италия (5 г.).

Малкият хороводец Даниел от Нюрнберг.
Анна Мария от Монца.

През целия ден не спряха да идват миланци. Имаше и млади, и възрастни двойки, които тихо сядаха на столовете и гледаха в захлас. Те не спряха да разглеждат със зяпнали уста красивите усмихнати и вдъхновени българи, които изпълваха площада с весел смях. Някои се събуваха боси, други седяха направо на земята, трети репетираха, четвърти се прегръщаха като братя, пети разхождаха бебета с колички, шести просто заформяха импровизирано хорце до сцената… На празник – като на празник.

На събора тази година се включиха 33 танцови и 7 певчески формации от Европа. Най-активни бяха българите от Великобритания с 8 формации, Испания (7), Германия (5) и Франция (4). Участваха и българи от различни градове в Италия, Белгия, Ирландия, Швейцария, Дания, Швеция и Малта. Нивото беше различно – от начинаещи ентусиасти до професионални танцови формации със силна хореография.

Вчера съборът продължи с концерт на певческите групи. Семинари по народни танци изнесоха известните ни фолклористи проф. д-р Антон Андонов и проф. д-р Костадин Бураджиев.

Анита Екинова.

Ето какво написа в своя фейсбук профил след събитието създателката на събора Анита Екинова от Лион, Франция:

„Другата България е тази, чиито граници ние, българите, живеещи в чужбина рисуваме с нашите танци и песни; тази, в която се събираме поне веднъж в седмицата сред приятели и любители на нашенските хора; тази, която сме си измислили, нарисували и създали в сърцата си … Тази, в която всички сме усмихнати и щастливи от това да се хванем заедно на едно хоро, да се радваме на танците на другите групи без завист, да бъдем приятели и да си помагаме…

Тази е другата България и нейният мегдан е отворен за всички обичащи България, фолклор, песни и танци хора, били те българи или чужденци. Като създател на събора много ме огорчава това, че всички медии говорят за събор на българската емиграция… което не е нито вярно, нито точно.

Това е събор на групите за български фолклор, творящи извън границите на България – за да се виждаме, да танцуваме заедно и да създаваме тези емоционални и зареждащи моменти заедно!“

„Искаме да покажем на Италия и на цяла Европа,че сме горди българи!“ – беше посланието на участниците.

Енергията на хоротеката:

Публикувахте от Радослав Първанов Фотография – Radoslav Parvanov Photography в Неделя, 10 юни 2018 г.

Още вълнуващи моменти от хорото:

Още снимки от вълнуващото събитие:

ЧАСТ ВТОРА

ЧАСТ ТРЕТА

ЧАСТ ЧЕТВЪРТА

 

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар