8-годишен би Борисов на шах

 

За 7 минути 8-годишният Цветан Стоянов победи премиера Бойко Борисов на партия шах в Министерски съвет. 8-годишният Стоянов все пак е европейски шахматен шампион. Той е и в ТОП 7 на световната ранглиста в неговата възрастова категория.

 Според инициаторите на двубоя – Сдружение „Азбукари“, партията е била трудна. На премиера Борисов не му помогна помощта и на просветния министър Сергей Игнатов, както и на 9-годишната Гергана Пейчева, която има над 25 медала и 10 купи от европейски турнири по шахмат.

 

 

„Министърът съм го взел да ми помага“, обясни в началото на срещата премиерът Борисов, който избра да играе с черните фигури. От сдружение „Азбукари“ започнаха да представят успехите на бъдещите ни шахматни надежди, но Борисов се беше съсредоточил изцяло в партията шах. „Ние ще си играем през това време, вие си говорете, не ни пречите“, каза той.

На няколко пъти Борисов се опита да разконцентрира съперника си и да го пришпори по-бързо да приключи с играта, подканвай го с думите: „Айде, Цецко!“. За първи път дете побеждава премиера Бойко Борисов на шах, похвалиха се организаторите на срещата.

Победата си Цветан Стоянов дължи на една груба грешка на опонента си Бойко Борисов – премиерът отдалечил прекалено един офицер, с което дал възможност 8-годишният Цветан да го матира.

Организаторите също така обясниха, че след като видял, че не може да победи лесно момчето премиерът опитал да изостри играта си, но и това не помогнало пред шахматния ум на 8-годишния хлапак.

Иначе и Цветан, и Борисов играли агресивно с желание за победа. След премиера Борисов и образователният министър Серегй Игнатов решил да премери сили с новия Топалов, както наричат Цветан Стоянов. Резултатът обаче отново бил в полза на малчугана.

Иначе пред медиите 8-годишното момче бе изключително скромно в коментара си за срещата на високо ниво, но обясни, че премиерът не бил труден съперник. Днешният шахматен двубой бе повод и представителите на сдружение „Азбукари“ да потърсят правителствена подкрепа за намеренията на европейския парламент да се въведе шахмата като задължителен предмет в образователната система на страните членки на ЕС.

Сергей Игнатов обяснил, че е отворен към всякакви идеи, а от сдружението са оптимисти, че идеята им ще стане факт, защото министър-председателят Бойко Борисов е фен на играта с черно-белите фигури.

Източник: http://news.ibox.bg

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар