10 села, запазили красотата и уюта на Възрожденска България (Галерия)

Сгушени в приказно красиви местности, те са истински оазис на хармонията и спокойствието и са добра идея за уикенд с аромат на стара къща и огнище.

България е вдъхновяващо красива. Има десетки села, които чрез автентичната си архитектура са запазили Възрожденския дух дори и в най-тежките периоди на петвековното робство. Сгушени в приказно красиви местности, те са истински оазис на хармонията и спокойствието. Ето 10 идеи за уикенд сред прекрасна природа и на места, в които ухае на стара къща и топло семейно огнище.

Боженци

Това малко българско село ще ви отведе назад във времето – чак в българското Възраждане, с изцяло запазена архитектура от този период. Разположено в Централна Стара планина, селото предлага разнообразие от атракции. Едно от тях е баницата – традиционното българско лакомство, гордост за националната ни кухня.

Жеравна

Известно със своите добре запазени къщи и музеи от Възраждането, това китно селце ще ви очарова със своята природа и уникална архитектура.

Делчево

Сгушено в пазвите на Пирин планина, това село е известно също като „орела на Пирин“, защото е като орел, кацнал високо в планината. Само си представете гледката.

Шиpoĸa лъка

Известно със своите автентични родопски къщи, музикални традиции и богата история,това село резерват предлага много интригуващи забележителности и ще можете да се докоснете до автентичния начин на живот на хората от Родопите.

Гела

Разположено в близост до Смолян, това е едно от най-известните български села. Смята се, че Гела е основано от траките и днес една от неговите забележителности е именно тракийската крепост Градище.

Лещен

Това село е скрит скъпоценен камък в Родопите – със старинни къщи, приятелски настроени хора и топло време. Перфектно място за тези, които търсят тихо и спокойно място за релакс.

Рибарица

Намира се в Тетевенския Балкан, на 600 м надморско равнище. В това село традициите са още живи- Очарователните малки кокетни къщи, дивата природа и гостоприемните хора ще направят Рибарица вашето любимо място.

Орешак

Много атрактивно село, разположено близо до Троян. Смята се, че този район е бил населяван още по време на палеолита.

Бръшлян

Една от перлите на Странджа. Намира се в община Малко Търново. Името на селото до 1934 г. е било Сърмашик и е увековечено в химна на Странджа планина — песента „Ясен месец веч изгрява“.

Арбанаси

Едно от най-известните села с автентична българска атмосфера. Съществувало е по време на Втората българска държава и според местните легенди тук е мястото, където царете на Търново са сечели монети. Арбанаси е в списъка на ЮНЕСКО като световно културно наследство и определено си струва да се посети.

Източник: Малка България

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате