10 села, запазили красотата и уюта на Възрожденска България (Галерия)

Сгушени в приказно красиви местности, те са истински оазис на хармонията и спокойствието и са добра идея за уикенд с аромат на стара къща и огнище.

България е вдъхновяващо красива. Има десетки села, които чрез автентичната си архитектура са запазили Възрожденския дух дори и в най-тежките периоди на петвековното робство. Сгушени в приказно красиви местности, те са истински оазис на хармонията и спокойствието. Ето 10 идеи за уикенд сред прекрасна природа и на места, в които ухае на стара къща и топло семейно огнище.

Боженци

Това малко българско село ще ви отведе назад във времето – чак в българското Възраждане, с изцяло запазена архитектура от този период. Разположено в Централна Стара планина, селото предлага разнообразие от атракции. Едно от тях е баницата – традиционното българско лакомство, гордост за националната ни кухня.

Жеравна

Известно със своите добре запазени къщи и музеи от Възраждането, това китно селце ще ви очарова със своята природа и уникална архитектура.

Делчево

Сгушено в пазвите на Пирин планина, това село е известно също като „орела на Пирин“, защото е като орел, кацнал високо в планината. Само си представете гледката.

Шиpoĸa лъка

Известно със своите автентични родопски къщи, музикални традиции и богата история,това село резерват предлага много интригуващи забележителности и ще можете да се докоснете до автентичния начин на живот на хората от Родопите.

Гела

Разположено в близост до Смолян, това е едно от най-известните български села. Смята се, че Гела е основано от траките и днес една от неговите забележителности е именно тракийската крепост Градище.

Лещен

Това село е скрит скъпоценен камък в Родопите – със старинни къщи, приятелски настроени хора и топло време. Перфектно място за тези, които търсят тихо и спокойно място за релакс.

Рибарица

Намира се в Тетевенския Балкан, на 600 м надморско равнище. В това село традициите са още живи- Очарователните малки кокетни къщи, дивата природа и гостоприемните хора ще направят Рибарица вашето любимо място.

Орешак

Много атрактивно село, разположено близо до Троян. Смята се, че този район е бил населяван още по време на палеолита.

Бръшлян

Една от перлите на Странджа. Намира се в община Малко Търново. Името на селото до 1934 г. е било Сърмашик и е увековечено в химна на Странджа планина — песента „Ясен месец веч изгрява“.

Арбанаси

Едно от най-известните села с автентична българска атмосфера. Съществувало е по време на Втората българска държава и според местните легенди тук е мястото, където царете на Търново са сечели монети. Арбанаси е в списъка на ЮНЕСКО като световно културно наследство и определено си струва да се посети.

Източник: Малка България

ИНТЕРЕСНИ ПРОДУКТИ

ПЛАКАТ „ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗ...

PLAKAT-VURVI-NARODE-VUZRODENI-AZBUKARI
Българи, да отпразнуваме заедно с децата си 24 май! „Сдружение Азбукари“ издаде плакат с химна ...

10.00лв.Вземи сега!

КОМПЛЕКТ ИСТОРИЯ НА СЛАВН...

ISTORIA-DENIA-NA-KNIGATA
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

50.00лв. 30.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦ...

PAKET BUKVARINO-ISTORIA-KARTA
ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦИЯ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание ...

55.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ

PAKET BUKVARINO-PUZEL-KARTA
ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание на ...

60.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ „ОТЕЧЕСТВО...

3-MART---ISTORIA-+-3-KARTI-NA-BULGARIA-1
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ Издател: „Сдружение Азбукари“. Автор: Павел Серафимов, „Сдружение Азбукари“ и съмишленици. Категория: ...

43.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA-BG-+-KARTA-BG
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ С БЕЗПЛАТНА ДЕТСКА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ ...

20.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA EN
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

30.00лв.Вземи сега!

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.

Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар

0

Your Cart