Учените вече са категорични: Градът на Птиците до Пазарджик е най-древният в Европа

При разкопките са намерени златни украшения на над 6000 години, бил е обитаван от най-малко 4000 човека, открили са археолозите.

Как ценим, съхраняваме и популяризираме невероятните археологически открития по нашата древна земя? Кои са най-новите чудеса, открити от археолозите, които могат да направят страната ни атракция за милиони туристи? Повод за това даде една публикация на Георги Георгиев във фейсбук:

„Гледам ги англичаните как си правят реклама с тоя Стоунхендж. През няколко дни филм по Дискавъри, по Нешънъл Джиографик, по други телевизии. Били турени там 2400 г. пр. Хр. За едни камънаци, дето нито един археолог все още не е установил за какво служат, от кого са турени там. По времето, когато в Египет строят вече огромните пирамиди.

Установили са само, че огромните вертикални камъни, тежащи 30 тона, са пясъчник и са примъкнати от 30 км, а по-малките сини камъни, тежащи 2 тона, са докарани от скали с вулканичен произход в Уелс на около 240 км. Предполагат, че мястото е служило за окултно-лечебни цели.

И толкоз. И шум до Бога.

Замислих се и направих аналог с Варненското златно съкровище, което е по-старо от Стоунхендж с поне още 2000 г. От 4400 г. пр. Хр. 294 гроба. Само в гроб №36 са открити 857 златни предмета. Общо са 3000. С чистота на златото 23,5 карата. Почти съвършено. С уникална ювелирна обработка. За първи път в света. 2000 години преди египетската цивилизация и Стоунхендж.

Колко от нас знаят, че иде реч за цивилизация от около 200 000 човека, населявала земите около Девненското езеро, Дуранкулашкото езеро и крайбрежието на Добруджа до устието на Дунав?! И че този народ всъщност е първият в света с ясни признаци за държавност и владетели. Самият факт, че в някои от гробовете са положени владетелски скиптъри и други владетелски символи, е достатъчен. Да не говорим за фината керамика с идеално гланцирана повърхност, оцеляла почти 7000 г. За Бога, тази цивилизация е боравела тогава с числото π – 3,14.

Златни украшения от Варненския халколитен некропол

Да не говорим за все още неизследваната култура, останала от този народ, „изчезнал“ през същото това Пето хилядолетие преди Христа. Как пък друго не разбраха, но веднага установиха, че бил изчезнал.

А дали е изчезвал изобщо? Дали само не се е преместил и по-късно плавно се влял в тракийските народи? А това, че не е изчезнал, е лесно доказуемо. ДНК хаплогрупата на този народ е G2 и днес се среща при около 5% от населението в България.

А колко българи знаят за древния протоград на Птиците, открит наскоро край Пазарджик, където бяха намерени златни украшения на възраст над 6000 години? Древен град с основи, по които може да се съди, че е бил обитаван от най-малко 4000 човека. А колко туристи могат да видят този уникални открития?! Почти никой не знае къде е некрополът. Да не говорим, че е с ударени кепенци.

А какво е направила държавата ни, археологията ни, за да популяризира некропола, да продължи разкопките, да го направи световна сензация, защото е уникален, а държавата ни и община Варна да печелят милиони от прииждащи туристи?! Да се образова малко Ангелкова, а не да се чуди защо изобщо е попаднала в министерство. С бетониране на плажове туризъм не се прави.“

Мистериозният Град на Птиците изумява дори учените

Разкопките на Града на Птиците изумяват дори археолозите.

Пазарджик е на път да стане световна туристическа атракция с откритото наблизо древно поселище. Според учените Протоград вече спокойно може да претендира, че е най-старият град в Европа.

През лятото на 2019 г., по време на разкопките в селищната могила край пазарджишкото село Юнаците, археолозите продължават да правят сензационни разкрития. Мистериозният древен протоград на Птиците продължава да изумява дори учените, призна пред Дарик ръководителят на екипа доц. д-р Явор Бояджиев, който от десетилетия проучва обекта.

Изненадващите факти този път надминават очакванията му, като той сам признава, че вече не се наема да прогнозира още какво би могло да излезе при следващи проучвания.

Над 100 000 квадратни метра е била площта на селището, като археолозите след 18 години изследване на терена все още не са стигнали до границите му. За сравнение – открити в Месопотамия и Шумер селища с площ около 10 дка са определяни от учените като градове. Този край Юнаците е поне десетократно по-голям.

Студенти от Полевата школа „Балканско наследство“ пред профила на селищната могила при с. Юнаците. Сн. Уикипедия.

Има и ясни данни за високо развита цивилизация, за общество със стройна организация, за хора с естетически усет. Сред любопитните разкрития е нещо като пристан, до който се е стигало с лодки. Знае се, че по онова време река Тополница е минавала край цитаделата на селището, а сега вероятно ще се окаже, че е била плавателна.

Още по-сензационната новина е, че е бил и пристанище. Това разкри пред „Стандарт“ доц. Явор Бояджиев. Неговият екип е разкрил част от истински търговски кораб. Става дума за предната част на голям плавателен съд, което потвърждава, че тогава реките Тополница и Марица са били плавателни. А това е създавало условия за оживена търговия и друга стопанска дейност, което на свой ред е благоприятствало за развитието на изкуствата и религиозните култове.

Край село Юнаците археолозите от българо-гръцкия екип досега са открили градски стени, порта на голямо селище, както и ров със защитна стена. До нея е намерен скелет на човек на над 6000 години, който най-вероятно е загинал при отбраната на древния град. Интересно е, че е погребан с едната ръка под гърба, а другата – до тялото.

„Касае се за цивилизация от каменно-медната епоха на 6800 години“, обясни доц. д-р Явор Бояджиев. Доскоро се смяташе, че микенска Гърция е най-старата цивилизация в Европа – отпреди 26 века. Артефактите и находките, които накараха учените на висок глас да заключат, че това е най-древният град в Европа, бяха открити миналата година.

„Най-напред се доближихме до крепостната стена, открита преди три години. Тя е била много масивна, с височина 5 метра и същата ширина“, обясни екипът археолози. Доскоро изследванията обхващаха само могилата край село Юнаците. Оказва се обаче, че Протоград се е разпростирал на още 100 дка извън крепостните стени. Там са живеели земеделците и скотовъдците, а вътре в просторни сгради, украсени с червена и бяла боя, се е ширела висшата класа.

„Разкопавахме в центъра на Протоград в дълбочина и на ширина. Оказа се, че има цял район до жилищните сгради, който е бил индустриална зона“, твърди археологът.

Там били открити пещи и цехове, подобни на части от съвременните фабрики. Открити са оръдия на труда, а цялата система дава чертите на един изключително цивилизован град. Другото уникално е, че в този град са намерени е първите хладилници в света. Дълбоко под земята са намерени помещения, които са запазвали месото студено. Такова нещо не е срещано досега, твърдят учените.

Именно на тази площ археологът и екипът му се натъкнали на корабостроителница. „Засега са открити счупени първообрази на кораб и малки лодки, още дори не сме ги снимали, а ги пазим тези дни, за да ги отнесем до музея в Пазарджик – обясни доц. Бояджиев. – В ниши на 6700 години също така за първи път открихме общо 11 средиземноморски гривни, които са били изключително ценни за хората и са направени от морски раковини.“

„Уникалното е, че накитите са намерени в концентрация само на 10 метра. Новината, че на мястото е намерена и първата книга в света, все повече се доказва, тъй като сега открихме плочки и дъна на уреди с фрагменти и комбинация от протописменост“, обяви археологът, който работи само с още четирима члена в екипа си.

Намерени са плодове отпреди няколко хилядолетия, сред които и гроздови зърна със следи от обработка – вероятно във вино, в пласт, датиран от над 3000 години преди траките. Това пък говори, че те са наследили, а не са открили традицията да правят божествената напитка.

Археологическото лято на могилата приключва с около 170 находки, сред които две двуглави птици с човешки глави, накити от средиземноморските миди Spondylius и Dentalium, инструменти от мед, камък, кост.

И още – погребение на бебе от ранната бронзова епоха, което е било поставено в ритуална урна. Още едно малко и силно обгоряло дете е открито в сграда, унищожена от опустошителен пожар, затрупано със съдове, останки от покъщнина, много зърна и семена.

Учените вече са категорични, че градът под могилата е най-древният в Европа.

Останките на над 30 древни селища са открити на Юнаците

Селищна могила Юнаците. Сн. Уикипедия.

Селищна могила при с. Юнаците, известна още като Плоската могила, се намира на 8 км западно от Пазарджик. В нея през годините са разкрити останки от поне 30 селища, изграждани постепенно едно над друго, които свидетелстват, че през различни периоди там е живяло различно население в течение на над 6000 години. Могилата е разположена на ниска речна тераса на десния бряг на някогашното корито на р. Тополница (сега течаща по-далеч на изток), на около 5 км от вливането ѝ в река Марица.

Селищната могила при се състои от останките от поне 30 селища, изграждани постепенно едно над друго (т. нар. строителни хоризонти). Те свидетелстват, че могилата е била обитавана в в рамките на над 6000 години, през различни периоди и от различно население.

На върха на могилата е доказано, че е съществувал средновековен некропол с християнски погребения. През римския период (ІІ-VІ в. сл. Хр.) върху селищната могила, която тогава е представлявала удобно възвишение сред равната долина наоколо, е издигнато малко укрепление. То е било подсилено и чрез ров около могилата.

Това укрепление и средновековният некропол в значителна степен са нарушили най-горните селища от могилата, отнасящи се към Ранната и Късната желязна епоха. Частично са засвидетелствани останките от две селища, изграждани едно над друго, от Ранната желязна епоха (Х-VІ в. пр. Хр.) и от Късната желязна епоха (V-IV в. пр. Хр.).

Виж още: Хераклея Синтика – древният град със световно значение

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате