Представиха световно откритие: добив на полиметали от минерали от Черно море

Патентованата от инж. Чавдар Каменаров нова технология може изцяло да промени индустриалната карта както на България, така и на света.

Инж. Чавдар Каменаров.

При огромен интерес и в препълнена зала в Националния политехнически музей в столицата на ул. „Опълченска“ 66 премина на 17 юли мултимедийната презентация на иновативната „Технология за добив на Браунов газ и минерали, богати на полиметали от морска вода“ на инж. Чавдар Каменаров. „Никога музеят не е бил толкова пълен с хора“, споделиха уредниците. Присъстваха научни светила, водещи бизнес предприемачи, иноватори, студенти. Бяха дошли и хора, изкушени от темата за новата технология, която може изцяло да промени индустриалната карта както на България, така и на света.

Патентованата от иноватора инж. Каменаров технология няма световен аналог. Тя е с уникални характеристики и при разгръщането на целия й потенциал се стига до многофункционален апарат, който успешно покрива няколко икономически, стопански и професионални области, стана ясно от презентацията на инж. Каменаров, изобретател с 40-годишен опит в иновациите.

Инсталацията, произведена на основата на технологията, произвежда метали от минералите, които се извличат при добиването на Браунов газ от морската вода. Производител е на  енергия, обезсолява морската вода и я прави чиста питейна вода. Технологията може да бъде използвана и за унищожаване на битови отпадъци и накрая да се превърне в една цялостна екологична инсталация.

Едно от големите предимства на технологията е, че може успешно да бъде използвана за очистване на силно замърсени хвостохранилища, включително и радиоактивно заразени, да се рекултивират силно замърсените земи и почви, като на изхода отново се получава енергия.

Ако технологията и производството останат в България, това ще изстреля икономиката ни във висините, единодушни бяха участниците в презентацията. Приложението на технологията решава 3 основни проблема на конвенционалните системи: изразходването на природните ресурси, замърсяването на околната среда и намаляването цената на енергията.

На основата на иновацията е създаден технологичният стартъп „Плам Енерджи“ АД с изпълнителни директори инж. Чавдар Каменаров и Цвета Кирилова, чиято основна цел е веднага да реализира поредица от научни открития.

„Уникалното откритие прави забележителен пробив в областта на възобновяемите енергийни източници в отговор на глобалните екологични потребности, като предлага нова визия за икономическо и социално развитие с глобален позитивен екологичен отпечатък – каза Цвета Кирилова. – Екип от амбициозни учени успяха да разработят интелигентна, многофункционална пилотна инсталация за добив на Браунов газ, която е абсолютна новост в света на високотехнологичните иновации.

Науката винаги води индустрията напред, обратното е почти невъзможно, а бизнесът и науката се нуждаят от свързаност, от стъпаловиден и успореден растеж, чрез който взаимно да задоволяват потребностите си. Цивилизационният скок на човечеството има потребност от динамично развиващата се наука, която се нуждае от мащабни инвестиции и икономическото съучастие на предприемачите.“

Предизвикателството пред екипа на „Плам енерджи“ АД бе едновременно да организираме, презентираме и интегрираме науката в бизнес начинание, също да си представим, а в последствие да изобретим нова световна технология – иновация, която ще направи XXI в. по-мирен и по богат от XX в. Нека не забравяме, че след нас, тук на Земята, ще останат да живеят децата и внуците ни. Те заслужават чиста Планета и здрава среда. Като разбираме философията, че съзнание се повдига със знание, ние не правим просто бизнес или просто наука, ние „Надграждаме света с наука“, каза още Кирилова.

„Нашата технологична иновация не е част от съществуващите индустрии днес. Ние създаваме и представляваме ново, непознато за останалите пазарно пространство, което задава възможност за висок ръст на приходите. През годините на нашето развитие ние се съсредоточихме върху разбирането за основополагащата сила на бизнеса, а именно – способността да се създаде нова незаета пазарна ниша. Обхватът на възможностите на нашата технология, която е без аналог, предлага на клиентите (потребителите) скок в стойността. Идеята е този проект да бъде стратегически заложен в развитието на България, защото ние искаме той да остане в страната ни“, обясни Георги Тутанов, които също е част от екипа на иноваторите. Колкото до това дали може да измести отрасли, той подчерта, че тя може само да ги надгради.

„В съвременния свят знанието и иновациите се превръщат във все по-голяма ценност, защото те носят най-висока добавена стойност, – каза още Георги Тутанов. – Технологията, сведена в по-малък мащаб, ще има приложение навсякъде в ежедневието и това ще донесе едно голямо развитие за всички. Представете си черупката на охлюва, когато я разрежете, се получава златното сечение. Ако то бъде заложено като стратегия за създаване на нов тип икономика и индустрия, ще предизвика подем и ще създаде нов тип икономика и промишленост. Тя пък ще има нужда от нови кадри. Тях също ще трябва да преструктурираме и обучим, а така ще постигнем иновация и в образованието. В тази посока виждам развитието на технологията и компанията“.

„Всяка една технология, която има висок икономически потенциал, може да подпомага развитието на образованието, а знаем в България най-големият недостиг в образованието е остарялата технология и липсата на кадри. Това е основният проблем. Подобни иновации носят икономически потенциал, който може да се превърне в гъвкав образователен модел, т.е. да бъде инвестирано в развитието на млади учени, на ученици под формата на стипендии“, посочи пък Георги Мавров, който работи по организационната политика за мрежово управление на знанието.

Георги Мавров и Георги Тутанов от екипа на „Плам Енерджи“.

До късно вечерта продължи оживената дискусия, като въпросите от публиката не спираха да валят, а разговорите продължиха и в коридора и в двора на музея. Организаторите обявиха, че през месец септември в Пловдив за пръв път ще демонстрират как работи инсталацията за добив на Браунов газ и минерали от морска вода. Точната дата ще бъде обявена допълнително.

https://plam.energy/

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Активна възпитателна система“ - нова образователна методика от две помагала за обучение на ученици по темите „Здравословен начин на живот“, „Психология и психично здраве“, „Физическо възпитание и спорт"