„Номадско ЕдинЕние“ възражда български села

С предпримаческата си програма Zero Start Цветина Петкова и Петър Нефтелимов полагат началото на нов начин за живот и реализация далече от шумния град.

Цветина Петкова и Петър Нефтелимов.

Българското село вече няма да бъде това, което сме си представяли – изоставени къщи и тъжни стари хора по пейките. Проектът на фондация „Номадско ЕдинЕние“, създадена и ръководена от Цветина Петкова, предлага нов, модерен начин за възраждане на изоставени български села.

Проектът е за хора, които желаят да се върнат обратно към спокойния и здравословен живот на село, далече от Матрицата и напрегнатия график на големия град. „Номадите“ организират реновирането на селски къщи и настаняването в тях на млади хора, чиито професии позволяват да живеят на село и да работят дистанционно за компании в града. Та колко му трябва на един съвременен млад човек, за да се реализира? Един лаптоп и бърз и стабилен интернет.

Във вилната зона Зелин, на 3 км от Ботевград, вече четвърти ден млади хора са се събрали на Първата предприемаческа програма на село – Zero Start. В рамките на 5 дни 15 участници от цяла България ще конкретизират реални предизвикателства, ще търсят и намират решения, създавайки успешни бизнес проекти, под ръководството на петима ментори и с помощта на още толкова доброволци.

„Пейзажът“ се допълва от разходки в гората, рисуване с въглен, творчество с керамика и дърво, прожекции под звездите, хапване с домашно приготвена храна от фермата и градината ,,на съседа‘‘, кулинарно предизвикателство ,,Entrepreneurs’s Kitchen‘‘, скачане с бънджи от балон… Звучи като приказка, но е истина благодарение на една много амбициозна млада дама – Цветина Петкова.

В Зелин Хаус програмата върви с пълна сила вече 4-ти ден. Снимки: Ангелина Пенкова.

„Програмата Zero Start е следствие на проекта „Номадско ЕдинЕние“ и на първия ни реализиран проект – къща ЗелинХаус, която е домакин на събитието – каза пред „Азбукари“ Цветина Петкова. – Програмата е и част от проекта за единение и за работа с дигитални технологии извън големия град, с първа локация ЗелинХаус. Даваме пример какви събития ще се случват тук и какви хора привличаме.

Много е ценна и подкрепата на менторите. Това са доказали се експерти в областта на бизнеса, на маркетинга, като например Мариян Маринов, който е директор „Бизнес развитие“ на София Тех парк. Това са все хора, които подкрепят развитието на бизнес модела и на каузата и мисията на „Номадско единение“ за провеждане на такива събития и събиране на такива хора по-близо до природата, където са по-продуктивни. Мисията на „Номадско ЕдинЕние“ е за връщането на младите хора на село и за предоставяне на алтернативи и възможности за работа извън големия град в XXI век.“

Занятия на открито по програмата Zero Start.

Съмишленикът й и създател на проекта Zero Start Πeтъp Heфтeлимoв е предприемач, ocнoвaтeл нa „Блoгът зa пpaĸтичecĸитe cъвeти зa бизнeca“, и на „Уĸaзaтeл зa пpoфecиoнaлиcти“, ĸъдeтo вceĸи мoжe дa cи нaпpaви бeзплaтнa пpoфecиoнaлнa oнлaйн cтpaничĸa. Πетър е част и от екипа жypнaлиcти в Πoзитивнaтa мeдия нa Бългapия ,,Уcпeлитe‘‘, ĸъдeтo зa нaд 2 гoдини имa нaд 230 cвoи cтaтии, oт ĸoитo пoвeчe oт пoлoвинaтa ca интepвютa c ycпeли бългapи в cтpaнaтa и извън гpaницитe ѝ.

Πeтъp e чacт и oт eĸипa нa Јаmbа – Саrееr fоr аll, ĸъдeтo ce бopи зa paвeн cтapт нa xopaтa c paзлични възмoжнocти. Пpeз мeceц oĸтoмвpи 2018 г. е пocлaниĸ в ĸaмпaниятa ,,Paвeнcтвoтo знaчи пoвeчe‘‘ нa Јаmbа, цeлящa дa нacoчи внимaниeтo нa oбщecтвoтo ĸъм пpaвoтo нa paвeн шaнc зa xopaтa c paзлични възмoжнocти.

Cтyдeнт e пo биoтexнoлoгии в Coфийcĸия yнивepcитeт ,,Cв. Kлимeнт Oxpидcĸи‘‘. Πoлyчaвa cпeциaлнa нaгpaдa oт ĸoнĸypca ,,Cтyдeнт нa гoдинaтa 2018‘‘. Cпopeд нeгo живoтът ни e oтpaжeниe нa живoтa в нac caмитe, нa ĸлeтъчнo нивo. Kлючът ĸъм ycпexa e в нac caмитe и зa дa имaмe ycпeшни взaимooтнoшeния, тpябвa пъpвo дa изyчим взaимooтнoшeниятa нa мoлeĸyлнo нивo. Казва, че за него ycпexът нe ce мepи c бpoя цифpи в бaнĸoвaтa cмeтĸa, a c бpoя живoти, ĸoитo cи пpoмeнил ĸъм пo-дoбpo.

Двамата се запознават през лятото на 2018 г., когато Петър интервюира Цветина за Uspelite.bg. Поводът е проектът ,,Номадско ЕдинЕние” и концепцията за трансформиране на селска къща (ZeLLin House) в международно социално средище за обмяна на опит, знания и международни практики. Или иначе казано селска къща = coworking & coliving space („пространство за съвместна работа и живеене“). Проект, който Цветина стартира от лятото на 2017 г. Година по-късно, след покана за посещение на ZeLLin House, той се вдъхновява и създава програмата Zero Start.

Сега двамата заедно продължават по пътя на промяната, разчупвайки всички клишета за работа в Матрицата. „Създавайки Zero Start, целим обособяването на иновативна бизнес среда сред приРодата, където да преобразуваме градските бизнес практики с разходки в гората, аромата на балкана и създаването на networking среда от разнообразни професионалисти – казват иноваторите. – Zero Start е всичко онова, което ти липсва в големия град – Свобода, Вдъхновение, Творчество и Промяна. Не Нулата е важна, а Стартът! Ще се осмелиш ли да Стартираш?“

Иновативната идея да създаде фондацията „Номадско ЕдинЕние“ хрумва на младата юристка Цветина Петкова преди няколко години. Започва от реновиране на къщата на баба си във вилната зона Зелин до Ботевград. Там е създала първия професионално организиран хъб (място) за събиране на дигитални номади, които искат да живеят и работят на село.

Това е международно движение. Дигиталните номади са хора, които искат да се откъснат от Матрицата. А Матрицата е корпоративната среда, с работно време от 9 до 17 ч. Тя е и начин на мислене, на живот, на работа. Дигиталните номади отказват да работят в офис. Ако им е нужен само един лаптоп, те биха могли да работят на която и да било точка на България и дори на света. Достатъчно е на мястото да има надежден уай-фай.

Може да се каже, че дигиталното номадство е част от движението дауншифтинг, или да ограничиш стреса. Това социално явление набира все по-голяма популярност на Запад. В буквален превод означава „да превключиш на по-ниска скорост”, да намалиш темпото. Философията му е контрапункт на забързания и динамичен начин на живот в града. Удовлетворението от успеха, професионалната реализация и пълната банкова сметка са заменени с щастието от опростения и осмислен начин на живот със свободата да избереш кога да работиш и кога да почиваш, и то сред природата.

В Зелин Хаус се готви. Здравословно.

Тези хора отказват да зависят от заплатата си и търсят начини да предприемат свой собствен бизнес. Преместват се да живеят в къщи на село. Събират се с хора, които мислят като тях, и се учат един от друг как се прави стартираща компания.

„Досега под кариера разбираме един и същи модел – университет, работа в компания, катерене нагоре по кариерната стълбица и какво? В един момент стигаш до най-високата позиция в една компания и установяваш, че това не ти носи нищо – казва Цветина. – Но може да се живее и по друг начин – професионалното и лично развитие да вървят ръка за ръка и да се издържаш от работата, която ти носи най-голямо удоволствие. И няма нужда да се доказваш на някого и да се титуловаш като търговски директор или каквото и да било друго, за да живееш щастливо. Защото в крайна сметка работиш за други хора, които те експлоатират.“

Следва бърнаут, или професионално „изгаряне“, който влачи след себе си демотивация. Чувстваш се изцеден и използван. При дигиталните номади това също е кариера, но пречупена през личния избор – обяснява Цветина. – Кой е казал, че работата и удоволствията трябва да бъдат разделени? Те могат да вървят в синхрон. Тоест ако днес почивам, или се забавлявам, или ходя на конна езда, после имам свободно време да избера колко часа и кога да работя така, че да мога да си позволя таксата за конна езда. А не да работя по 8 или 12 часа, за да стана търговски директор, да нямам време за семейството си, нито за нещата, които обичам да правя.“

В същото време селото, в което се нанасят 25-35-годишни образовани хора се оживява, усвояват се земи с богати плодородни почви, оставени да пустеят, което само по себе си е много родолюбиво начинание.

„Затова се върнах и в България, защото, пътувайки много по света, я преоцених. Преоцених с какво разполагаме тук като природа, ресурси, свобода – казва Цвети. – Световна тенденция е хората да се връщат обратно към природата и има много млади българи, които искат да го направят. Така променяме и икономиката, на локално и глобално ниво. Дауншифтингът означава и свободата на избор да живееш и работиш в други условия – с качествена храна, спорт и избор с какво да си изкарваш прехраната. Което ти дава най-ценното – спокойствието от свободата на избора.“

Цветина е завършила право, още като студентка е работила в едни от най-големите адвокатски кантори и в държавната администрация. В един момент усеща, че тази корпоративна среда я задушава, и предприема смел и авантюристичен ход – става стюардеса в Дубайската авиокомпания „Емирейтс“. За година и половина обикаля света и установява, че по-хубаво от България няма.

Истинска екзотика е една 33-годишна дама, минала през най-добрите софийски правни кантори, изведнъж – стюадеса в Дубай и – хоп! – на село. Разбиващо е всякакви стереотипи за кариера. Цветина обаче не мисли така. „За пръв път в живота си установявам, че работя това, което ми харесва и живея по начин, който ми харесва“, казва тя. Когато след година и половина полети се връща в България, работи отново година и половина като юрист в държавната администрация и това окончателно слага капак на търпението й.

Живот на село…

Още докато обикаля по света, тя се запознава със стила на живот на дигиталните номади и когато напуска държавната администрация, две седмици след това проектът за такова място в България вече е узрял в главата й. Междувременно разбира от интернет, че в Сърбия има глобално село на дигитални номади – Мокрин Хаус. Отива да го посети и разбира, че те провеждат събития, насочени към усвояване на традиционните сръбски занаяти. При тях заварва и дигитални номади от други страни. Тези хора обичат да пътуват по местата, където има такива общности, за да се срещат със себеподобни и да бъдат част от тяхната творческа среда, или просто, за да трупат преживявания.

В глобалното село, каквото е сръбското Мокрин Хаус, има coworking и coliving обекти, тоест места за споделена работа и споделено живеене. „Тези термини няма как да се превеждат, защото са международни“, обяснява дамата. В Азия също има такъв хъб в Бали, където са съсредоточени дигитални номади и стартиращи компании. Амбицията на Цветина е Балканите да са следващото такова място.

Тя започва от къщата на баба си във вилна зона Зелин до Ботевград. Реновира я основно и днес се нарича ЗелиКула, по идея на Вила Вилекула на Пипи Дългото Чорапче. Там е първият български хъб за дигитални номади. Миналото лято Цвети е събрала там българите, които искат да изградят първото глобално село у нас. Избрали са село Боженица, което е на 15 км от Зелин и на 80 км от София. Боженица е много зелено село и там вече има общност. Има семейство, което е изградило конна база. „Жената е типичен пример за това как един проспериращ адвокат може да зареже големите корпорации и да отглежда коне и да изгражда конна база“, коментира Цветина. В Боженица вече втора година се провежда приключенски многобой, катерене по скали, тролеи и въжета, скачане с бънджи и балон. Занимават се с различни изкуства.

В бъдеще сръбското село Мокрин и българското Боженица ще са в постоянна връзка и ще се създаде втората по мащаби мрежа в света – Балканската, след тази в Бали, Индонезия. Затова на 10 октомври миналата година се проведе българо-сръбска конференция с най-развития коуъркинг и коливинг център в Сърбия и цяла Европа – Мокрин Хаус, за да приложат българите успешно техния модел.

Мащабната идея на проекта на Цветина „Номадско ЕдинЕние“ (UnityHub) е да се създаде мрежа от коуъркинг и коливинг места, като моделът на Боженица се разпространи и по други села. „Много е важна общността, която се сформира около Ботевград и Зелин, първия коуъркинг и коливинг, в който от май месец започнахме да работим“, казва Цвети.

Тя се радва на общността, която е събрала около себе си, от интересни хора, всеки със своята експертиза и опит. Неин приятел, с когото са израснали от деца, има развита спортна школа и ще изгради и спортната база на ЗелиКула. Защото за дигиталните номади, предприемачите и хората със стартиращи компании, за екипите от корпорации, които биха посетили този хъб, ще поискат не просто място, където да работят. Трябва да имат условия за спорт, хубава качествена здравословна храна.

„Хубавото е, че това вече се случва. Мой приятел има ресторант в Ботевград и е уникално творческо място за събиране на хубави хора. Той ще се грижи за храната. Имаме в екипа и програмист, който е и китарист, и пее, и прави пици на пещ“, смее се Цветина.

„Искаме да събудим позаспалата активност и на други българи, които вече ни се обаждат, да предприемат стъпки, че затова сме тук – да споделяме ноу-хау“, казва тя. Два са начините други хора да се включат в мрежата. Първият е ако някой има собствена или наследствена къща на село, да я реновира с всички удобства на една градска къща, а след това да я отдава под наем на дигитални номади. Другият начин е предприемачи да закупуват къщи на село (а те на много места са на ниски цени), да ги реновират и отдават под наем на общността.

„Много хора ни звънят и казват: „Ето ви моята къща, реновирайте я. Казваме им, кой да я реновира? Те сами трябва да проявят активност и предприемчивост – коментира Цвети. – Нашата работа като общност и като фондация е да търсим инвеститори, готови да купят и реновират къщи, да ни ги дадат под наем, а после да ги разработваме и стопанисваме през годината.“ Повече информация интересуващите се могат да получат на фейсбук страницата на проекта

„Ние прокарваме пътека за стопанисване и за развитие на общности и на имоти извън големите градове, тъй като повечето хора искат да живеят там, но търсейки алтернативи, не намират решение на това как могат да си докарват доходи, живеейки там. Това, което ние правим, е, че даваме ноу-хау и пример за това, как се случват нещата стъпка по стъпка“, казва Цветина Петкова.

За една година, откакто се срещнахме с младата дама, много хубави неща са се случили. Година по-късно резултатът е предприемаческата програма Zero Start, подкрепата на силни ментори и експерти от предприемаческата, иновативна и стартъп среда. От „Номадско ЕдинЕние“ са установили контакти и партньорства с местния бизнес, който ги подкрепя и който е взел голямо участие в изграждането и облагородяването на самото място Зелин Хаус.

„Имаме подкрепата и на община Ботевград, защото виждат развитието на това, което правим, и защото правим нещо иновативно в близост до София, но извън града, на село – казва Цветина. – В програмата Zero Start се включиха 15 човека от цяла България, които търсят алтернативи за живот на село, генерират идеи, а ние им помагаме да ги развиват. За тази година, в която развивахме програмата и срещахме съмишленици в България и извън страната, които са в сферата на спорта, на изкуствата и предприемачеството, се включиха като наши ментори. Така се разраства местната икономика чрез продуктите, които предлагаме на местните хора.“

Настроение в ЗелинХаус:

Днес от сутринта скачат с бънджи…
… И играят хора на чист въздух…

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Активна възпитателна система“ - нова образователна методика от две помагала за обучение на ученици по темите „Здравословен начин на живот“, „Психология и психично здраве“, „Физическо възпитание и спорт"