Недко Солаков открива видеоинсталация по поръчка на арт център в Брюксел

В проекта „Някои българи“ шестима наши творци с изключителна международна кариера отговарят на въпроса защо живеят в България или от време на време се прибират тук.

 „Някои българи“ – така е нарекъл художникът Недко Солаков видеоинсталацията, чиято премиера ще бъде на 29 юни от 18 часа в Института за съвременно изкуство на бул. „Васил Левски“ 134 в София. Създадена е при нетипични за художника обстоятелства.

След дълго очакване на предложения от страна на България за представяне на съвременното ѝ изкуство в Брюксел във връзка с ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, традиционният домакин на престижните прояви – Центърът за изящни изкуства BOZAR, решава да се обърне директно към Недко Солаков и му поръчва да направи специален проект, посветен на страната му. По традиция контрактуването на арт проекти, представящи една или друга държава в залите на BOZAR се извършва от самите страни.

Видеоинсталацията е показана в Брюксел с голям успех в рамките на 4 месеца от 31 януари до 30 май. „Някои българи“ е в залата Орта. На 1 февруари тази година, в присъствието на нашите Президент и Министър-председател, министри и ръководители на културни институции, се открива официално културната програма на българското председателство в Брюксел. В приветствената си реч директорът на BOZAR Пол Дюжарден подчертава, че работата на Недко Солаков отразява България в съвременните ѝ отношения с Европа.

Прочут из целия арт-свят като разказвач на истории чрез различни художествени средства – от живопис и рисунка до комплексни мултимедийни инсталации, Недко Солаков този път кани в историята си за България свои реални съвременници – Георги Господинов, Иво Димчев, Рут Колева, Теодор Ушев, Явор Гърдев и Яра Бубнова – шестима автори с призната, дори у нас, изключителна международна кариера, към които художникът не крие пристрастието си: …с някои от тях се познавам от дълги години, с други се сприятелих по повод този проект, но всички те вече имаха място в съзнанието и сърцето ми заради онова, което са писали, изпълнявали, пели, филмирали, режисирали и курирали не само в България, но и из целия свят“.

Недко Солаков се обръща към тези конкретни съграждани в контекста на често повтаряната тук и отвъд негативна характеристика на страната ни, за която се твърди, че е най-бедна и най-корумпирана сред всички 28 европейски страни членки, и ги моли в кратки монолози да обяснят връзката си с България.

Всички те, кога разгърнато, кога кратко, иронично, емоционално, понякога сякаш между другото, отговарят пред камерата на един привидно прост въпрос, поставен от автора: Защо живеете в България (или от време на време се прибирате тук)?

За разлика от презентацията в Брюксел, в изложбата в София, която неслучайно се открива в последния ден на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, присъстват и шест акварела – участието в „диалога“ на самия Недко Солаков в една от предпочитаните му художествени форми – метафорични рисунки, със специално измислени истории за всеки от участниците в неговия проект.

Рисунките, неизлагани досега, са не само форма на благодарност за спонтанността и отвореността на „някои българи“, но са и много лично „признание в любов“ от страна на международно отличения и успешен творец-колега.

(Цитатите на Недко Солаков в текста са част от инсталацията „Някои българи“)

Недко Солаков, роден през 1957 г. в Червен бряг, завършва специалност „Стенопис“ в Художествената академия в София. Участва активно в международния изложбен живот от началото на 1990-те, канен е в проекти на водещи куратори, представя множество самостоятелни експозиции в някои от най-престижните музеи и галерии по света.

Tой нееднократно участва във Венецианското биенале за съвременно изкуство, в раздела Аперто (1993) и в основните кураторски проекти (48-то, 49-то, 50-то и 52-то издания, като при последното участие получава една от наградите). През 1999 г. е автор на Националния павилион на България във Венеция.

Той участва активно със свои творби в биеналета на съвременно изкуство в Истанбул, Сао Пауло’94, Ротердам, Лион, Арнхайм, Цетине, Лодз, Шарджа, Тирана, Севиля, Москва, Сидни, Ню Орлиънс, Сингапур, Катманду и тази година в първото Международно биенале за съвременно изкуство в Рига. Той е единственият български художник, участвал в най-престижната изложба на съвременно изкуство Документа (2007, 2012).

Недко Солаков е представял самостоятелни изложби в Национален музей Жиаду (Chiado), Лисабон; Фондация де Апел (de Appel), Амстердам; Център за съвременно изкуство, Китакушу, (Япония); Национален музей на кралица София, Мадрид; Израелския музей, Йерусалим; Център на изкуствата Санта Моника, Барселона; Кунстхауз, Цюрих; Кастело ди Риволи, Риволи; Софийска градска художествена галерия; Галерия Боргезе, Рим и Кунстферайн, Залцбург.

През 2003-2005 първата му ретроспектива “A 12 1/3 (and even more) Year Survey” е представена в Казино Люксембург, в Розеум, Малмьо и в О.К. Център, Линц. През 2008-2009 година проектът му „Емоции“ е показан в Кунстмузеум, Бон, в Кунстмузеум Сент Гален и в Institut Mathildenhoehe, Дармщадт.

През 2011-2012 голямата ретроспектива на Недко Солаков “All in Order, with Exceptions” се открива в Галерия Ikon, Бирмингам, в Fondazione Galleria Civica, Тренто – “All in (My) Order, with Exceptions”, в S.M.A.K., Гент и в Fundação de Serralves, Порто. През този месец Недко Солаков участва едновременно в Unlimited и Parcours, два от разделите на Арт Базел – най-престижния панаир за съвременно изкуство в света, където показва огромната си инсталация от 2010 г. «Липсва ми социализма, може би…», както и «Антични драсканици» сред постоянната експозиция на Antikenmuseum, Базел.

Произведения на Недко Солаков има в над 50 световни музейни и публични частни колекции, сред които MoMA, Ню Йорк, Tate Modern, Лондон и Centre Pompidou, Париж.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате