Земеделец на 17 години – това звучи гордо

Видео с Иван Иванов от Сандански, който се грижи с любов за овощната си градина, стана хит в социалните мрежи.

Иван Иванов.

Когато говори за своята овощна градина и за своите ябълки, очите му блестят, цялото му лице свети. Земеделец на 17 години – това звучи гордо за Иван Иванов от Сандански. А видеото с него на пазара, където той продава ябълки, отгледани със собствените ръце, докосна толкова много хора, че за нула време стана хит в социалните мрежи с над милион гледания.

“Не съм очаквал това видео да събере толкова много симпатии, доста хора ми звънят да си поръчат ябълки”, казва Иван. Дава интервю в движение, защото няма време. През седмицата е на училище, а в събота и неделя бере и продава ябълки. И така, вървейки, разказва, че овощната градина му е наследствена от дядо му, на когото е кръстен – Иван Иванов. Когато е на 10 години, за пръв път сърцето му трепва от жал за хубавата овощна градина в село Поленица. “Оттогав

а съм извънредно, ама извънредно много запален по моите овошки”, казва младежът.

“Моят дядо също беше много запален по тази градина – казва Иван. – Той стана вече пенсионер, не му се ходеше толкова много и градината беше леко запусната. Отидохме една година да берем круши и видях, че дърветата са започнали да изсъхват. Стана ми много жал и му викам: “Дядо, дай да ги поокастрим тези дървета и да засадим нови”. Той ми вика: “Как да стане, като няма достатъчно вода?”. Това беше преди 5-6 години. Тогавашният кмет не пускаше достатъчно вода по вадата. Дядо ми беше доста обезкуражен, а аз му викам: “Нищо, ще пробваме, каквото излезе”.

Двамата засаждат 40 нови дървета. Тогава новият кмет на селото Гаврил Цветанов започва да пуска повече вода за напояване. “В нашия край без вода нищо не вирее, защото климатът е много сух, а по тези места има големи горещини.”

Градината е от декар и половина и в нея има 90 дървета. Прасковите, черешите и сливите са изсъхнали и засаждат нови, а ябълките издържат повече на суша, обяснява Иван. С по-добри резитби освежават ябълковите дървета и те започват отново да раждат плодове.

Всяка събота Иван ходи при своите дървета след натоварената седмица в училище и твърди, че така разпуска, това му е почивката – да се занимава с градината.

Тази година е била много благоприятна за кайсиите. Иван обяснява с вещина, че тези дървета много рано цъфтят и после като се развали времето, няма реколта. Но тази година всичко е било наред.

“Още не съм решил дали това ще ми е основният бизнес като завърша училище – казва Иван. – Засега, дето се вика, не се знае на кой свят съм още. Засега градината ми е хоби, но толкова много си я обичам, че нищо чудно в бъдеще само с това да се занимавам. Мога да кажа, че 98% от ябълките аз сам съм ги изгледал. Двата процента са заслуга на моя дядо, който ме кара до градината и понякога помага”, разказва момчето.

При беритба в началото на октомври по стара традиция Иван събира цялото си семейство и ангажира един бус. Вече са прибрани първите по-едри ябълки, предстои и втора беритба. Събрали са един тон ябълки, които Иван продава по левче килото.

“Както вече казах, това за мен е развлечение, но като дам от този един тон ябълки на бабата, на дядото и на другите ми роднини, не мога да събера 1000 лева”, смее се Иван.

Парите той смята напролет да инвестира в нови дървета за градината. “Има едни много хубави сортове гръцки смокини, смятам да засадя от тях”, казва младежът. Планира са си изкара шофьорска книжка и да купи една работна кола, за да не троши новата кола на семейството по черния път.

Иван живее в родния си град Сандански и учи в Земеделска професионална гимназия. Хвали я, че в нея има и модерни специалности като агро екология. Има практика в опитна база, с хубави нови трактори. Гордее се, че е в такова добре развито училище. Той самият учи по специалността “Контрол по качество на безопасност на храни и напитки”. Още не е решил какво ще следва.

Неочакваната известност, с която се сдоби покрай видеото, не го вълнува. Казва, че не обръща внимание на такива работи, но е съгласен, че дава хубав пример и вдъхновява своите сънародници. Колко много села стоят запустели, колко много градини съхнат. “Много ми е болно като ходя на градината и по пътя за лозята има толкова много запуснати лозя и градини. Не е хубаво това. Едно време хората са се грижили за всичко, а сега всичко е опустошено”, споделя Иван.

Голям почитател е на българската народна музика. Много обича да слуша местната им македонска музика. Участва с удоволствие в ритуала Сирница, 40 дена преди Великден, когато палят и прескачат огън.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате