В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение

Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското и славната ни история със съвременните технологии

Екипите на „Сдружение Азбукари“ и училище „Иван Вазов“ в Алдомировци на откриването на интерактивната класна стая.

Една иновативна и модерна класна стая очаква своите ученици, когато се върнат в училище. Тя беше открита на 31 март в ОУ “Иван Вазов” в село Алдомировци, община Сливница. Създадена е със собствени средства на “Сдружение Азбукари” и осигурено от тях дарение, и е втората в страната, осъществена по модела на проекта “Креативни мислители”. Той е реализиран от “Сдружение Азбукари” за пръв път през 2015 г. в ОУ “Димитър Благоев”, Велико Търново и е своеобразно средище на съвременното Просвещение.

„Великите личности от историята в образователната игра „Букварино“ на „Сдружение Азбукари“ тръгнаха към една българска училищна стая, за да зарадват и изненадат децата, когато се завърнат в клас. Портретите на личностите, съграждали, бранили и развивали Родината ни, са поставени над модерна интерактивна дъска за обучение. И всеки ден вълнуващите погледи на първенците в историята ще обменят информация с децата, за да ги насърчават да растат достойни и да им припомнят за силата на моралния кодекс в заветите на предците ни“, сподели с вълнение Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“.

„Целта на проекта „Креативни мислители“ е да се създаде благоприятна среда, в която по естествен път да се стимулира неформалното общуване между деца и преподаватели, с акцентиране върху творческата атмосфера и обратната връзка между децата в процеса на училищното обучение. Иновативният проект е логичен отговор на дългогодишните обществени очаквания и настройки относно нуждата от спешно осъвременяване на методиките на преподаване у нас, в крак с най-новите образователни тенденции, в духа на времето, в което живеем.

Новаторският подход в преформатирането на учебните стаи е с цел да се стимулират и предразполагат децата към свободна себеизява чрез творческа мисловност. Това обстоятелство, в съчетание с модерните технологии, включени в оборудването на стаите, неминуемо ще доведе до по-високи педагогически резултати, а в близка перспектива – и до повишаване на ефективността на цялата образователна система. Децата имат право на избор за начина, по който ще придобиват знание – в уютна среда и с облекчен достъп до най-съвременните мултимедийни технологии“, смятат от „Сдружение Азбукари“. „Не случайно нарекохме тази класна стая „съвременен център на Възраждането“, допълни Цвета Кирилова.

„Изключително сме благодарни на „Сдружение Азбукари“, че ни включиха в този проект. Работата ни е много приятна и успешна – сподели Даниела Борисова, директор на училището в Алдомировци. – Сътрудничеството ни с „Азбукарите“ е от миналата година. Екипът на училището ни е участвал в различни инициативи на сдружението, като „Пробуждане с хоро“ на националния празник 3 март.“

Тази необикновена класна стая ще възпитава децата в патриотичен дух. Тя е декорирана с цветовете на българския трибагреник – стени, чинове, столове. Когато децата се върнат в училище, ги очаква още една приятна изненада – уникални щори. “Те не само внасят уют и красота в класната стая, но и изобразяват 4 от символите на България – Шипка, върхът на Свободата, Казанлъшката роза, Добруджа, житницата на България и „Очите“ на Рила – Рилските езера. И всичко това – под зоркия поглед на хан Крум Законодателя – в картина, реплика на художника Васил Горанов“, каза Даниела Борисова.

На един голям папирус са наредени буквите от българската азбука, като този кът също е с цветовете на родния трибагреник. Има и голяма детска карта на България, дело на „Сдружение Азбукари“, в която много мащабно са разположени различните области на България и какви забележителности, животински и растителни видове има там.

Стаята е оборудвана с интерактивна дъска и лаптопи, с които учителите и учениците работят с удоволствие. Интерактивната дъска дава богати възможности урокът да стане по-интересен, по-атрактивен, по-лесен и достъпен, каза още директорът Даниела Борисова. Свързана с интернет, тази интерактивна дъска дава богати възможности на учителите за използване на различни електронни ресурси. Това са електронни учебници, хипервръзки, по които учителите са подготвили презентации.

„В един момент може учителят да преподава по география за пирамидите, и с един клик да заведе учениците си на виртуална разходка в Египет. Да влязат виртуално в някой музей, галерия. По музика също е много интересно, тъй като там учениците могат да се включат в платформата YouTube и да чуят музикални произведения, да видят нещо повече за авторите, композиторите… Може да се почерпят знания в абсолютно всяка сфера, като се използват приложения като „IZZI“, „Academico“ с многото уроци, платформата „Уча.се“ За нас е било мечта да имаме такава интерактивна дъска“, сподели още Борисова на откриването, на което присъстваха екипът на „Сдружение Азбукари“ и педагози от училището.

Класната стая преди…

… и сега

На специална табела на стената от „Сдружение Азбукари“ са се обърнали към децата и родителите с думите: „В образователната стая „Креативни мислители“ ви очакват безброй приятни открития в нивата на познанието и мисловното творчество. Пристъпете прага с настроение, защото стаята е направена специално за вас, с любов. Нека вдъхновението ви помогне да обхождате необятния простор на знанието с усмивка, надежда и упование в Доброто начало, съхранило нашия народ през бурното му минало.“

„Инвестицията в знанието е най-ценното вложение, защото то се изплаща в пъти и дава възможност за цялостното развитие на нацията. Всеки, който е инвестирал в образование, е спечелил, а покрай него и всички останали. Никога не забравяйте, че образованието не е само ценност, то е инвестиция в човешките ресурси и е основен фактор за развитие на икономиката и обществения живот в една страна. В днешно време само една образована нация може да бъде богата и просперираща. С помощта на своите съмишленици ние от „Сдружение Азбукари“ постигнахме баланс между традиционните достойнства на българското образование и необходимостта от усъвършенстване“, каза Цвета Кирилова.

За реализацията на проекта “Сдружение Азбукари” работи в партньорство с онлайн зона за българщина „Българчета“ (https://bulgarcheta.com/). Стаята е изцяло боядисана и допълнително окабелена, подменена е подовата настилка с ламинат. Осигурени са щорите, детската карта на България, стената с букви и папирусът. „Трежър“ България за пореден път е подкрепило проекта,  като е предоставило репликата на величествената картина на Хан Крум с художник Васил Горанов.

Техническото оборудване (лаптопи, интерактивна дъска), чиновете, столовете и шкафчетата са осигурени със средства по проекта „WellBeCome“ по Програмата Interreg-ИПП за трансгранично сътрудничество между Република България и Република Сърбия, с водещ партньор „Сдружение Азбукари“.

Приятели завинаги…

„С председателя на „Сдружение Азбукари“ Цвета Кирилова и главния координатор Яна Трендафилова станахме много близки по проекта, който изискваше много усилия от двете страни, особено от тяхна – като водачи в това сътрудничество. Надяваме се да участваме и в бъдещи проекти заедно, или поне да останем приятели завинаги. Оставаме с тази нагласа – приятели завинаги“, каза развълнувана Даниела Борисова.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Активна възпитателна система“ - нова образователна методика от две помагала за обучение на ученици по темите „Здравословен начин на живот“, „Психология и психично здраве“, „Физическо възпитание и спорт"