Българка е най-успешната жена на годината в Италия

Дариана Куманова получи наградата в категория „Изкуство и култура“ от федерация Fidapa, насърчаваща изключителните дами в Италия.

Преди дни Дариана Куманова – най-младият доцент в академия „Сан Ремо” и един от най-авторитетните педагози по поп и джаз в Италия, беше избрана за „Най-успешна жена на годината” в категория „Изкуство и култура”. Наградата й е връчена от Fidapa-BPW – федерация, която открива и насърчава изключителните жени от изкуството и бизнеса в Италия.

Дариана Куманова.
Напоследък „Жената оркестър“ учи и контрабас.

Да обучаваш млади таланти в родината на белкантото е изключително дръзко начинание, но италианците ценят „Дариана, ла булгара“. Нейни ученици вече са звезди и печелят „Сан Ремо”, „Гласът на Италия”, „Х фактор”. Номинирана е за “италианските оскари” „Давид на Донатело” и печели „Златна клапа” на италианските журналисти и музикални критици.

Името й е синоним на най-висока класа при подготовката на бъдещи звезди, а тя е обкръжена от почит и респект от хората в музикалните среди в Италия. В академия „Сан Ремо“ доцент Куманова отговаря за подбора на млади таланти в област Ломбардия.

През школата й са минали стотици ученици, които пътуват от цяла Италия до Милано, за да се учат на вокално майсторство при нея. Чужденци от Цюрих и Лугано летят със самолет и отсядат в хотел, за да ги учи българката. А причината да изберат точно нея е, че тя не просто „вае“ гласове, тя готви звезди.

Нейната възпитаничка Ариза печели „Сан Ремо“ през 2009-а, Наиф Херин е много популярна във Франция, Мадалина Генеа прави два филма в Италия, като за втория – “Дом Хемингуей”, в който си партнира с Джъд Лоу, записва и песента с помощта на Дариана. Нейни възпитаници са и литовският участник в „Евровизия” през 2013 г. Андриус Появис, и кубинецът Франк Родригес – тв звезда, който обучава другите италиански звезди на салса, гласът му е с бленда ала Синатра и жените са луди по него.

С Леонардо Монтейро зад кулисите на фестивала „Сан Ремо“.

Последното ѝ голямо откритие е Леонардо Монтейро. Той е роден в Италия, от бразилски произход, балетист от Миланската Ла Скала. Дариана става негов ментор, педагог и продуцент на албума му.

На тазгодишния „Сан Ремо” Монтейро се класира четвърти сред младите. Първият му сингъл, на който Дариана е автор и на текста, е в топ 5 в радиокласацията на Италия.

Дълги години тя е съсобственик на музикално студио и школа, но от март месец тази година решава да развива собствения си бранд. Дариана откри свое студио в центъра на Милано, на улица „Алесандро Тадино, с професионално училище за певци и звукозаписно студио.

Тя често участва в RAI 1 и в други тв и радиопредавания. Наскоро е гостувала в предаване на тема „Жените, които оставиха следа във фестивала „Сан Ремо”.

Миналата година на 20 март популярната в светските среди българка събира на благотворителен концерт звезди от киното, телевизията и музиката. Нейната ученичка Джесика Нотаро, тв звезда в Италия, е залята с киселина и Дариана организира концерта Insieme per Jessica („Заедно за Джесика”).

В телевизия RAI 1, където е поканена като една от жените, които оставят следа във фестивала „Сан Ремо”.

Дариана Куманова е избрана за президент на един нов фестивал за млади таланти – Milano Music Festival. Организатор е и на концерта на НАТО на 19 май в Милано. Тя и трима нейни ученици са почетни гости на сцената. Пред висши военни, дипломати и политици от всички натовски страни Дариана пее в дует с последното си откритие Леонардо Монтейро.

С Мауро Пагани на червения килим на “Давид на Донатело”.

Талантливата и амбициозна „болярка“ беше известна у нас от дуета “Модел 22” заедно с Елеонора Дончева (Нора от “Х фактор”). Признава, че още като дете във Велико Търново е била оправна. На 14 години идва да живее сама в София, за да учи в музикалното училище. На 16 години си наема сама апартамент под наем. На 17 години вече се издържа без проблем с участия с дует „Модел 22“.

В Италия тя среща Бруно Сантори – музикален магнат и директор на оркестъра на “Сан Ремо”, който оценява класата й и я кани в „Сан Ремо”. През 2013 г. е номинирана за “италианските оскари” – “Давид на Донатело” и получава наградата “Чак Д’Оро” (“Златна клапа”) на италианските журналисти и музикални критици за песента “Новый день” към саундтрака на филма “Сибирско възпитание” с Джон Малкович. Тогава минава по червения килим заедно с филмови величия като Стивън Спилбърг, Дъстин Хофман и Бен Афлек и получава висока оценка от Бернардо Бертолучи и Енио Мориконе.

Със съпруга й Росен Илиев са израснали заедно, познават се още от детската градина. Днес той е повече в София, където е бизнесът му, а тя – повече в Милано, но двамата често пътуват – той за Милано, тя за София. Имат двама сина – Теодор на 26 и Александър на 9 години.

Дирижира оркестър „Сан Ремо“

На последното издание на фестивала „Сан Ремо” през февруари Дариана Куманова дирижира фестивалния оркестър. Тя е единствената жена диригент тази година и четвъртата в 68-годишната история на легендарния фестивал. В Милано и цяла Италия „ла булгара” е известна като певица, цигулар, композитор, актриса, вокален педагог и диригент. Наричат я още Жената оркестър. Завършила е музикалното училище в София с цигулка и естрадно пеене в консерваторията. Свири и на пиано, а отскоро неин талантлив ученик – Антонио Бове, й дава уроци на контрабас.

За нея

Тя е специален човек

Дариана е специален човек. Изключителен професионалист, с особена чувствителност и човечност. Това я прави различна. Безкрайната й  музикална култура и компетентност оставят следа върху всичко, което прави. Музикалният й талант е плод на рядка дарба и силна интуиция. Голям работохолик, не се плаши от никакви трудности и ги посреща с устрем и усмивка.

Антонио Вандони, директор на Радио Италия

На „ти“ е с всичко в музиката

С Дари се познаваме поне от 15 години. Направихме дует на песента ми „Моето име е любов“ и оттогава сме близки. На „ти“ е с всичко в музиката. Жъне страхотни успехи в Италия, много добра преподавателка, и като певица е прекрасна. Има много мек тембър, в джаза е фурия, в италианските песни разгръща целия си диапазон.

Силвия Кацарова, певица

За нея няма „трудно“ и „невъзможно“

Тя е човек, който не спира да ме изненадва, упорит до болка, целеустемен и праволинеен във всеки аспект, за да постигне целта си. Почита сплотеността на семейството и защитава неговите принципи. Преследва мечтите си докрай, а в речника й няма думи като „трудно“ и „невъзможно“. Винаги ще я обичам и подкрепям.

Теодор Илиев, син

Музикант до мозъка на костите си

Каквото и да кажа за Дариана, все ще е дребно и незначително. Запознахме се преди началото на кастингите за „Сан Ремо“ и между нас се зароди приятелство. Обедини ни страстта към музиката. Тя е неповторима във всичко, което прави, и от самото начало ме покори. Музикант до мозъка на костите си с изключителна индивидуалност и любов към живота.

Леонардо Монтейро, неин ученик

Източник: Труд

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар