Българин с революционно изобретение за онлайн търговия

Проектът Robobizz на Николай Нероев помага на собствениците на магазини да пренесат продажбите си в мрежата с минимални разходи.

Николай Нероев с екипа на „Robobizz“ с наградата „Най-добра иновация“ на eCommerce Berlin Expo (2020).

В условията на невиждана световна криза, пандемия и социална дистанция, когато много търговци затварят физическите си магазини, един българин прави разработка, която ще позволи с минимални разходи да се управляват електронни магазини. Потребителите пък поръчват все повече артикули онлайн – от храна до машини. Проектът на иноватора Николай Нероев дава отговор и възможност за всички – и за производители, и за потребители.

Robobizz e сложна софтуерна система, която осъществява изцяло организацията на търсенето и предлагането в електронните магазини. Изградена е на основата на изкуствен интелект. Robobizz замества изцяло човешката намеса в онлайн магазините. Доказано е, че един служител в електронен магазин може да качи дневно не повече от 50 артикула на една фирма. А ако тя има 50 хиляди артикула, това е много трудоемко.

„Робобиз“ е най-точният и добросъвестен търговец, продавач и консултант-мечта за купувачите. Сам се прикачва към системата на дадена фирма, сканира базата данни, публикува за нула време всички артикули, с картинките, описанието, цените и т.н. Само за 47 секунди може да преизчисли 5000 цени, тоест, може да даде решение за 47 секунди къде е най-добрата цена сред 5000 артикула. Като човешки труд това е нещо ужасно трудоемко, направо непосилно. Докато системата само след 47 секунди може да съобщи на купувача къде е най-ниската цена на даден продукт, който търси.

В условията на свободен пазар на стоки и цени „Робобиз“ слага край на спекулата с жизненоважни стоки и услуги. Тази перфектна организация на търговията ще спаси много фирми от малкия и среден бизнес от фалит, защото ще отвори широко поле за реализация на стоките. Ще даде възможност на много предприятия да поемат въздух, защото ще отвори широко вратите към реализацията на стоките и услугите им.

Революционното откритие на Николай Нероев е получило най-високата оценка на тазгодишното издание на най-престижното изложение за електронна търговия в света – eCommerce Berlin Expo (2020), проведено на 13 февруари. Присъстват гиганти като „Гугъл“, „Фейсбук“, „Мастеркард“. Наградата „Най-добра иновация“ се определя като „оскара на електронната търговия“ и е присъдена на българската разработка „Robobizz“.

„Днес, в условията на социална изолация, за повечето продукти остава единствената възможност да се поръчват по интернет и доставят по куриери. Ще оцелеят електронните магазини, които бързо се преструктурират към доставка на най-важните продукти – хранителни стоки, дезифектанти, средства за защита, лекарства. С „Робобиз“ преструктурирането на бизнеса в друга насока може да стане бързо“, подчертава Николай. И е щастлив, че с разработката си ще помогне много на българския бизнес да излезе на пазара.

Разработката му коства година и половина труд, с много проби и грешки. Първоначално създава Robobizz, за да направи по-лека работата за двата си собствени онлайн магазина. Оказва се обаче, че всички около него имат подобен проблем и започват да го молят да приложи разработката си и в техния бранш. „Чак тогава започнах да осъзнавам какво съм направил“, смее се Николай.

Преди няколко месеца са помогнали на една австралийска клиника, в която имат 400 доставчика на консумативи. Спестили са им неудобството един човек да рови от платформа в платформа, за да проверява къде са най-ниските цени на консумативи. „А нашето българско „роботче“ това го прави със скоростта на светлината“, радва се иноваторът.

Това е особено полезно за малкия и средния бизнес, където само за старт в електронната търговия са нужни инвестиции минимум от 50 хиляди лева, стигат и до 1-2 милиона. И това е за България, в световен мащаб инвестициите са още по-големи. Ако електронният магазин се обслужва от физически лица, това си е една сериозна цифра годишно за заплати и осигуровки, непосилни за хората с по-малки възможности за инвестиции, коментира Николай.

Системата ще бъде в помощ на всички дейности, свързани с доставките – както на жизненоважните консумативи и защитни средства за болници, така и на производствата, които спират, когато няма откъде да купят определени стоки. В електронната търговия е незаменим, защото позволява на търговец с ограничени възможности за инвестиции да си спести разходите за наем на склад, за стоки на склад, с които се „затварят парите“, за заплати на служители, които трябва по цял ден да обновяват артикулите. Най-хубавото е, че по този начин малкият и среден бизнес може да поеме въздух, като си спести разходи и оцелее. „Онлайн търговията вкарва хората в бъдещето и разширява пазара“, казва Николай.

Разработката на Николай Нероев се адаптира за всеки клиент, затова в компанията работи екип от 10 софтуерни специалисти. Тяхна грижа е само да настроят системата „Робобиз“ за конкретните нужди на клиентите. В момента успяват да обслужат над 100 клиента, или общо около 500 електронни магазина.

Компанията е българска, има клонове в Лондон и Сингапур и представители в Италия, Испания, Холандия, Румъния, Австралия, Русия, САЩ, Обединеното кралство. За момента работят с клиенти от 15 страни, но те се увеличават всеки ден. „Интересът към „Робобиз“ е огромен. Звънят ми по цял ден от целия свят“, казва Николай.

Преди откритието с „Робобиз“ да го „удари по главата“ като ябълката на Нютон, Николай минава през много препятствия. „Доста тежичък беше животът ми“, признава той. Като малък няма смелостта дори и да мечтае какъв иска да стане, защото след промените, още съвсем невръстно дете, се налага да започне работа, за да си издържа братята – двама близнаци. Семейството губи жилището си, остават на улицата. Още тийнейджър, той напуска родния си град Казанлък и отива да живее и работи в Кърджали, откъдето е майка му.

Работи като барман и сервитьор. Учи в техникум по електроника и електротехника. Там придобива и много знания по програмиране. През 1997 г. създава първия електронен дневник за училищата, като дипломна работа в техникума. Разработка, която едва сега се внедрява в учлищата, а неговият прототип е създаден още преди 23 години.

През 2001 г., още невръстен младеж, той си отваря първата фирма за софтуер. Започват да правят програми. През 2004 г. създава първата си система за управление на бизнеса, която е на сървър и може да работи от целия свят. Първите му големи разработки през 2001 г. до 2004 г. са за таксиметровите фирми „1280“ и „Yellow“ – първия им софтуер за приемане на поръчки и следене на автомобили. „Тогава беше доста по-трудно, защото нямаше смартфони, телефонията беше по жици, но успяхме да ги направим да работят“, казва Николай.

Признава, че не успява да превърне това в добър бизнес, въпреки че в Мюнхен го оценяват като нещо много добро и го канят да работи в една голяма компания. „Отказах, защото не искам да живея другаде. Аз съм живял и в Монреал, 4 месеца, по лични причини, но си дойдох“, споделя младият мъж.

Работата е любимото му хоби. Запалил е и 11-годишния си син Николай Младши и го обучава по програмиране. Николай джуниър дори е част от екипа, признава с гордост бащата.

Николай Нероев – младши вече е част от екипа на Robobizz.

Малкото си свободно време посвещава на доброволчество. Николай Нероев е в управителния съвет на „Български червен кръст“ – София. В свободното си време помага на хората, като разнася храни, пазарува на възрастните.

„Дали искам да остана в България? Да, разбира се. Имал съм много оферти и продължават да пристигат. Нямам желание дори да ги разглеждам. Просто си ми харесва повече тук да си живея, въпреки всички трудности. А може би точно трудностите ни правят по-силни? Може би това, че живеем в трудности, изгражда хората?…“

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Активна възпитателна система“ - нова образователна методика от две помагала за обучение на ученици по темите „Здравословен начин на живот“, „Психология и психично здраве“, „Физическо възпитание и спорт"