Юлиян и Анита Костови: България ни дава много добри възможности за развитие

„Интернет платформата ни Hydra e полезна и за бизнеса, и за потребителите“, казват двамата млади съпрузи и партньори в проекта.

Юлиян и Анита – винаги заедно.

Той е на 24, а тя – на 22. Той завършва SoftUni, а тя се отказва от специализация във Франция, за да бъде до него. Отскоро Юлиян и Анита са семейство и вече имат собствен бизнес – разработват заедно платформа за улеснение на хората, занимаващи се с онлайн маркетинг. Пълни са с планове за бъдещето си и всичките – тук, в България.

Юлияне, Анита, защо нарекохте проекта си Hydra?

Юлиян: Хидрата е биологичен вид, подобен на червей, и е безсмъртна. Ако я разрежеш на две, се получават две хидри и продължават да растат. В митологията има много герои, които са хидра. На змея хидра, като му отрежеш едната глава, на нейно място излизат две. Идеята ни е, че когато си купиш и използваш инструментите на Hydra в своя бизнес, и когато някой конкурент го атакува или му „отреже главата“, изникват две глави и става двойно по-силен.

Анита: Ние тези нови „глави“ сме ги измислили, имаме ги като идеи, но постепенно ще ги реализираме, защото не става толкова лесно.

Юлиян: Програмата ни е всъщност един кръг с няколко модула на него. Цялата Hydra представлява платформа за бизнес решения и всяка една глава, или кръгче, е различен модул.

Виж как Анита те гледа с любов като говориш…

Анита: (Смее се) Ами да, ние сме една зодия – Водолей, имаме еднакви интереси и толкова много се запалих по цялата идея, че се занимавам само с това, тя ме стимулира да творя. Дори нашата сватбена торта беше с формата на хидра, безсмъртна хидра, която ще закриля не само фирмата, но и семейството ни.

Какво представлява тази програма?

Юлиян: Асистент за бизнеса, който на базата на изкуствен интелект да помага на маркетолозите как да правят ефективен маркетинг, така че наистина да има смисъл за бизнеса от рекламата. Защото в момента се пускат много излишни реклами, не се таргетират правилно хора и дигиталният маркетинг е много разпръснат. Събираме данни и на базата им разработваме изкуствен интелект, който да подсказва на маркетолозите точно каква реклама да се пуска и да е изключително полезен на хората. В момента стартираме с имейл маркетинг, защото не разполагаме с голям ресурс, а това ни се стори най-бързо за реализация.

Какво открих аз като потребител и обeкт на онлайн маркетинга – купувам си яке онлайн и мрежата моментално започва да ми подава реклами отново на якета… Защо, къде е логиката, след като вече съм направила покупка.

Юлиян: В момента търсачките не следят кой какво търси и прави и затова пускат реклама, която вече е излишна, след като човекът е направил покупка. Нашата идея е този изкуствен интелект да следи всичките неща, които прави човекът, и след като той вече спре да търси нещо, да не получава повече реклами на съответната тема.

Вероятно е много сложно да проследиш вкусовете и интересите на всички потребители в мрежата?

Юлиян: Разработваме интеграция с Фейсбук и Гугъл, при тях дигиталният маркетинг е най-силен.

А каква е ползата от вашата разработка за обикновените потребители?

Юлиян: Хората ще получават само това съдържание, което ги интересува и няма да са бомбардирани с много излишни реклами. А бизнесът ще получи много по-голям ефект от маркетинга си, защото ще таргетира само хората, които има смисъл да му виждат рекламата. Няма да влага излишни усилия и ресурс. Бизнесът плаща за показването на всяка реклама и когато човекът няма никакъв интерес към определен продукт или услуга, се получават напразни разходи за трафика, който трупа. Ако аудиторията е строго сегментирана, ще има повече ефективна реклама.

Знаете, че хората все повече пазаруват онлайн, защото нямат време да обикалят физически магазини.

Юлиян: Имейл маркетингът ни е насочен точно към онлайн магазините. Когато те правят продажби или клиентите им се абонират и се интересуват от техните продукти, те влизат в имейл листата на нашия софтуер. Той анализира спрямо данните, които е успял да събере за хората и след това може да насочи маркетолога или човека със собствен бизнес да пусне правилната реклама за аудиторията, която изкуственият интелект е събрал.

Изграждане на темплейти.
Сегментиране на аудиторията.

Ще изнесете ли продукта си навън?

Юлиян: Ще бъде пуснат в цяла Европа, като ще бъде преведен на всички европейски езици.

Анита: В момента сме го превели само на английски и на френски език, ще има и всички останали версии. Нашият имейл маркетинг е направен така, че на човек да му идва отвътре да прави нещата, по интуиция. Гледаме максимално да го улесним, нещата да са видими за него, така че да може да се включат и хора с много малък бизнес. Те се отказват предварително да ползват онлайн маркетинга, защото смятат, че не е в тяхната категория. Искаме да насърчим и тях.

Наистина, какъв е смисълът малките фирми да го ползват?

Юлиян: Смислът е, че с много малък ресурс ще могат да пуснат много точна реклама и да привлекат много клиенти. Чрез нашия инструмент ще могат да рекламират точно това, което искат, да постигат по-голям рейд на продажбите.

Юлияне, хубаво е, когато любимата ти жена те вдъхновява. Как го прави Анита?

Юлиян: Вдъхновява ме с това, че прави нещо за нас, за нашето семейство, а двамата заедно помагаме на другите хора.

Анита: Имаме си едно тефтерче, пълно с идеи, защото навсякъде ни хрумват нови неща. Понякога се събуждаме и някой от нас казва: „Имам нова идея!“. Да, обаче не сме довършили реализацията на първата. (Смее се) Но си записваме и новата.

Какъв е следващият проект?

Анита: Ние вече сме го започнали, но е нещо, което го няма на пазара и предпочитаме на този етап да не го обявяваме, както и другите си идеи.

Какво сте учили?

Юлиян: Завършил съм Софтуерния университет SoftUni.

Съучредителят му Светлин Наков е голям вдъхновител за младите хора.

Да, така е. Бях от първия випуск на SoftUni. Още като ученик го открих и почнах да ходя там на лекции. Като завърших университета, веднага приложих практически наученото в една фирма, видях какви са недостатъците на бизнес решенията и започнах да си записвам идеи какво може да се подобри.

Юлиян със Светлин Наков на дипломирането си в SoftUni

Какво работеше там?

Поддържах много ERP системи. Това са системи, насочени към управление на бизнеса, с много модули вътре за различен вид бизнес. Видях, че хората много трудно се ориентират и правят смислен маркетинг. Тогава ми хрумна да разработя инструмент, който да е в помощ на бизнеса. Започнах проекта още преди да се срещнем с Анита. После тя дойде, доразви го. Насочихме се в правилната сфера, работим с още няколко човека.

Анита: Аз още от VIII клас се занимавам с икономика. Завърших Търговско-банковата гимназия и след това продължих в Софийския университет, икономика и френски език. Първоначално се бях насочила към френския, но откакто се срещнах с Юлиян, тръгнах уж на шега да му помагам, но ми стана супер интересно – предприемачеството, маркетинга, от една година се занимавам и с компютри. Чувствам се полезна, успявам да приложа знанията си като икономист в нашата работа.

Как започна сътрудничеството ви със „Сдружение Азбукари“?

Юлиян: С Цвета Кирилова ни свърза баща ми. Демонстрирахме на екипа на „Азбукари“ нашия продукт, хареса им. Предоставихме им достъп до системата и чакаме обратна връзка от тях. Решихме да тестваме цялата система точно в тази организация, защото много ни харесаха инициативите на „Азбукари“. Цвета Кирилова и Антон Кирилов са много приятни хора и решихме те да са първите, на които да предоставим достъп до всичките ни модули. Гледаме, че във всичко, което правят, има много смисъл. И на тях им хареса нашият продукт, че е ясен, стъпка по стъпка, а не като някои други проекти, в които има толкова много опции, че човек не знае откъде да започне.

„Сдружение Азбукари“ е най-популярната патриотична организация и сред българите в чужбина. Какво е за вас патриотизмът? Бихте ли облекли народна носия, бихте ли излезли със знамето на 3 март, както направиха много млади българи на световната инициатива на „Сдружение Азбукари“ – „Пробуждане с хоро“?

Анита: Да, аз съм обличала много пъти народна носия, като малка танцувах народни танци. Ние с Юлиян се гордеем, че сме българи.

Юлиян: България е много хубава държава. Особено в IT сферата тук има много потенциал за хората да се развиват. Аз докато работих, съм получавал предложения от Белгия, с по-висока заплата и по-добри условия, но тук си ми е по-добре, в родината. И тук има много перспективи за развитие.

Твоят учител Светлин Наков още преди няколко години ми каза, че България ще бъде Силициевата долина на Европа. Все повече се говори за това, и то в чужди медии.

Юлиян: Доста качествени кадри има в България, разработват много хубави проекти и сме на много високо ниво в IT сферата. Много си ни е хубаво в България.

Как се запознахте двамата?

Юлиян: На една сбирка на бордови игри с приятели – „Монополи“, „Скрабъл“. Тогава играехме една игра „Върколак“ и с Анита бяхме винаги в противникови отбори. (Двамата се смеят) По едно време седнахме един до друг и си говорихме, и така… Преди 8 месеца се оженихме.

Анита: Аз от университета трябваше да замина във Франция на специализация, за един семестър по френски език, за да получа френска диплома. Преди това бях ходила за 10 дни пробно, но с Юлиян бяхме вече много напреднали по проекта и за тези 10 дни осъзнахме, че няма да е добре. Като се върнах, Юлиян ми предложи брак и край с Франция. (Смее се)

Те програмистите не са много романтични… Имаше ли пръстен?

Анита: Да, имаше. Още като се разхождахме преди това във Франция, моите колежки се пошегуваха: „Ани, виж тук годежни пръстени“. Интересното беше, че като посетихме един музей, на билетчето отзад на мен се падна картинка – момиче с пръстен. Всичко ме водеше към това… Като се върнах и Юлиян ми предложи, всички тези неща ми минаха през главата. И така не заминах за Франция. Не беше моето и изобщо не съжалявам за това. Двамата много се развихме през последните месеци – и като двойка, и като партньори в проекта, имаме много идеи, както вече споменахме. Хората ни се радват, защото виждат, че отвътре ни идва. Амбицията ни е да направим нещо хубаво. Това ни е ежедневието, не го приемаме само като работа.

Сватбената им торта с хидра.

Чувала съм най-успелите хора да казват, че когато някой прави нещо от душа и сърце, когато нещо го тласка да го прави, без да мисли само за приходите, парите рано или късно идват.

Юлиян: Искахме да дадем на бизнеса решение, което да помага на много фирми, и много хора да работят и да имат полза от него. Главната ни цел е да продължим да го развиваме, защото продуктът е замислен така, че да се разгръща до безкрайност, като се прибавят още и още модули.

Анита: Имаме толкова много идеи за реализиране, дано да ни стигне целият живот.

За какво мечтаете?

Юлиян: Да сме заедно. За деца ни е рано още, но си взехме куче.

Анита: Обичаме да пътуваме и да правим това, което ни доставя удоволствие.

Юлиян: Обичаме да се разхождаме из София, да ходим на Витоша. Искаме да се научим да караме ски.

За да следите предложенията и развитието на проекта, може да се абонирате за сайта на Hydra

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате