Ще има ден на олимпийските игри

Детският фестивал „Вярвам в теб!“ ще се проведе на 28, 29 и 30 септември в Южния парк, където ще се изявяват млади таланти. Събитията ще се случват паралелно, ще бъдат синхронизирани от водещ с опит в работата с деца. Във фокуса на фестивала ще бъдат игрите и спортните занимания. В центъра на събитията ще са състезанията с разиграване на ситуация „Постави се на мое място!“ Всички хлапета ще могат да поиграят заедно с деца с увреждания в специално адаптирани от експерти игрови ситуации, достъпни и весели. Целта е да постигнем промяна в обществените нагласи към бита, потребностите и възможностите за общуване и приобщаване на децата в неравностойно положение.

 

Значим акцент на феста ще бъде оригиналният детски фотоконкурс „Нашите слънца“. Всяко дете ще участва със свои 6 най-атрактивни снимки, открояващи неговата индивидуалност. Част от фотосесиите на децата ще бъдат реализирани на фона на значими места от столицата – културни и исторически паметници от античността и средновековието. Идеята е да бъдат популяризирани емблематични места в града в полза на кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019 г Детският фестивал „Вярвам в теб!“ се организира от „Сдружение Азбукари“ с председател Цвета Каменова и зам. председател Боряна Петрова. Само пред „Класа“ двете организаторки на феста разказват подробности за предстощото събитие.

– Как се зароди идеята да организирате детски фестивал?

Цвети: Идеята се зароди преди няколко месеца на среща с Боряна. Аз бях преминала през сложни лични перипетии. Реших, че имам нужда да се занимавам със социална проблематика. Години наред работех в телевизии, там получих добра основа, за да насоча усилията си в тази посока. А с Боряна сме работили заедно в различни периоди. И така, тази знакова среща ни провокира да направим нещо положително за децата. А за да се случи това, трябва да мислим в една посока.

Боряна: С Цвети отдавна не се бяхме виждали и след тази среща се ентусиазирах да направим нещо, което да осмисли ежедневието ни. А какво по-хубаво от това да работиш в името на децата. За да се реализира една идея трябват хора, съмишленици и доброволци. Трябва да се изчака подходящото време. То дойде. Става дума за проект, който има социална насоченост, а от друга страна – ш образователна.

А защо точно детски фестивал? Българинът не се ли насити на подобни събития?

Цвети: Нашият фестивал няма аналог. Ние от „Сдружение Азбукари“ не искаме само да се забавляваме. Целта е на едно място да съберем деца от различни социални групи, които до този момент по различни причини растат разделени. Става въпрос за деца в неравностойно социално положение, деца с потребности, различни от тези на здравите деца Този фестивал ще постави основата на една дългосрочна политика в тази посока. Една от целите е да преодолеем изолацията на децата в неравностойно социално положение, да се преборим с апатията на обществото.

Боряна: Ние правим фестивал за всички деца. Това ще бъде сцена, трибуна за изява на талантите на децата. На техните качества и интелект. Идеята е децата да се опознават и да създават приятелства. Да си протегнат ръка. Тук децата със специфични потребности не са зрители – те са участници под формата на различни игри. Те играят наравно с останалите деца. В повечето от тях има нещо уникално, има талант, който не е намерил възможност за изява. Ще ги запознаем с игрите от нашето детство.

– Нещо по-конкретно от програмата?

Боряна: Фестивалът ще започне с богата музикална програма. Децата ще се изявяват на няколко сцени. Вторият ден ще бъде богат със спортни състезания и игри. Нарекохме го ден на олимпийските игри. Въобще ще има много музиканти, клоуни и актьори, които ще се превъплътят в образите на любими герои от приказките и детските филми. Ще е пълно с изненади както за децата, така и за техните родители.

Намирате ли подкрепа от страна на бизнеса и държавните институции?

Цвети: Намират се хора, които в тези тежки времена отделят средства за такава благородна инициатива. Има, разбира се, хора от бизнеса които изпитват резерви към нас. Това е нормално, защото ние сме нова неправителствена организация. Ние тепърва ще се доказваме. Хубавото на нашият проект е, че той е публичен. Той е видим. Няма място за задкулисни игри и нечистоплътни намерения. Бързам да се похваля, че се намериха бизнесмени, които повярваха в нас. Сега е времето да оправдаем доверието, което ни дават в аванс. Звучи малко клиширано, но това е факт. Ако ги излъжем – лъжем себе си, лъжем обществото. Този филм всички сме го гледали. Време е да се случва нещо полезно, хубаво и градивно за нашите деца. В това отношение обществото е длъжник. Бих искала да благодаря на всички министерства, имащи отношение към децата, за тяхната подкрепа. Много важна е и подкрепата на УНИЦЕФ. Знаете това е организация, която има представителства в над 150 държави.

Боряна: Разчитаме на подкрепата и от страна на медиите за промотиране на събитието. За да може това да стане кауза на цялото общество.

Къде и как могат да се включат доброволци в организацията на фестивала?

Цвети: Имаме уеб адрес, имаме страница в социалната мрежа фейсбук-Детски фестивал „Вярвам в теб“. Тези, които проявяват интерес, там могат да ни намерят.

Какво ще е успех за вас в края на фестивала? От какво ще сте доволни?

Боряна: Когато децата си тръгнат щастливи в очакване на следващия фестивал, ще сме доволни.. Ако поставим начало на преодоляването на границите на различието и бариерите пред децата, ще бъдем щастливи. И ако родителите осъзнаят, че това са стъпки в правилна посока. Че това са добри модели на поведение .И че децата трябва да са заедно – независимо дали имат проблеми в развитието си или не. Това е нашата отговорност към тях. Защото всички деца имат право на игра.

Как стои въпросът със сигурността на фестивала?

Цвети: Партнираме си със Столична община и органите на реда, за да не се случват безредици и всякакви простотии. Доброволци на БЧК ще помагат. Ще има медицински екипи. Това са задължителни изисквания при провеждането на подобни мащабни събития. Така че компромиси по отношение на сигурността на децата и техните родители няма да се правят.

 

Източник: http://www.klassa.bg/

Автор: Мария Иванова

Дата: 14.8.2012

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар