Шахматът да влезе в българските училища

shax za press 2Шахматът да влезе по-широко в образователната система сред младите хора, като обхване повечето българските училища и детски градини, настоява „Сдружение Азбукари“. Така ще развиваме логическото мислене на децата и ще изграждаме у тях стремеж за победа от ранна възраст. Това коментира в ефира на телевизия „България Он Ер“ Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“. Тя говори по темата за образователната реформа и добрите практики в образованието. По думите й, шахматът е една интересна и приятна игра, която развива изобилие от качества в децата. Своето предложение Цвета Кирилова обоснова така:

Основна роля в развитието на децата имат родителите, но ние от „Сдружение Азбукари“ като неправителствена организация работим вече повече от три години за социалното развитие на децата. Опитваме се да търсим механизми, с които да насърчаваме креативността на малките, но тяхната база се дава от родителите, след това от училището и накрая от бизнеса, който ги подготвя за лидери. Образователната система е изключително важна и държавата трябва да насочи усилия за нейното подобряване. Ако има положително развитие в образователната сфера, то това ще рефлектира добре и върху всички останали.

Ние от „Сдружение Азбукари“ работим с деца с увреждания, но и с много таланти, които имат нужда от сериозна финансова подкрепа. Държавата трябва да помисли, какви са механизмите за помощ на талантливите деца. Трябва да знаем, какво искаме днес от образователната система. Имаме много млади хора, които са предприемчиви и искат да развиват бизнес и трябва да бъдат добре обучени. Ако образователната система оставя неграмотни хора, които са извън нивото на компетенции на по-старите, както се случва с голяма част от малцинствата в момента, то системата ще ги изхвърли и държавата ще започне да буксува в икономическо отношение.

Теорията и практиката обикновено се разминават в голяма част от българските училища. Това се получава, защото образователната система е нереформирана. Ако образованието стане по-гъвкаво и децата могат да избират своето обучение и могат да открият себе си, то нещата ще изглеждат по съвсем различен начин. Това е важно, защото има много възрастни хора, които не са намерили себе си и сега работят нещо, което не ги удовлетворява. Когато един възрастен ходи на работа с нежелание, той също поставя един камък в системата и тя започва да се затормозява. Трябва да насърчаваме младите хора да бъдат оптимисти да изберат това, което е полезно за тях и ще могат да се развиват. Да провокираме мисленето на децата. Има предмети, които могат да се посочат като свободно избираеми и да стимулират мисленето на децата, например шахматът. Преди време ние от „Сдружение Азбукари“ направихме инициатива, при която премиерът Бойко Борисов се изправи срещу настоящия световен шампион за деца в шахмата – Цветан Стоянов. Премиерът беше победен. Хубаво е на такива деца да се обръща внимание, защото шахът развива изключително много логиката и възможността да се мисли. След това децата ще могат да се развиват в областта на математиката и IT технологиите. Парламентът на Европа вече каза, че е препоръчително шахматът да се въведе като свободно избираем предмет, това е важен въпрос. В момента това указание от парламента на Европа не е направено, а ние многократно сме отправяли призиви за въвеждането на тази промяна. Ако не провокираме мисленето на децата няма как да създадем една работеща икономика в бъдеще.

Последователните инвестиции в образователната система и нейната модерна, прогресивна реформа, захранена с професионализъм, родолюбие и гъвкави методики на обучение, са от първостепенна важност за икономическия прогрес на България. Това е държавата, която утре ще се управлява от вече порасналите и отлично образовани деца. Днес наш дълг е да се погрижим да им предоставим качествено образование и съвременна среда на обучение!
Образователната система се нуждае от нови, нетрадиционни методи на преподаване в условия на високотехнологична среда, позволяваща равен достъп и на децата с увреждания! Инвестицията в образованието точно сега гарантира сигурен просперитет, защото ще създаде успешни лидери и служители с гъвкава, свободна мисъл, предлагащи качествени бизнес решения, конкурентни предложения и модели във всяка една област на развитие, както и сериозен напредък в бъдеще.

За да въведем новите технологии в училищата, ние от „Сдружение Азбукари“ сме се заели със задачата да направим уникална училищна стая във Велико Търново. Тя е част от проекта ни „Креативни мислители“. Един остарял ученически кабинет ще бъде реформиран в нова интерактивна образователна стая, оборудвана с модерни технологии, където ще се насърчи творчеството на децата. Надяваме се да получим подкрепа за проекта от страна на граждани и фирми. Разбира се ще застъпим и активно обучение по шахмат със съдействието на специалисти.

Защо шахматът е необходим за училищната среда?

Шахът не само тренира възможностите на мозъка, но и учи децата на дисциплина и основни житейски уроци. Ролята на училищата е да правят хлапетата грамотни, но заниманията с шах показват на подрастващите и част от реалния живот, в който винаги има губещ и победител. По този начин децата усвояват високо ниво на емоционална култура и успяват да показват добра форма на самоконтрол, нещо което е добре застъпено в САЩ. В подкрепа на тези размисли е и мисълта – „Богат е не този човек, който владее света, а този който владее себе си.“ Според психологическо изследване шахът стимулира познавателни възможности, поведение за разрешаване на проблеми и дори социализира децата.

Шахът е една от най-популярните игри в цял свят, но в България отношението към него е по-сериозно. Учителите по шах преподават как да се вземат решения, упражняват паметта на учениците, изнасят лекции за силата на волята, логическото мислене, мотивацията за победа и приемането на загубата. Това е единственият предмет в училище, който може да съчетава всички тези неща. Възможността ще направи мисленето на децата по – гъвкаво за реакция в различни житейски и професионални условия в бъдеще.

Впечатляващо в тази надпревара е, че две игри никога не могат да бъдат изиграни по един и същ начин. Шахматистите могат да избират между 500 000 000 000 възможни позиции върху шахматната дъска. От цял свят Югоизточна Европа обръща най-голямо внимание към шаха като потенциален учебен предмет в училище. Това значи, че има големи възможности активното изучаване на шаха да се случи и в българските училища съвсем скоро.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар