Честит празник, българи!

Посланикът на САЩ в България рецитира химна „Върви, народе възродени“ по инициатива на „Сдружение Азбукари“ по повод 24 май.

Българи у нас и по света, преди една година имахме прекрасен и вълнуващ повод за радост и гордост. За първи път в съвременната ни история, Посолството на една велика сила участва по покана на „Сдружение Азбукари” в съвместна инициатива, посветена на 24 май, Деня на буквите, на българската просвета и култура. Видеоклипът е реализиран от предаването „На кафе“ на Нова телевизия.

Посолството на САЩ в София оценява, че българската писменост има огромна добавена стойност към културната еволюция на Европа, но и съществена роля за текущите процеси и бъдещите промени на колективното, които ще тръгнат от България, и за които е писано от древни времена.

Химнът на този прекрасен и най-български празник е песента „Върви, народе възродени”, по стиховете на Стоян Михайловски и музиката на Панайот Пипков. Възторжените слова на химна рецитират Негово превъзходителство г-н Ерик Рубин, посланик на САЩ в България и част от неговия екип.

„Ваше Превъзходителство, считаме, че Вашето участие и на екипа на Посолството в този празничен видеоклип, по идея на „Сдружение Азбукари”, е прекрасен позитивен сигнал за задълбочаване на добрите отношения между нашите народи. Вашият исторически жест е пример за разбирателство, толерантност и взаимно уважение. Обръщението Ви е силен импулс за културния просперитет и свидетелство за голямото Ви уважение към българския народ. Заедно даваме пример за надежда, увереност и позитивизъм, за повече доверие, мир и сговор между всички народи и държави по света“, се казва в писмото на Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“, до Негово превъзходителство г-н Ерик Рубин.

Фактите…

Днес над 300 милиона жители на планетата пишат с нашите букви. Кирилицата е третата официална азбука на Стария континент. Светите братя Константин Кирил – Философ и Методий са обявени за покровители на Европа. Създателите и разпространителите на българската азбука, наречена глаголица, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език и за разпространяване на християнството сред българите. От своя страна ученикът им свети Климент Охридски, създава кирилицата, като признание към делото на братята просветители. Днес съществуват няколко национални варианти на кирилицата: Българска кирилица, Босанчица, Белоруска, Румънска, Сръбска, Македонска, Руска, Украинска, Казахстанска, Киргизстанска кирилица, Молдовска, Монголска и Таджикска кирилица.“

ИНТЕРЕСНИ ПРОДУКТИ

ПЛАКАТ „ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗ...

PLAKAT-VURVI-NARODE-VUZRODENI-AZBUKARI
Българи, да отпразнуваме заедно с децата си 24 май! „Сдружение Азбукари“ издаде плакат с химна ...

10.00лв.Вземи сега!

КОМПЛЕКТ ИСТОРИЯ НА СЛАВН...

ISTORIA-DENIA-NA-KNIGATA
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

50.00лв. 30.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦ...

PAKET BUKVARINO-ISTORIA-KARTA
ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦИЯ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание ...

55.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ

PAKET BUKVARINO-PUZEL-KARTA
ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание на ...

60.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ „ОТЕЧЕСТВО...

3-MART---ISTORIA-+-3-KARTI-NA-BULGARIA-1
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ Издател: „Сдружение Азбукари“. Автор: Павел Серафимов, „Сдружение Азбукари“ и съмишленици. Категория: ...

43.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA-BG-+-KARTA-BG
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ С БЕЗПЛАТНА ДЕТСКА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ ...

20.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA EN
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

30.00лв.Вземи сега!

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.

Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар

0

Your Cart