Честит празник, българи!

Посланикът на САЩ в България рецитира химна „Върви, народе възродени“ по инициатива на „Сдружение Азбукари“ по повод 24 май.

Българи у нас и по света, преди една година имахме прекрасен и вълнуващ повод за радост и гордост. За първи път в съвременната ни история, Посолството на една велика сила участва по покана на „Сдружение Азбукари” в съвместна инициатива, посветена на 24 май, Деня на буквите, на българската просвета и култура. Видеоклипът е реализиран от предаването „На кафе“ на Нова телевизия.

Посолството на САЩ в София оценява, че българската писменост има огромна добавена стойност към културната еволюция на Европа, но и съществена роля за текущите процеси и бъдещите промени на колективното, които ще тръгнат от България, и за които е писано от древни времена.

Химнът на този прекрасен и най-български празник е песента „Върви, народе възродени”, по стиховете на Стоян Михайловски и музиката на Панайот Пипков. Възторжените слова на химна рецитират Негово превъзходителство г-н Ерик Рубин, посланик на САЩ в България и част от неговия екип.

„Ваше Превъзходителство, считаме, че Вашето участие и на екипа на Посолството в този празничен видеоклип, по идея на „Сдружение Азбукари”, е прекрасен позитивен сигнал за задълбочаване на добрите отношения между нашите народи. Вашият исторически жест е пример за разбирателство, толерантност и взаимно уважение. Обръщението Ви е силен импулс за културния просперитет и свидетелство за голямото Ви уважение към българския народ. Заедно даваме пример за надежда, увереност и позитивизъм, за повече доверие, мир и сговор между всички народи и държави по света“, се казва в писмото на Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“, до Негово превъзходителство г-н Ерик Рубин.

Фактите…

Днес над 300 милиона жители на планетата пишат с нашите букви. Кирилицата е третата официална азбука на Стария континент. Светите братя Константин Кирил – Философ и Методий са обявени за покровители на Европа. Създателите и разпространителите на българската азбука, наречена глаголица, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старобългарски език и за разпространяване на християнството сред българите. От своя страна ученикът им свети Климент Охридски, създава кирилицата, като признание към делото на братята просветители. Днес съществуват няколко национални варианти на кирилицата: Българска кирилица, Босанчица, Белоруска, Румънска, Сръбска, Македонска, Руска, Украинска, Казахстанска, Киргизстанска кирилица, Молдовска, Монголска и Таджикска кирилица.“

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар