Цвета Кирилова: Време е да покажем на децата, че им вярваме

Подкрепяме учениците от Професионалната гимназия по каменоделство в Кунино, които ще изковат мемориала на дядо Добри, доверяваме се на техните възможности и потенциал, каза председателят на „Сдружение Азбукари“.

Интервю на Людмила Железова с Цвета Кирилова за предаването „Хоризонт за вас“ по БНР

Цвета, разбрах за една Ваша чудесна инициатива за построяване на мемориал на дядо Добри, светеца от Байлово. Как възникна тази идея?

Тя възникна по съвсем естествен път и разбира се с подкрепата и съпричастността на всички онези сърца, които имат отношение към светеца от Байлово. След представянето на книгата на журналиста Борислав Радославов „Дядо Добри – Светецът от Байлово“ решихме, че е добре да поставим монумент на неговото дело и неговото хуманно измерение в градска среда.

Решихме той да е в центъра на София, където да показваме на децата и на поколенията днес, че доброто съществува, че дядо Добри е част от нашите сърца и че всъщност той реално е осмислил това, което ние чувстваме в ежедневието си и бихме искали да изразим чрез нашите добри дела и с нашите постъпки.

Цвета Кирилова.

Къде, според Вас е мястото на този мемориал?

Би трябвало да се намира в близост до храм-паметника „Св. Александър Невски“, защото все пак всички хора, които са виждали или общували с дядо Добри, са го срещали там и знаят, че той обикновено се е намирал там приживе. Така, че бихме се радвали, ако намерим място чрез подкрепата на Столична община и Светия синод да поставим монумента на дядо Добри там, за да може да продължи да изпраща своите послания на всички поколения и най–вече на децата, които предстои да израснат и да научат нещо повече за този човек.

Той е отделял цялото си ежедневие и време да твори добро, да събира средства, да ги предава на църкви и манастири и да показва, че един човек всъщност може да живее в много голяма смиреност и скромност, но да бъде почтен, да бъде добър, да бъде знамение на едно много добро и велико дело. Ето защо „Сдружение Азбукари“, други организации и съмишленици решихме да претворим тази идея в реалност и да привлечем на наша страна и деца, които да бъдат в центъра на тази идея. Според мен това е много вдъхновяващо.

Самата идея за монумент на Дядо Добри тръгва оттам, че бихме искали да направим първия паметник на доброто в България. Първият паметник на доброто, чийто символ и образ да бъде дядо Добри. Този монумент очакваме да бъде направен от децата от Професионалното училище по каменообработване в село Кунино, което за наша радост се намира в България, но то е единственото на Балканите.

Много бихме се радвали да направим така, че тези деца да изградят този паметник със съдействието на учители, които са професионални каменоделци. Те ще дават насока на работа на учениците, за да направим едно изключително дело чрез ръцете на децата, които наистина заслужават много сериозна подкрепа.

Освен това кампанията ще бъде многопластова. Казвам това, защото ние имаме опит в създаването на доста успешни общополезни инициативи. „Сдружение Азбукари“ работи с дейност в обществена полза и всичко, което сме сътворили дотук, реално е ориентирано не само към обществото, но и към децата. През тези няколко години развихме няколко конкурса за рисунка и ето защо по време на кампанията за създаване на паметника на дядо Добри правим поредния конкурс за рисунка, за да накараме децата да размишляват върху темата: „Какво означава да си добър днес? Дядо Добри – символ на доброто“.

Те ще рисуват и показват представата си за добродетелите на човека. Как виждат те всичко това, така че да можем да направим тази кампания максимално ориентирана към творческия потенциал и креативността на децата и да увличаме все повече младите в тази идея.

Паметникът е паметник и нашата история е изпълнена с такива символи, но те са свързани с хора революционери, освободители, хора участвали в различни битки, боеве и войни. Мисля, че е крайно време България да създаде своят първи паметник на доброто.

Цвета Кирилова с първия си урок по каменоделство на откриването на учебната година в Професионалната гимназия по каменоделство в Кунино.

Засега разбирам, че децата са на Ваша страна изцяло. Може би имате проект и той трябва да бъде одобрен.

Съгласуваме всички наши стъпки със Столична община. Иска ни се на наша страна като основен партньор да привлечем Столична община и да бъдат неотлъчно като наши сподвижници в тази идея, за да можем да дадем шанс на децата да реализират най-доброто от себе си и техните родители да бъдат горди.

Този паметник ще бъде една топлина. Той ще бъде израз на детските мечти, на човещината в децата и на тази чиста емоция, и хармония, която те могат да излъчват. Паметникът на доброто ще бъде първият изразител на детското старание и най-вече на професионалистите, които макар и деца, ще се справят по безупречен начин.

Предстои съгласуване и с институциите, мисля, че те ще проявят разбиране и ще разберат, че не е нужно да бъде нещо грандиозно, да изпадаме в максимализъм или в крайности. Мисля, че е добре дядо Добри да остави своя мъдър поглед да ни гледа в близост до катедралния храм „Св. Александър Невски“, за да може всеки, който беше свикнал с неговото присъствие, да намира частица от Светеца от Байлово чрез този монумент; да уверим децата, че вярваме в тяхното творчество, вярваме в техните възможности и в потенциала им. Време е да повярваме на младото поколение и нека да дадем възможност на всички техни стремления и възможности, защото така мисля, че трябва да се случват нещата.

А който иска да Ви подкрепи, как може да се свърже с Вас?

Всеки, който иска да застане зад тази красива кауза, може да посети страницата ни в социалната мрежа фейсбук „Монумент дядо Добри – първият паметник на доброто в България.“ Разбира се, имаме и банкова сметка, която се намира на сайта на „Сдружение Азбукари“.

 

 

 

 

ИНТЕРЕСНИ ПРОДУКТИ

ПРОМО ПАКЕТ ГОРД БЪЛГАРИН

ПРОМО ПАКЕТ ГОРД БЪЛГАРИН
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ Ролята на „История на славните българи“ е да покаже, че имаме ...

50.00лв. 43.00лв.Вземи сега!

МЕЧТА В РЕАЛНОСТ

МЕЧТА В РЕАЛНОСТ
На 26.07.2018г. излезе от печат първата стихосбирка с лирика на Мария Цветкова. Юрист по образование ...

12.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ ОТ ТРИ КАРТИ

ПАКЕТ ОТ ТРИ КАРТИ
ЦЕНА И ДОСТАВКА: – Дocтaвĸaта е за сметка на получателя дo пocoчeн aдpec или офис на ЕКОНТ ...

30.00лв. 27.00лв.Вземи сега!

БУКВАРИНО+ДЕТСКА КАРТА НА...

БУКВАРИНО+ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Пакетът съдържа уникална комбинация от 2 образователни средства: „Букварино“, което е образователно помагало, подходящо за ...

35.00лв. 33.00лв.Вземи сега!

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Най-забавният начин да опознаеш Европа! Над 500 цветни илюстрации, обхващащи 8 различни теми ...

10.00лв.Вземи сега!

ДЯДО ДОБРИ – СВЕТЕЦЪТ ОТ ...

ДЯДО ДОБРИ – СВЕТЕЦЪТ ОТ БАЙЛОВО
‌Дядо Добри – светецът от Байлово „Сдружение Азбукари“ започна кампания за изграждане на „Монумент Дядо ...

15.90лв.Вземи сега!

БЪЛГАРОЗНАЙКО И БЪЛГАРОЗН...

БЪЛГАРОЗНАЙКО И БЪЛГАРОЗНАЙКА 3-ТИ БРОЙ
Страници: 36 Цветни страници Корица: мека Дата на издаване: 2017 ISBN: 9789542944133 Размер: 210×210 Тегло: ...

4.99лв.Вземи сега!

Други новини които може да харесате

0

Your Cart