Цвета Кирилова: Време е да покажем на децата, че им вярваме

Подкрепяме учениците от Професионалната гимназия по каменоделство в Кунино, които ще изковат мемориала на дядо Добри, доверяваме се на техните възможности и потенциал, каза председателят на „Сдружение Азбукари“.

Интервю на Людмила Железова с Цвета Кирилова за предаването „Хоризонт за вас“ по БНР

Цвета, разбрах за една Ваша чудесна инициатива за построяване на мемориал на дядо Добри, светеца от Байлово. Как възникна тази идея?

Тя възникна по съвсем естествен път и разбира се с подкрепата и съпричастността на всички онези сърца, които имат отношение към светеца от Байлово. След представянето на книгата на журналиста Борислав Радославов „Дядо Добри – Светецът от Байлово“ решихме, че е добре да поставим монумент на неговото дело и неговото хуманно измерение в градска среда.

Решихме той да е в центъра на София, където да показваме на децата и на поколенията днес, че доброто съществува, че дядо Добри е част от нашите сърца и че всъщност той реално е осмислил това, което ние чувстваме в ежедневието си и бихме искали да изразим чрез нашите добри дела и с нашите постъпки.

Цвета Кирилова.

Къде, според Вас е мястото на този мемориал?

Би трябвало да се намира в близост до храм-паметника „Св. Александър Невски“, защото все пак всички хора, които са виждали или общували с дядо Добри, са го срещали там и знаят, че той обикновено се е намирал там приживе. Така, че бихме се радвали, ако намерим място чрез подкрепата на Столична община и Светия синод да поставим монумента на дядо Добри там, за да може да продължи да изпраща своите послания на всички поколения и най–вече на децата, които предстои да израснат и да научат нещо повече за този човек.

Той е отделял цялото си ежедневие и време да твори добро, да събира средства, да ги предава на църкви и манастири и да показва, че един човек всъщност може да живее в много голяма смиреност и скромност, но да бъде почтен, да бъде добър, да бъде знамение на едно много добро и велико дело. Ето защо „Сдружение Азбукари“, други организации и съмишленици решихме да претворим тази идея в реалност и да привлечем на наша страна и деца, които да бъдат в центъра на тази идея. Според мен това е много вдъхновяващо.

Самата идея за монумент на Дядо Добри тръгва оттам, че бихме искали да направим първия паметник на доброто в България. Първият паметник на доброто, чийто символ и образ да бъде дядо Добри. Този монумент очакваме да бъде направен от децата от Професионалното училище по каменообработване в село Кунино, което за наша радост се намира в България, но то е единственото на Балканите.

Много бихме се радвали да направим така, че тези деца да изградят този паметник със съдействието на учители, които са професионални каменоделци. Те ще дават насока на работа на учениците, за да направим едно изключително дело чрез ръцете на децата, които наистина заслужават много сериозна подкрепа.

Освен това кампанията ще бъде многопластова. Казвам това, защото ние имаме опит в създаването на доста успешни общополезни инициативи. „Сдружение Азбукари“ работи с дейност в обществена полза и всичко, което сме сътворили дотук, реално е ориентирано не само към обществото, но и към децата. През тези няколко години развихме няколко конкурса за рисунка и ето защо по време на кампанията за създаване на паметника на дядо Добри правим поредния конкурс за рисунка, за да накараме децата да размишляват върху темата: „Какво означава да си добър днес? Дядо Добри – символ на доброто“.

Те ще рисуват и показват представата си за добродетелите на човека. Как виждат те всичко това, така че да можем да направим тази кампания максимално ориентирана към творческия потенциал и креативността на децата и да увличаме все повече младите в тази идея.

Паметникът е паметник и нашата история е изпълнена с такива символи, но те са свързани с хора революционери, освободители, хора участвали в различни битки, боеве и войни. Мисля, че е крайно време България да създаде своят първи паметник на доброто.

Цвета Кирилова с първия си урок по каменоделство на откриването на учебната година в Професионалната гимназия по каменоделство в Кунино.

Засега разбирам, че децата са на Ваша страна изцяло. Може би имате проект и той трябва да бъде одобрен.

Съгласуваме всички наши стъпки със Столична община. Иска ни се на наша страна като основен партньор да привлечем Столична община и да бъдат неотлъчно като наши сподвижници в тази идея, за да можем да дадем шанс на децата да реализират най-доброто от себе си и техните родители да бъдат горди.

Този паметник ще бъде една топлина. Той ще бъде израз на детските мечти, на човещината в децата и на тази чиста емоция, и хармония, която те могат да излъчват. Паметникът на доброто ще бъде първият изразител на детското старание и най-вече на професионалистите, които макар и деца, ще се справят по безупречен начин.

Предстои съгласуване и с институциите, мисля, че те ще проявят разбиране и ще разберат, че не е нужно да бъде нещо грандиозно, да изпадаме в максимализъм или в крайности. Мисля, че е добре дядо Добри да остави своя мъдър поглед да ни гледа в близост до катедралния храм „Св. Александър Невски“, за да може всеки, който беше свикнал с неговото присъствие, да намира частица от Светеца от Байлово чрез този монумент; да уверим децата, че вярваме в тяхното творчество, вярваме в техните възможности и в потенциала им. Време е да повярваме на младото поколение и нека да дадем възможност на всички техни стремления и възможности, защото така мисля, че трябва да се случват нещата.

А който иска да Ви подкрепи, как може да се свърже с Вас?

Всеки, който иска да застане зад тази красива кауза, може да посети страницата ни в социалната мрежа фейсбук „Монумент дядо Добри – първият паметник на доброто в България.“ Разбира се, имаме и банкова сметка, която се намира на сайта на „Сдружение Азбукари“.

 

 

 

 

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате