Христина Чопарова: 30 години живот в тишина

Създадената от дамата онлайн платформа „Ние ви чуваме“ вече 12 години се занимава с проблематиката на слуховата загуба и комуникации.

Христина Чопарова

Повече от 30 години тя се чувства уютно в тишината. Когато е на 10 години, оглушава след инцидент и последваща терапия с ототоксични антибиотици. „Не виня никого за случилото се – пише ми Христина. Свикнала е да дава интервюта, като отговаря писмено и с охота на въпросите на колегите си. „Дори смятам, че предвид характера на инцидента, тишината всъщност е мой избор – продължава тя. – Даде ми много и реално не бих заменила уроците ѝ за друг живот. Харесвам този, защото най-болящите моменти са били най-значимите отговори за мен. Високо оценявам, когато колегите журналисти не ме представят като човек с увреждане, тъй като по-важна при мен е не липсата на сетиво, а онова, което правя въпреки него.“

„Въпреки него“ или слуховия си дефицит, Христина Чопарова живее пълноценен и изпъстрен с креативност и успехи живот. Родена е в Ямбол на 18 август 1976 г. Възпитаничка е на Медицинска академия – София, със специалност зъботехника (1999 г.) и на Софийския университет „Св. Климент Охридски” със специалност журналистика (2011 г.). През 2009 г. създава специализирания сайт „Ние ви чуваме” (www.repporter.com) за хора със слухови затруднения. Била е главен редактор на CCS Magazine (2010 г.), сътрудник на в. „Култура” (2010 г.), редактор и коректор на в. „Тишина” (2012. г), медиен експерт на Съюз на глухите в България като ръководител на Направление „Медии и връзки с обществеността” (2015-2017 г.). С номинация е на Български Хелзинкски комитет „Човек на годината” (2019 г.). Член е на Съюза на българските журналисти.

Автор е и на цикъл стихове, включени в сборника „В тихото вълшебство на съня” (ИК Мони Цони, Ямбол, 2003 г.), sms поезия (2006 г.), и на научен труд „Новото в новата журналистика: Труман Капоти и Норман Мейлър” (2011 г.). Един от 34-те автора в сборника „Детство” (2016 г.), подкрепили с лични разкази каузата на децата с диабет. Рецензент е на изключително полезния за хората със слухова загуба и техните близки Речник на българския жестов език, издание на МОН (2018 г.). Главен редактор на сп. Sofia-City Info Guide (2019 г.). Редактор, коректор и преводач на английски на биографичната книга на Боряна Топчиева, най-популярният глух влогър в България.

През 2009 г., докато следва журналистика, създава блога си „Ние ви чуваме“ – платформа за споделяне на личен опит с други хора с нарушен или липсващ слух. „Блогът обедини интересите ми в новата специалност и състоянието на тишина, в което пребивавам вече над 30 години“, споделя Христина.

Блогът се превръща в сайт, когато след дипломирането си тя започва работа в Съюза на глухите в България като редактор и коректор на в. „Тишина”. „По време на първата ми командировка, една жена с тежка слухова загуба ме спря и започна да споделя колко е важно онова, което правя – спомня си Христина. – Отначало реших, че има предвид работата ми във вестника, но тя спомена за „Ние ви чуваме”. После ме прегърна и се разплака. Тогава разбрах, че блогът не е мой, а принадлежи на хората, които не чуват и на които е потребно някой да обърне внимание, да пише за важните за тях неща, да обяснява на хората как се общува с нечуващи, защо.“

Специализираният сайт „Ние ви чуваме”, който създава Христина през 2009 г., днес е утвърден като водеща българска информационна медия, ориентирана към аудиторията на хората със слухова загуба, техните близки и широката общественост. В повече от 20 рубрики сайтът покрива голям диапазон от теми в различни области на живота, свързани със слуховото здраве и комуникация.

Медията е силно ангажирана с редица обществени казуси като Закона за българския жестов език, както и с чувствителни въпроси, по които излиза със свои становища, отворени писма и медийни анализи, отразявани от други медии.

Сайтът има динамична, модерна визия и мобилна версия, лесни за навигация дори от по-слабо боравещите с компютърни технологии и приложения потребители. Свежите иконки, илюстриращи рубриките по категории, насочват към желаната сфера за информиране, където читателите имат на разположение повече от 560 статии от различни области на живота, подходящи за аудитория от всяка възраст.

Онлайн платформата притежава свои канали в социалните мрежи (ютуб канал, група и страница във фейсбук с над 1330 членове), благодарение на които поддържа постоянни контакти и активна комуникация с целевата си аудитория.

През годините „Ние ви чуваме” разширява дейността си и извън чисто информационните си функции, като организира редица събития с осигурен жестов превод, самостоятелно или в партньорство със съмишленици и сродни организации: литературни четения за нечуваща публика, юбилейни годишнини, художествени изложби на артисти със слухова загуба, открит урок по български фолклорни танци за нечуващи – с осигурен професионален жестов превод.

Сайтът е отворен и за партньорства като съорганизатор на събития, при които борави с широк диапазон креативни идеи и съдейства с предоставянето на професионален жестов превод, с цел привличане и приобщаване на нечуваща аудитория. На своите медийни партньори сайтът гарантира както допълнителна разпознаваемост сред нечуващата аудитория на сайта чрез добавянето им в партньорската си листа, така и разгласа чрез извънредни и професионално написани текстове за техни проекти и/или събития.

Вече 12 години сайтът се радва на огромно доверие от страна на читатели и институции в България и в чужбина. Многобройни са писмата от родители на деца със слухова загуба и отделни читатели, които изразяват благодарността си за полезността на информациите и радостта от съществуването на такава медия. И до днес „Ние ви чуваме” няма аналог в българското онлайн пространство за последните 12 години.

„Медийният интерес към мен и сайта е обясним, тъй като аз съм към момента единственият в България действащ журналист с тотална слухова загуба – споделя Христина. – Това, което е успех за сайта, е успех и за колегите ми, с които го правим – всички те са доброволци и за тези 12 години сайтът не е бил финансиран от другаде, освен от личните ми средства.“

На 4 септември сайтът организира събитие, което Христина се надява да се състои, предвид обстановката – Първи открит урок по български фолклорни танци за нечуващи. „В Тишината изобщо не е тихо – разказва тя – Предимството на нечуващите е, че веднъж уловили ритъма, те танцуват и се водят от него, дори ако музиката внезапно спре или ако изобщо няма музика – той е вътре в тях. И остава завинаги.“

„Ритъмът е магична съвкупност от енергийни вибрации, които носят оздравителен заряд и за всеки формулата е индивидуална. Психологически, танцът е терапия, а музиката – балансиращият ключ за редица състояния, физически и емоционални. Би било прекрасно хората, които са родени без слух или са останали рано без него, да се престрашат да опознават ритми, да ги разпознават, да ги пускат в себе си, да освобождават собствените си. Да се научат да се отпускат, да се доверяват. Да прегърнат предизвикателството на танците с „искам да го мога”. И защото вярвам, че има мелодии или звуци, способни да отключват чуваемостта, сърдечно благодаря на професионалистите във фолклорната магия, с които заедно ще съберем ритъма и тишината.”- заключава основателката на специализирания сайт.

Събитието ще се състои в столичната Оротека „Седянка”, а танците ще води изтъкнатият хореограф от АМТИИ – Пловдив, проф. д-р Антон Андонов. И сме убедени, че няма да е последната идейна инициатива на Христина Чопарова и „Ние ви чуваме”.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате