С гърмежи и камбанен звън Тетевен отбеляза 141 години от освобождението си

107 патриоти от Национално дружество „Традиция“ изстреляха близо 4000 патрона на историческата възстановка на бойните действия.

С тътен от гърмежи, камбанен звън и революционни песни на площада Тетевен отбеляза днес 141 години от освобождението си от турско робство. В историческата възстановка, показваща хода на бойните действия, участваха 107 сърцати родолюбци от Национално дружество „Традиция“.

При своите единомишленици от тетевенския клуб бяха дошли родолюбци от регионалните клубове в София, Плевен, Ловеч, Априлци, Троян, Копривщица, Етрополе, Лесидрен, Баня (Панагюрско), Мирково, Габрово, Червен бряг, Русе, Нова Загора. Възстановката се провежда за втора поредна година в навечерието на предстоящия празник на града 1 ноеври – Освобождението на Тетевен и Ден на народните будители.

Кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева поздравява участниците във възстановката. Сн. Цветомира Христова.
Сн. Милен Топалов.
Сн. Милен Топалов.
Сн. Милен Топалов.
Сн. Милен Топалов.
Сн. Цветомира Христова.
Сн. Цветомира Христова.

Във възстановката, показваща непоклатимия дух на тетевенци за свобода, са били изстреляни около 4 хиляди патрона, съобщиха от община Тетевен. Бяха пресъздадени бойните действия на отряда под командването на ескадронния командир Антонов и отряда с командир полковник Орлов на 31 октомври, както и ключовото участие на тетевенеца Баньо Маринов – революционер и един от водачите на Кресненско-Разложкото въстание. След продължителни гърмежи и сражения  турците биват прогонени и напускат града.

Сн. Цветомира Христова.
Сн. Цветомира Христова.
Сн. Цветомира Христова.

Краят на уникалната възстановка бе сложен с влизането в Тетевен на забягналите от Диарбекир смели тетевенци – х. Станю Врабевски и Петко Милев, заедно с руските войски, при тържественото биене на камбаните на 1 ноември – деня на дълго мечтаната свобода за Тетевен.

Празникът преля от площада в салона на Народно читалище „Съгласие 1869“, където тетевенци и гостите на града се насладиха на виртуозните изпълнения на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ от Плевен.

Сн. Цветомира Христова.
Сн. Цветомира Христова.
Сн. Цветомира Христова.

Утре ученици и граждани ще поднесат цветя на паметника в местността Боева могила. Тържествата ще продължат в понеделник с изложба на посолството на Полша в Художествената галерия, във вторник – с научна сесия на тема „Учебното дело в Тетевен“ и детски празник – надпревара в града под слънчевия камък.

На 1 ноември ще се отслужи богослужение в храма „Всех Святих“. Преди обед градът ще бъде огласен от шествие и концерт на духов оркестър и мажоретки. На тържествената сесия кметът на община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева ще раздаде почетни плакети на легендарната пожарна команда на града, помогнала много за овладяване на наводнението, и на други заслужили почести и слава тетевенци. Вечерта ще се проведе концерт „50 години МВГ Вежен“.

ИНТЕРЕСНИ ПРОДУКТИ

ПРОМО ПАКЕТ ГОРД БЪЛГАРИН

ПРОМО ПАКЕТ ГОРД БЪЛГАРИН
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ Ролята на „История на славните българи“ е да покаже, че имаме ...

52.00лв. 43.00лв.Вземи сега!

МЕЧТА В РЕАЛНОСТ

МЕЧТА В РЕАЛНОСТ
На 26.07.2018г. излезе от печат първата стихосбирка с лирика на Мария Цветкова. Юрист по образование ...

12.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ ОТ ТРИ КАРТИ

ПАКЕТ ОТ ТРИ КАРТИ
ЦЕНА И ДОСТАВКА: – Дocтaвĸaта е за сметка на получателя дo пocoчeн aдpec или офис на ЕКОНТ ...

30.00лв. 27.00лв.Вземи сега!

БУКВАРИНО+ДЕТСКА КАРТА НА...

БУКВАРИНО+ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Пакетът съдържа уникална комбинация от 2 образователни средства: „Букварино“, което е образователно помагало, подходящо за ...

35.00лв. 33.00лв.Вземи сега!

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Най-забавният начин да опознаеш Европа! Над 500 цветни илюстрации, обхващащи 8 различни теми ...

10.00лв.Вземи сега!

ДЯДО ДОБРИ – СВЕТЕЦЪТ ОТ ...

ДЯДО ДОБРИ – СВЕТЕЦЪТ ОТ БАЙЛОВО
‌Дядо Добри – светецът от Байлово „Сдружение Азбукари“ започна кампания за изграждане на „Монумент Дядо ...

15.90лв.Вземи сега!

БЪЛГАРОЗНАЙКО И БЪЛГАРОЗН...

БЪЛГАРОЗНАЙКО И БЪЛГАРОЗНАЙКА 3-ТИ БРОЙ
Страници: 36 Цветни страници Корица: мека Дата на издаване: 2017 ISBN: 9789542944133 Размер: 210×210 Тегло: ...

4.99лв.Вземи сега!

Други новини които може да харесате

0

Your Cart