Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“

Организаторите от „Сдружение Азбукари“ поканиха всички българи да се включат в празника, като изпишат с тениски с букви любимите български думи

С приповдигнато настроение и много вълнение стотици българи се включиха в празничното шествие по улиците на София на организирания от „Сдружение Азбукари“ „Парад на буквите“. Много от тях бяха облечени в тениски с букви от българската азбука. Те са създадени и разпространени от „Сдружение Азбукари“ с поканата: „На 24 май да изпишем с тениски с букви любимите български думи по случай Деня на българската просвета и култура и на българската писменост“.

Любимият на всички площад на духовността – Славейков, този път беше огласен от детски смях и химна „Върви, народе възродени“. Преди определения час 10.30 на площада се събраха деца от най-различни възрасти, от детски градини и училища, заедно с техните родители и учители. Облечени в тениски с букви от азбуката, те развяваха знаменца и пееха химна „Върви, народе възродени“, който звучеше от високоговорител.

Празничното шествие тръгна по ул. „Г. С. Раковски“, по ул. „Оборище“ към катедралния храм „Св. Ал. Невски“, заобиколи храма и мина покрай Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Продължи по бул. „Васил Левски“ до паметника на Васил Левски и по бул. „Янко Сакъзов“ до парка „Заимов“.

През цялото време на шествието звучаха химнът „Върви, народе възродени“ и любими детски и патриотични песни. Хората се поздравяваха усмихнато с минувачите. Участниците бяха от всякакви възрасти – от деца в колички, до баби и дядовци. По пътя се включиха спонтанно минувачи, заразени от веселото настроение на участниците, а върволицата от празнуващи се удължаваше непрекъснато.

Празничното шествие не спря нито за миг. То беше водено от полицейски моторизиран патрул, който спираше движението, докато минат хората. „Благодарим на СДВР и на Столична община за перфектната организация“, казаха от „Сдружение Азбукари“.

В парка Заимов празникът продължи, като танцьори от Клуб за народни танци „Витоша“ обучаваха най-малките на стъпки от български хора.

Всеки участник, носещ тениска с буква от българската азбука, получи безплатно напитки и лакомства, осигурени от „Лактима Балкан“ и „Аспазия-92“ и специална изненада от „Сдружение Азбукари“  – плакати „Върви, народе възродени“ и „Левски“.

„Време е 24 май да бъде основният ни национален празник – каза Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“. – Никой друг народ на земята не издига в култ писмото и четмото, а това е пряката връзка с Бог. Празникът е носител на мир и светлина, на просвещение и просвета. Привилегия и гордост за малко народи е да имат в календара си празник на своята писменост, просвета и култура.“

„Изконна българска традиция е преклонението пред всички, които творят духовността и имат способността да я съхраняват, да я развиват и да я предават. Да ни е честит този най-съкровен български празник – Денят на буквите на светите братя Кирил и Методий. Защото 24 май е празникът на извисения, достоен да приеме Словото, човешки разум.

Денят на буквите – 24 май, е повод за голяма гордост за всички българи, защото наред с неизмеримото дело на Кирил и Методий, с историческото ни дълголетие в световната история, България заслужава уважението и ще получава признанието тепърва не само на отделни държави, но и на целия свят, защото е най-старата културна цивилизация“, каза още Цвета Кирилова.

Празникът завърши в парка Заимов, където продължиха да се вият хора, да се веят знамена и да се разхождат много усмихнати и весели хора.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате