Стотици българи ликуваха по улиците на София на „Парад на буквите“

„Сдружение Азбукари“ приканиха всички българи на шествието, като изпишат с тениски любими български думи

Снимки Кристина Камбурова

С много чисти емоции и въодушевление стотици българи за втора поредна година шестваха по улиците на София на организирания от „Сдружение Азбукари“ „Парад на буквите“ по случай 24 май – Деня на св. св. Кирил и Методий, на българската писменост, просвета и култура.

Азбукарите, за които това е и своеобразен празник на организацията, заложиха традиция – българите да изписват с тениски с букви любими и скъпи на сърцата им думи. „Правим го в знак на преклонение пред светите братя, дарили ни с безценното богатство – да имаме своя азбука“, казаха те. Заедно с художници Азбукарите са създали и разпространяват тениски с буквите от българската азбука.

И тази година сборният пункт – площадът на духовността „Славейков“ беше огласен от детски смях. Деца в тениски с букви, със знаменца и балони бяха дошли заедно с родителите си, за да съпреживеят най-красивия български празник.

„24 май е повод за голяма гордост за всички българи, защото наред със значимото дело на светите братя Кирил и Методий, с историческото ни дълголетие в световната история, България безспорно е заслужила признателността и уважението на света“ – каза Цвета Кирилова, създател и председател на „Сдружение Азбукари“.

„Днес азбуката, на която българите дадоха криле, се ползва от над 3000 милиона души – каза още Кирилова. – Чудно ли ви е? Да, 300 милиона души по света използват кирилицата! България е толкова влиятелна, а осъзнаваме ли? От Източна Европа до Монголия дори и тези, с които не делим едни корени, пишат с нашите букви, които са в състояние да пресъздадат особеностите на всеки език.

Едва ли светите братя са знаели, че делото им ще прерасне в чудо. Вдъхновени от любов към България и българщината, Кирил и Методий бяха поредните спасители, които излязоха от лоното на нашия народ. Кротко, но с типичното за българите упорство братята спореха с догматиците и се бореха със злото без страх. Цената на победата бе висока, за успеха великите българи платиха с живота си, поболени и изтощени, но не изгубили светлината в душите си. Светлина, която грее и днес и ни показва накъде да вървим – Напред! Науката е слънце, което във душите грей! Напред! Народността не пада там, дето знанието живей!

Да повторим и да се знае: 24 май е ден на българската просвета, ден на българската писменост, ден на българската култура, ден на българския език!“

С химна „Върви, народе възродени“, в 10.30 часа празничното шествие тръгна от площад „Славейков“ по ул. „Г. С. Раковски“, зави по ул. „Оборище“ към катедралния храм „Св. Ал. Невски“, заобиколи храма и продължи покрай Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. А после по бул. „Васил Левски“ стигна до паметника на Васил Левски и по бул. „Янко Сакъзов“ – до парка „Заимов“.

През цялото време от високоговорител звучаха патриотични и любими детски песни, посветени на историята, буквичките и щастливото детство. Шествието беше водено от екипа на „Сдружение Азбукари“, със знамена и плакати „Върви, народе възродени“. Те са с ликовете на светите братя Кирил и Методий и първите куплети от химна и са създадени от Азбукарите заедно с художник.

Участниците бяха от всякакви възрасти – от бебета в колички до дядовци и баби. Вееха се национални флагове от всякакъв калибър. По улиците хора ръкопляскаха на шестващите с викове „Браво!“, разменяха се възторжени поздрави „Честит празник!“ и „Да живее България!“, минувачите не устояваха на изкушението и се присъединяваха към парада.

Празничното шествие беше водено от полицейски патрул, който спираше движението, докато минат хората. „Благодарим на СДВР и на Столична община, че и тази година създадоха перфектна организация за „Парад на буквите“, каза Яна Трендафилова, главен координатор на „Сдружение Азбукари“.

В парка „Заимов“ всички, носещи тениски с букви, бяха изненадани с напитки, лакомства и плакати „Върви, народе възродени“, „Левски“ и „Аз съм Българче“, също създадени от Азбукарите.

На импровизирания сбор на участниците в шествието в парка „Заимов“ Марина Йовчевска, хореограф от Клуб за народни танци „Витоша“ обучаваше малките на стъпки от българските хора.

Дечица на 2-3 години и по-големи с въодушевление тропаха първите си хора и ръченици. За някои от тях това беше първото хоро през живота и първо плахо стояха отстрани, а после се престрашаваха, а родителите коментираха: „Как досега не сме се сетили да запишем децата си на едно толкова стойностно занимание – народни танци“.

Марина, която води и детски групи в клуб „Витоша“, сподели, че народните танци, освен че възпитават в патриотизъм, влияят много благотворно на малките. Правят ги по-отворени, самоуверени, комуникативни, задружни. „Известно е, че нашите красиви народни танци зареждат енергийно не само възрастните, но и децата“, допълни тя.

Празникът в парка продължи и в ранния следобед. „Не ни се тръгва“, споделиха участниците.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате