Родолюбка от Мичиган е избрана отново за „Българин на годината в САЩ“

През юни Международният институт по антропология в щата Юта издава книга за Диана Чолакова.

През юни Международният институт по антропология в Солт Лейк Сити, щата Юта издава книга за родолюбивата и талантлива българка Диана Чолакова от Мичиган. През 2017 г. тя беше избрана за втори път за „Българин на годината в САЩ“.

Създател е на първото българско училище в Детройт, журналист, театрален критик, дизайнер на бижута и облекла, учител, художник, сценограф, озвучител, режисьор, кукловод, треньор по художествена гимнастика. Носител е на 2 съпътстващи оскара за моден дизайн и журналистика.

Диана Чолакова е будител и родолюбец, който обединява разпокъсаната българска общност в щата Мичиган и ревностно търси и представя на света българската култура и успехите на талантите ни зад граница, съобщава в. Труд.

Родена е в Бургас и е обявена за дете чудо. Свири на пиано, мандолина и китара, диригент е на Детския мандолинен оркестър в Бургас, побеждава и в конкурси с рисуване и рецитации, играе в театър, тренира художествена гимнастика. Завършва Средното специално художествено училище за сценични кадри в Пловдив, театрална критика във ВИТИЗ и журналистика в СУ. От студентка сътрудничи и е журналист в много централни издания, работи и като редактор и водещ в БНР. През 1999 г. заминава за Рим като кореспондент на в. „Сега“ и националното радио. Там среща любовта на живота си – проф. Боян Димитров, авторитетен преподавател по математика в университета „Кетеринг“ във Флинт, Мичиган. От 2001 г. последва любимия си мъж, женят се и живеят до днес в градчето Гранд Бланк.

От пристигането си в Щатите Диана мечтае да обедини българчетата в щата Мичиган и създава „Школа по български език, традиции и изкуство „Аз съм българче“. Работи със заразителна всеотдайност, при много тежки условия, с деца, пръснати по малките градчета и села около Детройт. Увлича и родителите да помагат. Прави и школа по художествена гимнастика, организира нетрадиционни рождени дни и всякакви тържества с куклен театър.

Диана е и талантлив дизайнер. Плете бижута на една кука, като един от традиционните български женски занаяти. Посрещнати са възторжено от американките, а тя започва да прави и мода – дръзка, авангардна. Следват ревюта из цяла Америка и покани за чужбина. Нейни плетени бижута са изложени в централата на ООН в Ню Йорк, където се представят творби на художествените занаяти от цял свят. Дъщеря й Дария-Бояна е на 14 години и също се развива в много посоки. Има награда за най-млад дизайнер на Мичиган.

Българката полага неимоверни усилия, за да представи на американците талантливата ни нация. Част е от тима за номиниране на българи за  съпътстващите оскари Red Carpet Concierge International в Чикаго. Интернационален координатор е на изданието на организацията Red Silk Carpet Magazine. Миналата година е получила оскар за моден дизайн. Тази година четирима от номинираните от нея 10 българи са с оскари, в това число и тя – този път за креативна журналистика в социалните медии.

Червени рози от консулството в Чикаго за българите с оскари, от ляво на дясно Иван Донев, Диана Чолакова, Анелия Петров, президентът на Red Carpet Concierge International – Сандра Смит и Антоанета Балабанова, 24 февруари 2018 г.

„Когато издирвах талантливи сънародници за номинациите „Българин на годината в САЩ“, Диана беше най-активна от всички – казва Лолита Николова, професор по генеалогия в щата Юта и автор на книгата за нея – Инициативната дама беше съорганизатор, представи огромен списък с номинирани. Бях очарована от родолюбието ѝ, от топлото й сърце и от бляскавата ѝ кариера в Щатите, с която прославя талантливата ни нация. Два пъти беше избрана за „Българин на годината в САЩ“ – през 2007 г. заедно със съпруга си и и през 2017 г. самостоятелно. Диана е ценност за нацията ни и така необходимият на българите пример за подражание.“

ИНТЕРЕСНИ ПРОДУКТИ

ПЛАКАТ „ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗ...

PLAKAT-VURVI-NARODE-VUZRODENI-AZBUKARI
Българи, да отпразнуваме заедно с децата си 24 май! „Сдружение Азбукари“ издаде плакат с химна ...

10.00лв.Вземи сега!

КОМПЛЕКТ ИСТОРИЯ НА СЛАВН...

ISTORIA-DENIA-NA-KNIGATA
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

50.00лв. 30.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦ...

PAKET BUKVARINO-ISTORIA-KARTA
ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦИЯ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание ...

55.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ

PAKET BUKVARINO-PUZEL-KARTA
ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание на ...

60.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ „ОТЕЧЕСТВО...

3-MART---ISTORIA-+-3-KARTI-NA-BULGARIA-1
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ Издател: „Сдружение Азбукари“. Автор: Павел Серафимов, „Сдружение Азбукари“ и съмишленици. Категория: ...

43.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA-BG-+-KARTA-BG
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ С БЕЗПЛАТНА ДЕТСКА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ ...

20.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA EN
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

30.00лв.Вземи сега!

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.

Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар

0

Your Cart