Родолюбка от Мичиган е избрана отново за „Българин на годината в САЩ“

През юни Международният институт по антропология в щата Юта издава книга за Диана Чолакова.

През юни Международният институт по антропология в Солт Лейк Сити, щата Юта издава книга за родолюбивата и талантлива българка Диана Чолакова от Мичиган. През 2017 г. тя беше избрана за втори път за „Българин на годината в САЩ“.

Създател е на първото българско училище в Детройт, журналист, театрален критик, дизайнер на бижута и облекла, учител, художник, сценограф, озвучител, режисьор, кукловод, треньор по художествена гимнастика. Носител е на 2 съпътстващи оскара за моден дизайн и журналистика.

Диана Чолакова е будител и родолюбец, който обединява разпокъсаната българска общност в щата Мичиган и ревностно търси и представя на света българската култура и успехите на талантите ни зад граница, съобщава в. Труд.

Родена е в Бургас и е обявена за дете чудо. Свири на пиано, мандолина и китара, диригент е на Детския мандолинен оркестър в Бургас, побеждава и в конкурси с рисуване и рецитации, играе в театър, тренира художествена гимнастика. Завършва Средното специално художествено училище за сценични кадри в Пловдив, театрална критика във ВИТИЗ и журналистика в СУ. От студентка сътрудничи и е журналист в много централни издания, работи и като редактор и водещ в БНР. През 1999 г. заминава за Рим като кореспондент на в. „Сега“ и националното радио. Там среща любовта на живота си – проф. Боян Димитров, авторитетен преподавател по математика в университета „Кетеринг“ във Флинт, Мичиган. От 2001 г. последва любимия си мъж, женят се и живеят до днес в градчето Гранд Бланк.

От пристигането си в Щатите Диана мечтае да обедини българчетата в щата Мичиган и създава „Школа по български език, традиции и изкуство „Аз съм българче“. Работи със заразителна всеотдайност, при много тежки условия, с деца, пръснати по малките градчета и села около Детройт. Увлича и родителите да помагат. Прави и школа по художествена гимнастика, организира нетрадиционни рождени дни и всякакви тържества с куклен театър.

Диана е и талантлив дизайнер. Плете бижута на една кука, като един от традиционните български женски занаяти. Посрещнати са възторжено от американките, а тя започва да прави и мода – дръзка, авангардна. Следват ревюта из цяла Америка и покани за чужбина. Нейни плетени бижута са изложени в централата на ООН в Ню Йорк, където се представят творби на художествените занаяти от цял свят. Дъщеря й Дария-Бояна е на 14 години и също се развива в много посоки. Има награда за най-млад дизайнер на Мичиган.

Българката полага неимоверни усилия, за да представи на американците талантливата ни нация. Част е от тима за номиниране на българи за  съпътстващите оскари Red Carpet Concierge International в Чикаго. Интернационален координатор е на изданието на организацията Red Silk Carpet Magazine. Миналата година е получила оскар за моден дизайн. Тази година четирима от номинираните от нея 10 българи са с оскари, в това число и тя – този път за креативна журналистика в социалните медии.

Червени рози от консулството в Чикаго за българите с оскари, от ляво на дясно Иван Донев, Диана Чолакова, Анелия Петров, президентът на Red Carpet Concierge International – Сандра Смит и Антоанета Балабанова, 24 февруари 2018 г.

„Когато издирвах талантливи сънародници за номинациите „Българин на годината в САЩ“, Диана беше най-активна от всички – казва Лолита Николова, професор по генеалогия в щата Юта и автор на книгата за нея – Инициативната дама беше съорганизатор, представи огромен списък с номинирани. Бях очарована от родолюбието ѝ, от топлото й сърце и от бляскавата ѝ кариера в Щатите, с която прославя талантливата ни нация. Два пъти беше избрана за „Българин на годината в САЩ“ – през 2007 г. заедно със съпруга си и и през 2017 г. самостоятелно. Диана е ценност за нацията ни и така необходимият на българите пример за подражание.“

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар