Проект на „Сдружение Азбукари“ предлага реална помощ на „невидимите“ хора на пазара на труда

Платформата от ново поколение „JobStarGet“ е социален медиатор между лицата с увреждания и работодателите

„Амбициите ни са „JobStarGet“ реално да помага на хората от уязвимите групи“, казват Цвета Кирилова и Георги Тутанов.

Известно е, че грижата за хората от уязвимите групи е сред основните белези за цивилизованост на една нация, особено когато става дума за реализация на пазара на труда на „невидимите“ хора – тези с увреждания. „Невидими“ – защото държавата и отделните хора често си затварят очите пред техните проблеми. Грижата за тях най-често е в ръцете на неправителствени организации, приели като своя мисия реализацията им на пазара на труда и в живота.

От Съюза на глухите в България (СГБ) например отдавна алармират, че жестовият език у нас не е унифициран, коментира Силвана Павлова, консултант „Подкрепена заетост“ към АРДУС и „Преводач от и на жестов език“ в СГБ. Самата тя е без слухова увреда, но е отрасла в дом с глух роднина и е приела каузата на глухите като своя. Павлова напомня, че комуникацията е основен проблем на глухите при намирането на работа.

Според статистиката около 100 хиляди са хората у нас с различна степен на увреда на слуха. Някои ползват кохлеарни импланти, които са много скъпи и през определен период се нуждаят от смяна на части. Други общуват само с жестов език, каквито са членовете на СГБ – 6000 души на възраст над 18 години. Проблем за тях са малкото преводачи от и на жестов език, които да са техни медиатори при интервютата им за работа.

Силвана Павлова (в средата) с Росица Караджова, председател на младежката организация към СГБ и Альоша Станимиров, жестов преводач.

Държавата насърчава, или по-скоро задължава работодателите на всеки 50 души наети работници да наемат един с увреждане. Увреждането в България е в ръцете на ТЕЛК. Работодателят, за да си облекчи всякакви други работни драми, си наема човек с лека физическа увреда и по този начин си запълва квотата. Така глухите хора остават извън борда – заради усложненията с комуникацията. А много от тях притежават и талант, и опит да заемат определени позиции.

Голям проблем са и обучението и професионалната ориентация. Само 3 са специалните училища за глухи – в София, Пловдив и Търговище. От тях децата излизат с профили, които днес не са толкова актуални – шивачи, тапицери и готвачи. Но и при тези професии дефицит са жестовите преводачи като медиатори между кандидати за работа и работодатели.

Тенденцията при образованието е децата с увреждания вече да учат в общообразователни училища. Приемането на Наредбата за приобщаващо образование през 2016 г. внесе сериозни промени в обучението на децата със специални потребности, засягащи педагози, родители и деца. Глухите деца се плашат от непознатата „звукова“ обстановка в класове с нормално чуващи деца. Единствената възможност те да учат нормално е ресурсните учители да минат курсове за жестови преводачи, за да помагат в клас – една трудна по мащабите си, но не невъзможна идея.

При хората с увредено зрение и двигателни дефицити също има проблеми – работодателите се боят да ги вземат на работа, дори и да са достатъчно квалифицирани.

„В България са правени много опити за създаване на дигитални платформи, включващи и помощ за намиране на работа при хората с увреждания – казва Павлова. – Наскоро имахме среща с екипа на „Сдружение Азбукари“. Те са създали дигиталната платформа „JobStarGet“, която е на едно по-високо ниво. Предлага по-динамична и ефективна помощ за връзка между хората с увреждания и работодателите. Обнадеждени сме, искаме да работим в по-тясно сътрудничество. Предложихме на екипа съдействие за включване на квалифицирани жестови преводачи в платформата, за онлайн комуникация.“

„Амбициите ни са „JobStarGet“ да е платформа от ново поколение, реален и ефективен социален медиатор между хората с увреждания и работодателите“, казаха Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“ и Георги Тутанов. Двамата са в основата на разработката на проекта.

Цвета Кирилова и Георги Тутанов са в основата на реализирането на проекта „JobStarGet“

„JobStarGet“ е специализирана дигитална онлайн платформа, изцяло насочена в помощ на хора от уязвимите групи. Достъпът до нея е напълно безплатен. Тя обединява заинтересовани лица с увреждания в единна база данни, като се посочват техните професионални компетенции и способности. От друга страна представя работодатели, които имат необходимост от кадри или желаят да се включат под различни форми в подпомагането на хората в неравностойно положение.

Предвижда се в платформата да се включат и информационни материали, обучения, форум и други елементи, подпомагащи както кандидатите за работа, така и работодателите. Целта е на хората от уязвимите групи да се дават психологическа подкрепа, мотивация и професионални компетенции. От друга страна ще се усетят многобройните ползи, които могат да бъдат реализирани, когато двете заинтересовани страни работят заедно, обясняват създателите.

„Искаме да разширим дейността си в подпомагането на хората в неравностойно положение, като освен да помогнем за тяхната професионална реализация, да обхванем повече работодатели за преодоляване на негативните нагласи и стереотипи“ – каза Цвета Кирилова. – От години ние от „Сдружение Азбукари“ съдействаме за изграждането и утвърждаването на нов тип култура, отношение и социална компетентност на гражданското общество към проблемите на децата в неравностойно положение. Искаме да помогнем и на възрастните да се реализират.“

„Светът на труда се промени. Променете начина си на търсене сега“ – с това мото платформата насърчава хората от уязвимите групи, нуждаещи се от помощ. Навигацията на сайта е максимално изчистена и опростена за ползване. Регистрацията е задължително условие за кандидатите за работа и за работодателите.

Първата стъпка след регистрацията е „Лесно търсене“. За кандидатите има списък от таланти, по който те да намерят най-търсения си талант въз основа на своите умения и опит. Когато го публикуват, могат да разгледат включените в сайта оферти за едно и повече места на компании, които също са се регистрирали, че търсят места, и са посочили за какви точно позиции.

В следващата секция кандидатите са подпомогнати да създадат своята автобиография онлайн. „Пълният профил е първата стъпка в избора на компаниите“, съветват създателите. В нея е включен специален форум, който дава възможност за директна комуникация между кандидатите и представителите на компаниите.

В платформата има секция „Новини“, в която кандидатите за работа се информират за последните новини в сферата на заетостта. Специалисти ги съветват как да подобрят представянето си и да увеличат шансовете си за реализация, като следят и какви са тенденциите на пазара на труда. В рубриката „Успелите“ се публикуват мотивиращи и вдъхновяващи истории на хора от уязвимите групи, които са успели да се реализират.

Източник: Труд

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате