„Пробуждане с хоро“ събра онлайн българи от цялата планета

Съпричастни с пандемичната обстановка, организаторите от „Сдружение Азбукари“ пренесоха празника изцяло в социалните мрежи.

За шеста поредна година празникът „Пробуждане с хоро“, посветен на Националния празник 3 март събра днес позитивната енергия на българите у нас и по света. Традиционната световна инициатива, организирана от „Сдружение Азбукари“ и „Единение Българи за България“, прехвърли своеобразен мост между сънародниците ни от всички точки на планетата.

Тази година, съпричастни с пандемичната обстановка, организаторите от „Сдружение Азбукари“ пренесоха празника изцяло в социалните мрежи. Той беше излъчван на живо от 12 до 15.30 часа чрез Facebook live, едновременно от фейсбук страниците на „Пробуждане с хоро“ и „Сдружение Азбукари“, в YouTube канала и сайта на „Сдружение Азбукари“ и личната страница на Цвета Кирилова, председател на сдружението.

Месец преди празника, в специално обръщение организаторите поканиха всички българи у нас и по света да се включат в световната инициатива с думите: „Нека с още по-голяма инициативност, креативност, хъс и позитивна енергия сътворим заедно един страхотен вълнуващ онлайн спектакъл на 3 март! Да превърнем „дефекта“ от пандемичната обстановка в ефект! Да сътворим заедно нещо, което никой друг не е правил досега онлайн в такива мащаби. Всички заедно за 6-та поредна година да протегнем един уникален мост на българщината! Нека покажем, че нищо не може да ни попречи да играем хоро където и да е – вкъщи, на двора, в работата, в парка, на улицата… или там, където ни заведе вашата изобретателност“.

От „Сдружение Азбукари“ приканиха всички българи да снимат клип, в който да се представят – кои са, откъде са, и да покажат как играят хоро. А също и да публикуват клиповете на фейсбук страниците на „Сдружение Азбукари“, на събитието „Пробуждане с хоро 2021“ и на собствените си профили. Стотици фолклорни ансамбли, групи и индивидуални изпълнители от страната и цял свят публикуваха своите видеа, в които показваха как танцуват и пеят.

Днес, заради противоепидемичните мерки фолклорните ансамбли участваха с по-малки представителни групи в зала. Зрители на всеки участник в концерта бяха останалите участници, които създаваха приповдигнато настроение в залата. Споделяха, че след дългата изолация са щастливи да се срещнат със свои колеги.

Най-голямата фолклорна инициатива събра на сцената и онлайн пред компютрите певци и танцьори, колективи, самодейци и професионалисти от различните етнографски области. Хиляди нашенци играха хоро едновременно, за да покажат, че българският дух е жив.

Красив фон на всеки индивидуален изпълнител създаваха сърцатите танцьори от Клуба за фолклорни танци „Витоша“ с художествен ръководител Радослав Тодоров. Зрители на онлайн излъчването споделяха в чата, че играят хора заедно с танцьорите, пред компютрите и телефоните си, включени онлайн на „Пробуждане си хоро“.

Празникът беше открит с Химна на Република България, а народните певици и водещи в БНР Ива и Ева Валентинови разказаха накратко историята на инициативата „Пробуждане с хоро“. Бяха показани видео картини от всички чествания и издания на „Пробуждане с хоро“, като ярък спомен и силен момент за „Сдружение Азбукари“ и всички съмишленици.

Председателката на „Сдружение Азбукари“ Цвета Кирилова започна с молитвата „Отче наш“. „Честит национален празник, България, честито Пробуждане! Бъдете живи и здрави! Бъдете благословени! Бъдете вярващи в българската кауза! Бъдете радетели на идеята и на идеала! Бъдете ценители на всичко родно, всичко българско. Тачете нашите традиции, обичаи и обреди.

143 години от Освобождението на България от османско иго. Да сведем глави пред всички национални герои, които дадоха живота си за свободата на България. Да сведем глави през онези 15 хиляди доброволци, които бяха готови да пролеят кръвта си за свободата на един хилядолетен народ.

България ще направи своето просвещение и ще разнесе духа на мира и победата от миналото в настоящето и бъдещето. Бъдете радетели на всичко българско и родно. Бъдете вдъхновители на своите деца и на поколенията след тях. Вярвайте, че този героичен подвиг, който ни дадоха българските опълченци и освободители не е случаен. Той беше онзи нестихващ ентусиазъм и кредит на дух и доверие за следващите поколения. Те не се отказват да бъдат бранители, да бъдат щит на духовност, на българщина и съзидателност. Следвайте съветите на Левски, на българските възрожденци и герои за национално освобождение. Нека сведем глави на националния празник 3 март и да благодарим, че ни има.

Този празничен концерт ще се разнесе из всички точки на България и света. Този концерт ще достигне до всяко българско сърце, за да докажем, че България е не само „една човешка длан“. България е цяла вселена. България е космос. Защото България означава истина. А истината е редът на всемира. Това е законът, който всички ние трябва да следваме. Насладете се на уникалния български глас, който ще зарадва душите и сърцата на всички българи по света“, каза още Цвета Кирилова.

Гласът на Гвардията Янко Лозанов, наричан „майсторът на живото слово“, когото познава зад кадър цяла България и настръхва, когато го чуе, изпълни пространството с енергията на изпълнението на Вазовата ода „Опълченците на Шипка“.

Със знамена и атрактивен авторски танц камерен състав от ансамбъл „Чинари“ с ръководител Асен Павлов поведе хорото.

Най-новата солистка на ансамбъл „Филип Кутев“ Петя Панева – добруджански глас и талант, определян от фолклорната гилдия за феномен в съвременната народна музика, запали публиката с песни от различни етнографски области.

Към Пиринска Македония поведе зрителите Антонио Симеонов с неговата китка от песни, подбрана за празника. Бяха показани избрани моменти от „Пробуждане с хоро“ през годините.

“Това беше инициативата, която събираше и продължава да го прави, български таланти, хороводци и почитатели на народните танци и песни. Започнахме единението и пробуждането преди 6 години в столицата, където намирахме своя фолклорен дом на открито. Към нас се присъединиха стотици села и градове в България, както и сънародниците ни, живеещи в различни точки на света. Българските диаспори припознаха инициативата „Пробуждане с хоро“, обикнаха я и вече участват активно в съхраняването, развитието и разпространението на българската култура, традиции и обреди“, разказаха водещите. Беше показан колаж от „Пробуждане с хоро“.

Родопчанката със собствен стил и репертоар Таня Скечелиева представи песни от планината на Орфей. Младата граовска и шопска певица Валерия Момчилова, солистка на ансамбъла на въоръжените сили към Националната гвардейска част, изпълни Граовска китка и свои авторски композиции на основата на Македонското звучене.

Една от най-ярките солистки на ансамбъл „Филип Кутев“ и видна граовка – Сорина Богомилова – изпълни букет от танцувални песни от различни краища на страната. Бяха излъчени видео послания от българи от различни страни, които заявяваха, че се включват в инициативата „Пробуждане с хоро“.

Светла Дукатева, носителка на редица престижни награди и отличия в областта на авторската музика на фолклорна основа, изпълни песни от Родопите и Македония.

Боряна Василева, солистка на оркестър „Шевица“, млад музикален педадог с корени от пернишкото село Дивотино, загря публиката с хороводни мелодии. Тя беше довела и своята малка ученичка, 7-годишната Карина Житиянова. В съпровод на акордеониста Явор Младенов Карина събра овациите на публиката с песните „Излел е Дельо“ и „Мари Марийко“.

Колаж от видеозаписи показа как са празнували българите „Пробуждане с хоро“ последните 3 години. Клуб за народни песни „Витоша“ представи соловото си изпълнение „Над лозята слънце грее“. Художественият ръководител на клуба Радослав Тодоров сподели след спектакъла, че настроението на всички отново е било приповдигнато, въпреки че е било без публика. И докато едната група танцува, другата гледа и аплодира певците и танцьорите на сцената.

„Има и нещо хубаво – тази ситуация ни накара да бъдем по-иновативни, по-творчески настроени, адаптивни, гъвкави. Българинът никога няма да предаде фолклора си и винаги е бил един от най-гъвкавите народи и затова успяваме да живеем в такива условия. Трети март винаги ще го празнуваме, българското винаги ще си го запазим и никога няма да позволим каквото и да било да ни погуби като нация“, каза хореографът на събитието.

Младото и дейно дуо Пирина Христова (глас) и Виктор Джоргов (гайда), дует на сцената и в живота, отведоха с музиката си публиката в Родопа планина. Виолета Костадинова, възпитаничка на детско-юношеския ансамбъл „Изворче“ изпълни китка от песни от различни краища на България. А водещите Ева и Ива Валентинови излязоха за минути от ролите си на водещи и изпяха китка песни от техния Граовски край.

Колаж от видеа на танцуващи българи от чужбина показа как те провеждат по места „Пробуждане с хоро“. Солистът на ансамбъл „Загоре“ и дългогодишен приятел на „Сдружение Азбукари“ – Веселин Василев, в дует с Деница Янкова изпълни китка от запалващи кръвта хороводни песни. „Развяхме българското знаме! Да живее България! Ансамбъл „Витоша“, покажете ни какво можете!“, запали хората в залата Веско Василев. А танцьорите от „Витоша“ се хванаха на импровизирано хоро в залата.

Празникът, продължил 3 часа и половина, показа красотата на българския танц и песен. „Заедно можем и сме силни“, казаха водещите Ева и Ива Валентинови. Те благодариха от името на българите навсякъде по света на организаторите от „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“ и екипа на терен: на Петьо Сталев (озвучител), на колегите си от ТВ 1 (видеореализация), на КНТ „Витоша“ с ръководител Радослав Тодоров за хореографията. Специални благодарности бяха отправени към дарителите на „Сдружение Азбукари“ и партньорите: детски кухни „Българче“, онлайн зона за българщина „Българчета“, „Лактима Балкан“ и „Главболгарстрой“.

В чата през цялото време на концерта вървяха приветствия от българи от страната и света, като това на Кунка Петрова от Лондон, която написа. „Благодаря за това прекрасно изживяване днес! Сърдечни поздрави от Лондон. Напълнихте ми душата!“

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате