„Пробуждане с хоро“ обедини волята на българите по света за мир, свобода и независимост

Инициативата символично събра участниците в обща молитва за невинните местни жители и сънародниците ни в Украйна

С химна на Република България беше открито седмото издание на световната общобългарска инициатива „Пробуждане с хоро“, посветена на 144 години от Освобождението на България и организирана от „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“.

Месец преди това организаторите поканиха всички българи от страната и чужбина да се включат в инициативата, като изпратят видеа, с които да вдъхновят сънародниците ни да участват – професионални и любителски ансамбли, групи за фолклор към читалища, училища, детски градини.

Над 120 бяха заявките за участие от градове и села в България. Сънародници от Австралия, Аржентина, Испания, Италия, Молдова и САЩ също се включиха в инициативата. „Изпращаме цялата си позитивна енергия към нашите приятели от Бердянск и Мелитопол в Украйна, които всяка година участват“, казаха организаторите. На страницата „Пробуждане с хоро на 3 март“ и в момента българи отвсякъде изпращат вдъхновяващи видеа, съобщиха от „Сдружение Азбукари“.

Заради ковид мерките организаторите пренесоха празника изцяло в социалните мрежи. Те направиха съпричастни всички българи по света с празника, като излъчиха двучасов концерт на 3 март от 12 часа на живо във фейсбук страницата „Пробуждане с хоро на 3 март“. Там всеки българин може да види вдъхновяващи видео репортажи на участници от градове и села в страната и чужбина, които и в момента се публикуват, и ще продължат да се качват и в близките дни, казаха организаторите.

В реализацията на концерта се включиха Професионален ансамбъл „Български ритми“, Клуб за народни танци „Витоша“, а залата беше предоставена от “Pretty Dance Hall”.

Празничния концерт откри Радослав Тодоров, главен хореограф на Професионален фолклорен ансамбъл „Български ритми“, чиято история датира от 1964-та – същата година, в която е създаден химнът, каза той. „Тази година инициативата „Пробуждане с хоро“ символично обединява молитвата на всички български граждани, солидарни със съдбата на невинните украинци и сънародниците ни, живеещи в Украйна“, каза водещият.

„За успешното провеждане на „Пробуждане с хоро“ отново тази година заслуга имат и компаниите Детска кухня „Българче“ и „Лактима Балкан“. На терен разчитаме на професионалистите Петьо Сталев – озвучител и екипът за професионално заснемане „Сафет студио“, каза Тодоров. Той благодари и на Радостин Китанов – колекционер и изследовател, благодарение на когото беше облечен в над 100-годишна каракачанска носия.

Радослав Тодоров

„Нека с моста на хорото, осъществяван в Деня на Свободата по целия свят, да създадем мрежа от подкрепящи мисли, чувства и съпричастност с болката и тежката участ на украинските граждани. И нека българската мелодия и танц им дадат кураж и надежда за преодоляване на трудностите и да ги заредят със силен импулс на енергия за укрепване на вярата и силата на духа. С тези думи призоваваме многобройните участници в глобалното събитие „Пробуждане с хоро“, посветено на българщината и родолюбието, да се помолим за мир в Европа и по целия свят“, каза след концерта Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“ и основен организатор на събитието.

„Днес ще се хванем за ръце и ще се съберем в родова верига, защото българите имаме нужда от Единение и Възход“, беше поканата на организаторите към българите.

Първите участници бяха малките сестри Данита и Габриела Павлови, които изпълниха прочувствено „Къде си, вярна ти любов народна“ на Добри Чинтулов и „Отечество любезно“ на Иван Вазов.

Данита и Габриела Павлови

„Кръшни танци през целия ден, у нас и извън пределите на България извиват фолклорни ансамбли, професионални групи и любители, деца от училища, културни центрове и организации, привлечени от идеята за Единението“, каза водещият. Ансамбъл „Български ритми“ поведе празничното хоро с „Тракийско настроение“.

„В тазгодишното седмо издание се включват читалища, детски градини и училища, любители, професионални танцьори и ансамбли и всички те са обединени от идеята за единство и почит към смелите подвизи на мъжките сърца, трагично загинали за Свободата на България.

Сънародниците ни зад граница, включващи се в голямата верига на народния танц, изпращат и в момента своите послания от САЩ, Австралия, Испания, Италия, Аржентина, Молдова и други държави по света. За седма поредна година на Националния празник на България – 3 март, отправяме призив за обединение на българите у нас и по света със символа на единението, енергията, силата на духа и тялото – българското хоро“, съобщи водещият.

За празничното настроение пя Боряна Василева, солистка на оркестър „Шевица“. „Радвам се, че за поредна година се включвам в инициативата – каза тя след концерта. – Надявам се много хора да направят едно дълго българско хоро. Атмосферата беше приповдигната, участниците бяхме щастливи да се срещнем. Аз имам много приятели от Украйна и съм заявила желание да помогна на хората в нужда и приветствам всички, които искат да помогнат на нашите братя и сестри в този тежък момент.“

Боряна Василева

Концертът беше богат с изпълнения на народни певци от всички фолклорни области – Таня Скечелиева от ансамбъл „Филип Кутев“, младите Антонио Симеонов, откритие на Гуна Иванова и Роман Романов от Златоград, Сорина Богомилова, солистка на ансамбъл „Филип Кутев“, Виолета Костадинова, солистка на ансамбъл „Изворче“.

Таня Скечелиева
Антонио Симеонов
Роман Романов
Сорина Богомилова
Виолета Костадинова

С граовски песни се включиха познатите на слушателите на БНР дългогодишни радио гласове Ива и Ева Валентинови, а Ана Мария в съпровод на кавала на Злати Петров изпълни прочувствените „Излел е Дельо“ и „Заспала е Калинка“. „Винаги със Злати Петров приемаме поканата от „Пробуждане с хоро“ с огромно желание и настроение и с огромна надежда, че се умножаваме – каза тя. – Ние, които пазим традицията, имаме необходимост от това, тя да бъде наша отправна точка и като един мотив за живот. Като всеки човек се притеснявам за това, което се случва в Украйна, но вярвам в Бога, в доброто и в добрия изход – така съм възпитана.“

Ева и Ива Валентинови
Ана Мария
Злати Петров

Младата талантлива Валерия Момчилова, солистка на ансамбъла към Националната гвардейска част, изпълни граовски и шопски песни. „Щастлива бях да видя всичките си колеги – каза тя. – Мисията ми е да радвам хората с нашата хубава музика. Особено в такова размирно и тежко време музиката е нещото, което би повдигнало духа на всички страдащи от войната мирни хора.“

Валерия Момчилова

Към изпълнителите се присъедини и едно вдъхновяващо младо дуо – Пирина Христова и Виктор Джоргов, глас и гайда. През цялото време песните на изпълнителите придружаваха неуморните танцьори от ансамбъл „Български ритми“ и клуба за народни танци „Витоша“. Между изпълненията видео репортажи припомняха как са преминали предишни издания на „Пробуждане с хоро“ и как българи от страната и чужбина се готвят да се включат в инициативата тази година.

Пирина Христова
Виктор Джоргов

С пожелание нашата обща позитивна енергия да прогони лошото, песимизма и мрачното настроение, градусите на настроението повдигна солистът на ансамбъл „Загоре“ – Веселин Василев, заедно с дуетната си половинка Деница Янкова. Всички участници извиха общо хоро, на което се хвана и Цвета Кирилова.

Веселин Василев и Деница Янкова

От името на организаторите и участниците Радослав Тодоров пожела на всеки един българин по света мир и единство. „Не забравяйте, че българското хоро е ярък обединител и център на енергия, национален код и български заряд. Бог за пази България!“, каза още той.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате