„Пробуждане с хоро“ за 7-ми път ще обиколи света – живият дух на България!

Заради пандемията организаторите от „Сдружение Азбукари“ отново пренасят празника онлайн в социалните мрежи

Традиционната световна инициатива „Пробуждане с хоро“ на Националния празник 3 март за седма поредна година ще събере в едно позитивната енергия на българите на планетата. Организираният от „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“ празник се превърна в уникална и силно вдъхновяваща инициатива, прехвърляща своеобразен мост между българите от всички точки на света.

На 3 март хиляди родолюбиви сънародници ще играят хоро едновременно по площади, в читалища, културни средища, училища или просто на улицата и в домовете си, за да покажат, че българският дух и традиции са живи. За втора поредна година организаторите, съпричастни с продължаващата пандемия, пренасят празника в социалните мрежи.

В своето обръщение от „Сдружение Азбукари“ казват:

„Уважаеми сънародници, народ, който играе хоро по време на пандемия, не може да бъде победен! Нека всички заедно се включим в световния мост „Пробуждане с хоро“. Нека с още по-голяма инициативност, креативност, хъс и позитивна енергия сътворим заедно един уникален, вълнуващ онлайн спектакъл, посветен на Националния празник на България – 3 март 2022 г.

Да превърнем „дефекта“ от пандемичната обстановка в ефект! Да сътворим заедно нещо, което никой друг не е правил досега онлайн в такива мащаби. Всички заедно – организатори, участници в концерта и българи от Родината и по света, за седма поредна година да построим мост на българщината с хорото и да слеем нашата позитивна енергия в едно!“

„Трети март не е просто дата на поредния празник. Трети март е символ на сила, величие и вяра. Вяра в нас, че ние ще успеем да съхраняваме и предаваме на децата си това, за което са се жертвали нашите прадеди – Свободата на България“, казват още организаторите.

„Пробуждане с хоро“ и тази година ще направи съпричастни с празника всички българи, където и да се намират по света. Празничният концерт ще се излъчва наживо в 12 часа на 3 март от Facebook страницата „Азбукари“ и в YouTube канала „Сдружение Азбукари“.

„На 3 март земята става длан, върху която всички се „Пробуждаме с хоро“ – , казва Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“, автор на идеята и основен организатор на празника. – Вярваме, че ще създадем дълъг списък от българи, които ще изградят фолклорен мост по целия свят. Благодарим за подкрепата, готовността и желанието заедно да покажем, че силата на българина е в умението да пази традициите си, да ги познава и да удивлява света с тях! Станете съмишленици и съорганизатори в България и по целия свят. Бъдете будни и заявете готовността си за участие. Станете хоро_водци и хоро_тропци. „Пробуждане с хоро“ е живият дух на България!“.

Организаторите приканват всички желаещи да участват, да се регистрират във формата за регистрация на страницата на събитието във Facebook.

„Шестгодишната ни традиция досега повелява основни хороводци на празника „Пробуждане с хоро“ да бъдат хилядите българи, които в градове и села, в страната и по света се включват в любителски и професионални фолклорни формации. И тази година, за седми пореден път, очакваме вашето вдъхновяващо включване, танцьори и певци, пренасящи българския дух навсякъде по света!“, апелират организаторите.

Всеки фолклорен изпълнител, танцов ансамбъл или клуб по народни танци може да се включи, като създаде вдъхновяващо видео, в което да прикани всички българи да отбележат Националния празник 3 март, като станат част от световния мост „Пробуждане с хоро“.

„Приканваме българите на 3-ти март да се заснемат на видео как играят хоро. Ние от „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“ призоваваме, обединени от силата на българския дух, култура и национално самосъзнание, да отбележим празника на България с онлайн хоро. Нека заедно да покажем, че нищо не може да ни попречи да играем хоро където и да е – вкъщи, на двора, в работата, в парка, на улицата“, казват организаторите.

Видеата на участниците ще бъдат публикувани на Facebook страниците на „Сдружение Азбукари“, „Пробуждане с хоро“ и „Българи за България“ .

„Нека с общи усилия залеем българската секция на фейсбук с живи, вдъхновяващи и заредени с настроение и позитивна енергия видеа на българи, играещи хоро!“, казват организаторите.

„Българското хоро, будило векове наред възхищение в целия свят, е магически ритуал и вълшебен лек срещу всякакви вируси и болести“, припомнят още те.

Кои сме ние?

„Сдружение Азбукари“

„Сдружение Азбукари“ е неправителствена организация, основана през 2012 г. Сдружението развива проекти, насочени към социалната интеграция, осъществява иновативни образователни проекти, организира спортни инициативи, насърчава и подкрепя талантливите деца. Азбукарите са мотивирани личности, с разнообразни професии, които чрез доброволни вътрешни подбуди успяват да формулират каузи за по-добър живот на хората. Ние обличаме идеите в действие и предлагаме работещи алтернативи за осигуряване на качествен живот и образование на децата в България. Нашата кауза е България!

• „Българи за България“

„Българи за България“ е гражданска платформа, обединяваща родолюбиви Българи у нас и по света, които работят за достойна и просперираща България. Организацията си поставя за цел издигането на българския национален дух, чрез съживяване и популяризиране на българските традиции и завръщане към изконните български ценности. Ние, „Българи за България“, работим за издигане и поддържане на българското национално самочувствие, като разкриваме и популяризираме истината за значимостта на нашия народ за изграждането и развитието на съвременната цивилизация. По пътя на постигане на просперитет на нацията, водеща е Духовността! Нека всички Българи се пробудим за добруването на България и покажем на света силата на Българския дух!

За контакти:

г-жа Яна Трендафилова,

гл. координатор на „Сдружение
Азбукари“

+359 882 881 908

www.azbukari.org

email: office@azbukari.org

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате