Пакистанец учи наши деца на крикет

Саиф Рехман, шофьорът от „Седем часа разлика“, подава ръка на детския фестивал „Вярвам в теб!”

 Саиф Рехман, усмихнатият таксиметров шофьор, който познаваме от сериала “Седем часа разлика”, вече от 18 години живее в България.

 

Роден е и израства в град Саргода, щата Панджаби, Пакистан. Като малък мечтаел да стане пилот на военен самолет. Въпреки че цялото му семейство служи в професионалната армия на Пакистан, него не го приели. Тогава загърбил „летящата” си мечта и решил да емигрира в Европа.

 

 

Насочил се към Англия или Дания, но преди да стигне дотам, попаднал в България. Когато пристигнах тук, се влюбих в тази земя, спомня си Рехман. Научил езика много бързо, а това му помогнало да открие и любовта на живота си. 11 години по-късно той е женен за българка, а от брака им се ражда прекрасен син. Да стана баща, това е най-хубавото нещо, което ми се случи в страната ви, заявява Саиф. В момента той е национален състезател на България по крикет. Освен това е и треньор на отбора ни по крикет, занимава се с малък частен бизнес и работи безвъзмездно за няколко центъра за деца в неравностойно положение. Колкото и да е зает с десетките си задължения като съпруг, баща и спортист, два пъти седмично той отделя по един час за малчуганите. Даже когато пътувам в чужбина или имам състезание, винаги се случва така, че за уроците се прибирам. Саиф гадае дали това е просто стечение на обстоятелствата или част от мисията му.

Чужденецът работи за детския център напълно безвъзмездно. Прави го, защото смята, че така може да помогне на някого, а това е сред най-висшите добродетели на света. Още като дете в Пакистан се запознал с много интелигентен мъж, който бил инвалид. Той беше моят идол, винаги съм искал да помагам на хората в неравностойно положение и съм много щастлив, че сега имам тази възможност, разказва спортистът бизнесмен.

Моята мисия е децата да не се чувстват сами. Истината всъщност е, че не те, а ние сме самотни. Затова трябва хората да общуват с такива деца, да играят с тях и ги усетят като приятели, казва Саиф, докато трае часът му по крикет на маса.

Графикът на пакистанеца извън бизнес задълженията му е натоварен. Имам тренировки в София всеки вторник и четвъртък. Пътува и в 5 града от България, за да играе и радва децата, които са избрали да практикуват неговия спорт. Час след като приключа със заниманията в четвъртък, започвам да чакам да дойде вторникът и да бъда отново с децата, толкова ми е приятно, смее се Саиф.

За мене пари не е всичко, категоричен е чужденецът

За да успее в живота и в спорта, Саиф си поставя малки цели, върху които работи всекидневно. Една от тях тази година е участието му в детския фестивал „Вярвам в теб”. Там той се включва напълно безвъзмездно заедно с Националната спортна академия и ще отговаря за състезанията и игрите по крикет. „За мене пари не е всичко”, категоричен е чужденецът.

Събитието, което ще продължи 3 дни, ще включва както някои от най-популярните спортове, така и такива, които са адаптирани за деца в неравностойно положение. Крикетът на маса е един от тях. Ще има и състезания по крикет за деца с проблеми със зрението.

Фестивалът ще включва много музика, забавна програма, актьори и танци. Ще бъде нещо великолепно, така усещам още отсега, споделя Саиф.

Благодаря на НСА и сдружение „Азбукари”, че ме поканиха. Така ще се популяризира и спортът. Всеки човек може да играе крикет, стига да иска, смята треньорът на националния ни отбор.

Деца, които преди не можеха да разтворят пръстите на ръчичките си, сега играят крикет на маса и се забавляват искрено, споделя спортистът. Има ефект, той се вижда почти веднага, смятат родителите на децата в неравностойно положение, с които работи Сеиф.

Всички деца имат право на игра

„Всички деца имат право на игра!“ е мотото на тридневния фест, който стартира в края на септември в столицата. Организаторите на събитието публикуваха на своята интернет страница и дарителска сметка за набиране на средства за детския фестивал „Вярвам в теб!“, който ще се проведе в Южния парк в София. Всеки един лев е важен за нас и ще направи щастливо едно детско сърце на 28, 29 и 30 септември 2012 г., споделят с усмивка от екипа. Може да подкрепите благородното начинание, защото всяко дете има право на игра, напомнят от „Сдружение Азбукари“. 

Дарителска сметка:

Fibank

Първа инвестиционна банка

IBAN BG18FINV91505315574776

BIC FINVBGSF

Джентълменският спорт

Крикетът е игра, изключително популярна както във Великобритания, така и във всички държави, бивши колонии на Британската империя (Австралия, Нова Зеландия, Индия, Пакистан, Бангладеш, Шри Ланка, Южна Африка и др.). Това е един от най-старите спортове, за който има данни още от 16 век. Смята се, че това е една от най-джентълменските игри в света, тъй като правилата й са приети и записани през 18 век и се пазят в специално хранилище на Острова. Никой няма право да ги променя без съгласието на специален съвет. Спортът се практикува официално у нас от 2000 г, а през 2003 г. се създава и Българската крикет федерация. Играта позволява да бъде адаптирана и да бъде практикувана и от деца със специални нужди.

Крикет в България? Защо не

Крикетът всъщност не е екзотичен спорт за страната ни. В България има 12 спортуващи клуба, като 8 от тях са активно състезаващи се. Освен националния отбор по крикет има и женски и детски тимове. В началото на годината най-малките състезатели на България се представиха достойно на международното състезание, което се проведе в Кипър.

Безспорно най-много желаещи има за националния ни тим. В началото на септември на Саид му предстои да селектира отбора, а чакащите да влязат в редиците му са над 50. От тях трябва да избера 15, ще бъде трудно, обяснява пакистанецът, който освен селекционер и треньор е и играч.

Хората тук са топли и добри, това ме задържа тук. В началото беше трудно, но сега съм национален състезател на България. Това е моят успех, категоричен е човекът със златно сърце.

 

Източник: http://www.novinar.bg

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар