Отбелязват 107 години от рождението на Дядо Добри с нов проект за неговия паметник

Монументът на светеца от Байлово ще е в обособено парково пространство, където ще се организират различни събития

Архитектурният проект на Бакалови.

С нов архитектурен проект за разполагането на Монумент Дядо Добри – първия паметник на Доброто в България, организаторите от „Сдружение Азбукари“ отбелязват на 20 юли 107 години от рождението на светеца. Към организаторите са се включили безвъзмездно двама архитекти, баща и син – арх. Георги Бакалов и арх. Димитър Бакалов. Те са разработили нов проект заедно с 3D изображение за разполагане на каменната скулптура на дядо Добри в обособено парково пространство. Това съобщи Яна Трендафилова, координатор на „Сдружение Азбукари“.

Няма по-добра възможност от тази, Дядо Добри, който душата си даваше за децата, да е в парка, смятат организатори и архитекти. Там, оживял изпод детските ръце на бъдещи скулптори каменоделци, Дядо Добри да гледа как около него тичат деца, разхождат се майки с колички, четат се стихове, пеят се песни, правят се изложби на детски рисунки, а родители разказват на наследниците си за светлото му дело и ги възпитават в християнски ценности.

Фотоизложбата „Дядо Добри – възхваляван, но и обругаван“ в Клуба на фоторепортерите.

„Инициативата за изграждането на този паметник се развива от няколко години, като нашата идея, на организаторите, беше да осъществим този проект заедно с Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино, Врачанско. Искахме да дадем шанс на децата, които се обучават там, дейно и активно да се включат в проекта. Вече е готов макетът, имаме възможност веднага да бъде изработен и на този етап ни остават чисто административни процедури“, каза още Яна Трендафилова.

Приятелството на „Сдружение Азбукари“ с децата от Професионалната гимназия по каменообработване продължава вече няколко години. Яна Трендафилова (координатор) и Цвета Кирилова (председател) на „Сдружение Азбукари“ заедно с екип от организацията уважиха бъдещите каменоделци на първия им учебен ден през 2018 г.

Тя обясни, че целта на организаторите е този паметник да бъде изграден на територията на град София и в тази посока са всичките усилия и работа на инициативния комитет и на сдружението. „На този етап не можем да разкрием точното място, тъй като сме в процедури, които изискват потвърждение от съответните органи. Но основното ни желание беше той да е средище, място, достъпно за всички, където да се осъществяват много събития, много инициативи и да се случват хубави неща“, каза още Трендафилова.

„Приехме с радост да бъдем партньори в проекта и изработихме нашата част – каза Яна Орлинова, директор на ПГ по каменообработване. – Участваха ученици, които вече завършиха и много искаха да ударят по камъка, да оставят своя отпечатък, но уви, нещата малко се проточиха във времето.“

Първата фаза на проекта – Дядо Добри изправен. Яна Орлинова, директор на Професионалната гимназия по каменообработване, Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“ и скулпторът Красимир Митов, преподавател на бъдещите каменоделци и автор на проекта, в Кунино.

По изготвена скица е направен моделът на Дядо Добри, най-напред от глина, а след това от гипс. В момента той се съхранява в ателието на гимназията по каменообработване. Остава финалната част, но и най-трудната.

„Имаме дарение дори от наши съмишленици – една кариера над Кунино. От там ни предоставиха каменен блок, който чака да бъде пренесен тук. Надяваме се час по-скоро да се установи мястото за паметника, да започнем да изработваме модела в камък. Нашите ученици очакват с нетърпение този момент“, каза още Яна Орлинова.

Бъдещи скулптори изработват в ателието в Кунино глинения макет на Дядо Добри в естествена големина под ръководството на преподавателя си, скулптора Красимир Митев.

„Когато екипът на „Сдружение Азбукари“ заедно с неговия председател Цвета Кирилова ни запознаха с идеята за създаване на първия паметник на Доброто в България, ние заедно с моя син, архитект Димитър Бакалов, се въодушевихме от идеята да бъдем полезни, естествено, на дарителски принцип – каза арх. Георги Бакалов. – Идеята на организаторите беше да се обособи едно парково пространство, където монументалната фигура на дядо Добри, изработена от децата от Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино, да бъде разположена в паркова среда, да има в близост църква.“

Арх. Георги Бакалов. Сн. БНТ

Организаторите и архитектите са решили каменната статуя да е в оживено пространство, в което да се разположи една композиция, като тя да не е само фигурална, а да има събитийност около нея, със специално отношение към децата. „Сдружение Азбукари“ е организация, свързана с това специално отношение към децата – каза още арх. Бакалов. – Екипът е реализирал 4 детски площадки, на които деца със специални потребности играят заедно със здрави деца. Организацията е свързана с много други позитивни инициативи в помощ на децата – празници, забавно-обучителни пособия. Така че професионалните ни интереси съвпаднаха.“

„В България има много паметници и скулптури, но тук идеята на „Сдружение Азбукари“ е друга – да може бъдещите творци от уникалната гимназия за каменоделци, едно училище с над 100-годишна история, единствено на Балканите и едно от двете подобни в Европа, да допринесат в големия град да се случи нещо, в което и те участват. То е възпитателно, свързано с водещите морални принципи на дядо Добри“, каза още арх. Бакалов.

„В обществото ни трябва да се говори повече за ценностната система на светеца, която той толкова години е проповядвал – каза още архитектът. -Той не е просяк. Той е човек, който е дал най-много на храмовете в България и най-вече на храм-паметника „Св. Александър Невски“. Даже на неговото изпращане в отвъдното присъстваше лично патриарх Неофит и той организираше ритуала. Дядо Добри е убеден в ценностната система на християнството и е допринесъл много с личния си пример за популяризиране на християнските добродетели.“

„Синът ми арх. Димитър Бакалов има голям принос за изработването на архитектурния проект за паметника на Дядо Добри“, казва с гордост бащата, арх. Георги Бакалов.

Идеята е да се обособи в паркова среда едно пространство, където да може от няколко посоки хората да се доближават до паметника и да бъде под формата на кръст, като символ на християнството. Седящият Дядо Добри ще гледа на изток, ще бъде обкръжен със зеленина в градска среда и там ще се провеждат различни събития. Ще може също, който иска, просто да поспре за малко и да остави едно цвете, или когато родители заведат децата си, да им разказват за християнските добродетели.

Според проекта на архитекти Бакалови това ще бъде едно живо пространство, от една страна самостоятелно, от друга страна вписано в една среда, където може да се пребивава, да се случват хубави светли неща. Затова е дадена възможност от 3 посоки хората да се доближават до пластичния монумент, а в алейките, които са като подход, да се правят изложби, да има някаква иносказателност, свързана с добродетелите, за които дядо Добри е пример.

В това архитектурно решение е осигурена достъпна среда – да може и хора с инвалидни колички и с увреждания да се докоснат до светеца. Около самия паметник ще има площадче 3 на 4 м, за да може там през цялата година нещо да се случва. Да има посещение на деца, с родители или учители, изложби на детски рисунки, занимателни и познавателни срещи, да се раздават книжки.

Проектът предвижда на самия постамент, върху каменни плочи околовръст на монумента да има надписи с мисли на Дядо Добри, превърнали се в емблематични. „Светецът много ясно, много кратко определя постулатите, свързани с ценностната система на християнството и източното православие, като обич към ближния, покаяние, смирение и други добродетели. Идеята е когато майка заведе там своето дете, да му прочете тези мъдри послания на светеца и те да останат в малката му главичка“, каза още арх. Бакалов.

Възпитаник на училището за бъдещи скулптори каменоделци в Кунино изковава от камък паметника на Дядо Добри. Рисунка на дете, вдъхновено от инициативата.

Около паметника може някой да иска просто да се усамоти със своите мисли. И обратното – около него хора да празнуват. Проектът дава възможност и за това. Предвижда се също на алейките към паметника да се засадят цветя, които създават настроение, облагородяват пространството и възпитават децата в любов към природата.

„Защо приехме със сина ми да направим този проект? Въпрос на морал, на убеждение, че примерът на Дядо Добри трябва да бъде популяризиран сред по-младите и по-възрастните – каза арх. Георги Бакалов. – Нашата разработка е безвъзмездна, дарение към тази инициатива. Нали идеята е всеки да допринесе с нещо към каузата – със своя труд, знания и умения. Безвъзмездно! Това е задължително условие. Това е примерът на дядо Добри, който ние сме длъжни да следваме.“

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате