Нуждаем се от духовно–технологична еволюция

Трябва отново да съберем чувството с интелекта, той да стане страстен разум, каквито са били Питагоровите числа.

Истината упражнява мощно дисциплиниращо въздействие в хаоса на материалния живот. Нейните проявления пораждат непреодолими ограничения за онези, които все още не са проникнали в същността й. Тази закономерност има и своята положителна роля за невежите и заблудените – тя ги предпазва да изгорят в огъня на Истината, който е безпощадно унищожителен спрямо неподготвените да възприемат извънредно високите му вибрации. Затова пък към зрящите Истината проявява невиждана щедрост – дарява ги навеки със свобода.

Пътуването към Истината – като Цел на разумния живот – притежава своето основно направление. Колкото и да се лутаме, да спираме, да падаме, да се връщаме и отново да продължаваме напред по този Път, някъде там, на духовния хоризонт, неизменно проблясва фарът на Истината. Той никога не угасва.

Ако успеем веднъж завинаги да свалим булото на заблудите и илюзиите от вътрешния си взор, никога не ще загубим вярната посока. В рамките на тези размисли нека проследим съответното обобщение на Учителя П. Дънов: „Всички същества, които не живеят според Истината, имат желание да се движат безразборно. И затова природата ги е ограничила. А Истината подразбира движение в определена посока – посоката, в която всичко във Вселената се движи – от граничното към безгранич­ното и безначалното. „Истината ще ви направи свободни“ (Йоан 8:32)

Интелектът е един от най-мощните инструменти, оръдия и способности на Бога. Бог или еволюцията, те са едно и също нещо, са заети предимно с творчество, защото трябва от нищото да се създаде битие. Понеже Бог е непрестанно ангажиран със съзидание, интелектът е силата, която класифицира, подрежда, дистрибутира и конфигурира създаденото.

Бог твори и непрекъснато хвърля зад гърба си. Ако нещата в човечеството вървят зле, това е защото Бог не може да спре да твори! Защото Бог твори с времето и всяка нова вълна на времето той не трябва да изпуска. Интелектът е анализ преди всичко, казва Тимен Тимев. Следователно интелектът е отговорен за нашето действие или бездействие, осъзнаване и неосъзнаване. Защото като раздробяваме с анализ, разделяйки всяко от всяко, забравяме за синтеза.

Работата на Бог не е да бъде babysitter на всеки, а да поддържа на мега ниво съзидателния процес, без да спира! Той се интересува от цялото! Интелектът зад него има задачата да подрежда. Интелектът има ролята да се погрижи да няма революция на неразбирането и на неосъзнаването, на глупостта. Бедите си идват от интелекта на човека и от постоянството ни да разделяме и парцелираме на части всичко. Чрез интелектуалната сила цепим всичко, за да видим състава му, конструкцията.

Интелектът НЕ трябва да се ръководи сам, защото той е влюбен в своята безкрайна мощ и не се интересува от последиците от дейността си. Както правим бомбите и всички лоши неща, които излизат от добрите намерения на интелекта. Той има безкрайно добри намерения, които се превръщат в плачевни резултати, когато не са ръководени от сърцето!

Страданието на модерното човечество, допълва Тимен Тимев, диагнозата на неговата злокачественост, е че разделиха чувствителността от ума, тоест нямаме един страстен разум! Когато интелектът не се води от сърцето, тогава той е дяволът. Сърцето трабва да наглежда интелекта и да му казва, защото емоциите са коректив на интелекта и те му показват какви са неговите отговорности!

Днес интелектът е безотговорен, защото занемари другарството и съюзът със сърцето! Това може да се види навсякъде, дори в прокламациите – прави секс без любов, любов без страст! Космическото зло иска да раздели невероятния труд на еволюцията (Бог) в продължение на милиарди години. Иска да раздели човечеството на два вида – стадо на животните и стадо на машините. Това не е ли една от най-зловещите подигравки – разрушаване на усилията на еволюцията (Бог)? Едните стават дяснокълбести хора, които са емоционални психопати и не мислят, а другите са мисловни и дигитални, но не чувстват!

Човечеството трябва отново да събере чувството с интелекта! Затова на България днес ѝ трябва духовно-технологична еволюция! Интелектът трябва да стане страстен разум, каквито са били Питагоровите числа! Числата на Питагор не са били разделени от чувствата и от емоциите, а днешните дигитални числа са разделени. Стивън Хокинг ни сподели, че ще ставаме все по-умни, но все по-безразсъдни, защото огромната скорост на компютрите ще ни забрани съзерцанието, а за да съзерцаваш, трябва да намалиш скоростта и за да разбереш нещо, трябва да спреш!

Ваша Цвета Кирилова

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар