Мартина Йорданова: Вдъхновява ме магията, с която кампанията „Капачки за бъдеще“ заразява

Мартина Йорданова и Лазар Радков са двама млади, позитивни и много усмихнати чудотворци, които един ден решават, че могат да са полезни на малките недоносени бебенца, като стартират кампанията „Капачки за бъдеще“. Бързо вдъхновяват над 1 млн българи да събират и предават пластмасови капачки, с парите от които купуват и подменят всички амортизирани кувьози на по над 40 години с нови. И това вече е факт. Обществената енергия, която канализират, расте лавинообразно, а акциите за предаване на капачки осигуряват все повече пластмаса, т.е. средства. Паралелно с това много ръководители на фирми и физически лица са възхитени от идеята и прозрачната й реализация и даряват средства за каузата. Равносметката от постигнатото е впечатляваща: само за 2 години са дарени 22 нови кувьоза на общинските болници, като 5 от апаратите са транспортни. Целта е постигната след събирането и предаването на 260 тона пластмаса, за която са получени около 104 000 лв. Така нито е бебенце в България вече не е изложено на риск заради стар, повреден или неработещ кувьоз, отчитат с огромна и нескрита радост създателите на кампанията „Капачки за бъдеще“.

Окрилени от постигнатото до тук, което надминава и най-смелите им очаквания, Мартина и Лазар не спират да си поставят цели. Те призоваха лечебните заведения в страната да им пишат от каква медицинска техника се нуждаят, за да насочат усилията си към нейното поетапно набавяне.

В подкрепа на инициативата са и календарите “Бебенца помагат на бебенца” за 2020 година. Със средствата от продадените 1000 календара миналата зима бяха закупени и дарени 2 кувьоза, които вече са помогнали на десетки бебенца. Очаква се интересът към календарите тази година да е двойно по-голям.

За своята благородна мисия с огромен обществен отзвук създателите на кампанията „Капачки за бъдеще“ получиха наградата „Будител на годината“ от програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио. За смисъла от всичко това, мотивацията, удовлетворението и вдъхновение, разказва за „Сдружение Азбукари“ Мартина Йорданова.

Кампанията „Капачки за бъдеще“ е една от най-вдъхновяващите доброволчески инициативи в страната. Кога и как Ви хрумна да я стартирате?

Благодаря. Всъщност, когато започнахме кампанията заедно с Лазар Радков, не сме си и представяли докъде можем да стигнем. Капачки се събират в България от над 12 години, но ние успяхме да акумулираме правилно енергията на хората и да им покажем, че в България може да има и чисти и прозрачни инициативи. Няколко бяха и са водещите фактори и този е един от тях. Тук е моментът да кажа, че нито един доброволец не взима хонорар от „Капачки за бъдеще”, включително аз и Лазар.

Каузата Ви е в подкрепа на най-малките и уязвими българчета – недоносените деца. Имаше ли някаква лична провокация към Вас, за да изберете да се погрижите именно за тях?

Аз лично нямам личен пример, не ми е известно и Лазар да има. След като разбрахме за проблема, първо си казахме: „Можем ли да го разрешим?” и в последствие, когато „Капачки за бъдеще” набра скорост да събира средства, си казахме: „Трябва да го разрешим!” И накрая го разрешихме.

Вече сте осигурили 22 кувьоза. Припомнете в кои болници ги дарихте и как ги избрахте.

Това са общинските болници в Червен бряг, Чирпан, Ботевград, Нова Загора, Троян, Кнежа, Левски, Бяла Слатина, Мездра, Първомай, Харманли, Велинград, Карлово, Асеновград, Мадан, Момчилград, Козлодуй, Казанлък, Горна Оряховица, Омуртаг, Дулово и Тутракан.

Непосредствено след даряването на кувьоз вече няколко пъти се случва малък пациент почти веднага да има нужда от него. Как Ви карат да се чувствате тези факти?

Невероятно! Тия моменти трудно се описват с думи. Те дават смисъл на всичко, на цялото време и енергия, които влагаме в кампанията, за да се случва.

Колко хора Ви подкрепят?

Ако говорим за хора, които събират пластмасови капачки, са със сигурност над милион от българите. Отделно десетки фирми и физически лица ни подкрепят с дарения по банковата сметка на фондацията, която може да намерите в нашата фейсбук страница www.facebook.com/kapachkizabudeshte

И не на последно място доброволците.Имаме над 500 доброволчески стационарни пунктове в цяла България и над 250 души, които ни подкрепят по време на събитията ни всяка пролет и есен. Смело мога да кажа, че хората обичат кампанията и я подкрепят по всеки възможен начин.

Какво Ви споделят лекарите, когато се срещате с тях?

В тези 22 болници срещнахме много добри хора и страхотни специалисти в лицето на българските лекари. Те много често са принудени да работят в полеви условия и въпреки това да правят чудеса. Трябва да ги уважаваме повече, те го заслужават.

Колко тона пластмаса сте рециклирали до момента и на каква стойност е тя?

До момента имаме събрана и рециклирана над 260 000 кг (260 тона) пластмаса при средна цена от 0,40 лв/кг или около 104 000 лв. сме събрали от капачки.

Започнахте да закупувате и транспортни кувьози. Как стоят нещата с тях?

Да, 5 от тези 22 са транспортни и вече дарени в лечебните заведения във Велинград, Козлодуй, Мадан, Момчилград и Дулово.

Призовахте лечебните заведения в страната да ви изпратят информация от каква техника имат нужда. Колко от тях се отзоваха? Какви изводи си направихте от споделените с Вас факти?

Много скоро ще обявим и това. В момента анализираме информацията, консултираме се болница по болница от какво точно имат нужда и оформяме поръчката.

Как ще се развива кампанията в близко бъдеще? Какви цели преследвате?

Проблеми в българското здравеопазване има много. Продължаваме да ги разрешаваме.

За какво мечтаете?

Като се пренатоваря, си мечтая за повече спокойствие и повече време за мен самата и близките ми.

Промени ли Ви тази доброволческа инициатива?

Аз винаги съм била принципен човек, държала съм на честността и прозрачността. Със сигурност кампанията ме е променила, как – не съм мислила.

С какви хора Ви срещна?

С много и прекрасни хора ни събра кампанията. В България има невероятни хора!

Какво научихте за себе си, а и за другите?

Че заедно можем да променим всичко, или почти всичко, което не ни харесва.

Коя национална черта на българите изпъкна в тази кампания и Ви впечатлява?

Вярата. Българинът има нужда да повярва отново. Когато има кауза, ние сме обединени и го доказваме.

Какво Ви вдъхновява?

Магията, с която заразява „Капачки за бъдеще”.

Споделете най-невероятната история, към която сте съпричастни във връзка с кампанията?

За мен „Капачки за бъдеще” е невероятната история.

Какво Ви носи доброволчеството?

Вяра, вътрешно удовлетворение, емоция, любов, надежда.

Кога е следващата акция за предаване на капачки?

Напролет. Подробности може да видите в нашата фейсбук страница.

По Коледа се сбъдват чудеса. Какво си пожелахте в тихата и свята нощ?

Да вярваме повече в себе си и в другите. Пожелавам на себе и на всички да живеят в хармония и с много топлина в душите!

Автор: Даниела Дочева

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате