Маестро Камджалов, вие дирижирате Вселената!

Днес световноизвестният българин открива първия си сезон като музикален директор и главен диригент на Филхармонията и операта в Националния театър в Риека – Европейска столица на културата 2020.

„Много съм щастлив да открия първия си сезон, с невероятната Седма симфония на Брукнер, като музикален директор и главен диригент на Филхармонията и операта в Националния театър в Риека – Европейска столица на културата 2020“, съобщи Маестро Камджалов.

Погледът на кафевите му очи буквално парализира, толкова е силен. За необяснимата си харизма, с която увлича хиляди последователи, той коментира: „Никога не съм мислил дали имам опасни способности да хипнотизирам, но музиката влияе по един единствен начин – позитивно. Повдига духа, възпитава и развива. Вълнува ме всичко, което изважда човека от неговия комфорт и го кара да надмине всекидневието си”.

Интересът към инициативите на този неординерен и харизматичен българин върви неизменно във възходяща спирала. Залите на неговите концерти са винаги препълнени, а бисовете продължават до безкрай. Последователите му у нас и по света се измерват в космични за представите за класически диригент цифри.

Критиците на 24-ия Музикален фестивал на Централна Европа го определят като „най-перспективния млад диригент в света”. По силата на въздействието го сравняват с Джони Деп в киното (на когото прилича и визуално) и на Роналдо във футбола (според немската преса).

Той самият повече цени сравнението с гениалния диригент от края на XIX век Артуро Тосканини, прочут със своя перфекционизъм, музикален слух, внимание към детайлите и фотографска памет.

Визионерът Йордан Камджалов поставя в центъра на своите проекти усъвършенстването на човека във вселената на музиката. На 29 години той създава у нас фондация за подпомагане на млади български творци, носеща неговото име, защото винаги е вярвал в изключителността на българския гений.

За „мистерията на българските таланти“ казва, че „няма никакво рационално обяснение как тази малка страна има такива извънредни успехи в произволни области като химия, математика, шахмат, спортна гимнастика, музика, физика и много други“. И че причините за тези изключителни постижения са „някъде много дълбоко в човека, в неговите корени, в неговото подсъзнание и свръхсъзнание“.

Разширяването на дейността си у нас през последните години Маестро Камджалов определя като мисия и най-важна кауза.

„В България има хора, които толкова много ме възхищават! Хора, които никъде другаде на планетата не съм срещал. За мен да съм в България е една привилегия, щастие и болка същевременно. Българският народ е уникален. Тук са най-отворените и най-затворените хора; може би най-интелигентните и най-неинтелигентните; може би най-нежните и най-грубите. Възхищава ме този модел на абсолютни крайности. Всъщност това е причината да правя все повече неща на българския културен ландшафт“, казва визионерът.

Всяка година фондация „Йордан Камджалов“ провежда конкурс за инструменталисти, певци, композитори и диригенти и подпомага с финансиране техни участия в международни конкурси, майсторски класове, академии, фестивали и концертни изяви.

През 2014 г. Маестро Камджалов създава Нова концептуална платформа. В нея влизат Genesis Orchestra, „Музикална лаборатория за човека“ (хор и ансамбъл) и „България пее“.

Сн. Добрин Кашавелов.

„Академия Музика“ – най-смелият му проект

„Академия Музика“ – така е наречен новият и най-смел проект на Маестро Йордан Камджалов. Той издига на качествено ново ниво цялата визионерска и просветителска дейност на световноизвестния диригент. Курсът е безплатен и отворен към всички хора от 16 години без горна възрастова граница. Занятията ще се водят по нов начин, като се заимстват методи от древността, Средновековието и съвременността.

„Тази академия е създадена за интелигентни и чувствителни хора, които искат да разберат повече за фундаменталните принципи, по които се създава музиката“, каза Маестро Камджалов. Темите ще се разискват на академично ниво, но по начин, подходящ за хора с разностранни интереси и не непременно с музикално образование.

С проф. Нева Кръстева.

Новата образователна платформа е разработена съвместно с прочутата органистка проф. Нева Кръстева, чийто възпитаник е самият Камджалов. „Целта е да запалим пламък или да продължим импулса за познания у хора от най-различни сфери, от най-различни възрасти – казва той. – Участниците ще получат напълно безвъзмездно качествено знание. Искаме да създадем в тях усещането за образованието като за нещо топ актуално и модерно. Музиката е абсолютна и интегрална наука, осъзната и назована като такава още преди Христа. И ако Academia Musica успее да запали пламъка към познанието в участниците, целта ни ще е изпълнена. Искаме България за пореден път да даде един импулс в културата.“

Курсистите ще имат свободен достъп до кухнята на правенето на музика, като присъстват на всички репетиции през сезона 2018/2019 г. на Genesis Orchestra и на хора на Музикалната лаборатория за Човека, създадени и ръководени от Маестро Камджалов. Те подготвят концерти във Виена, Мюнхен и Лондон през новия сезон. Началото на проекта е 17 ноември и ще продължи девет уикенда до юли 2019 г., като ще се провежда веднъж в месеца в Сити Марк Арт Център (бившето кино „Левски“).

Подборът на участниците е само по тяхната интелигентност, чувствителност и отношение към цялостния процес. Преподаватели в академията ще са няколко българи и чужденци – експерти в своите области. Обучението ще е напълно безплатно.

Роденият на 16 октомври 1980 г. в Търговище Йордан израства с баща инженер и майка – преподавател по музика. Образованието и знанието са на почит в това семейство и Маестрото твърди, че дължи огромната си любознателност на родителите си.

Детство в плен на музиката и науката

Детството му минава между трите пиана на майка му и детските енциклопедии, които непрекъснато му носи баща му.

“Четях в захлас интересни неща по история, археология, астрономия, за религии, климат, за чудесата на света… Още от тогава у мен беше заложена тази симетричност към музиката и науката едновременно. Тогава се опитвах и да композирам, сега нямам време, но ще започна пак”, споделя диригентът.

Той завършва гимназия в родния си град. Когато е на 14-15 години, в него се борят две страсти – да бъде музикант или учен и слага на везните музиката и физиката. “Симетричността между интересите към музиката и науката е толкова естествена! Тя е в резонанс с древните универсални личности като Леонардо и Питагор. Но избрах изкуството, защото бях убеден, че от сцената може по-добре да споделям с другите, отколкото от лабораторията”, казва визионерът, който от дете силно се вълнува от идеята да е полезен на хората.

“Абсолютно анормално е ти да си щастлив, а съседът ти – нещастен”, разсъждава филантропът.

Маестро Камджалов всъщност никога не е искал да става диригент, смятал е това като недостижим връх, но в Музикална академия „Панчо Владигеров“ го окуражават, че има талант. Следват обучение в Музикална академия „Ханс Айслер” в Берлин и 18 майсторски класа в Цюрих, Лондон, Хелзинки, Виена.

Това, с което диригентът Йордан Камджалов е уникален в света, е създаденият от него числов код, с който Маестрото помни наизуст партитурите на абсолютно всички инструменти в оркестъра, на всяка творба, която дирижира. Десетки инструменти, стотици страници, хиляди символи…

От години се опитва да намери време да разработи тази теория и днес твърди, че има само двама човека, които могат да му партнират в това. Цялата музикална памет – в един числов код? Звучи невероятно. „И аз бях потресен, когато написах това, не знам как стана. Разработвам този код от 2007-ма. Имам индивидуален код за всяка музикална творба”, споделя музикантът.

Стълба към небето

Йордан Камджалов е обожаван и един от най-желаните диригенти на 4 континента и навсякъде го величаят със суперлативи като „гениален”, „извънземен”, „разтърсващ”, „магьосник”.

Под вълшебната му палка са свирили над 60 оркестъра в повече от 20 страни. Дирижира водещи формации в Берлин, Лондон, Цюрих, Лос Анджелис, Токио, Бостън, Лисабон…

Съосновател е и член на Съюза на генералните музикални директори и главни диригенти на Германия. Лондонската филхармония го класира сред тримата най-добри диригенти на своята генерация. Deutschland Radio го откроява в тройката най-добри диригенти на Германия за 2011 г.

От тази година е музикален директор и главен диригент на Филхармонията и операта в Националния театър в Риека – Европейска столица на културата 2020.

Днес Маестро Йордан Камджалов открива сезона на Хърватската национална Опера и филхармония в Риека.

През 2014 г. NASA и Международният център по астрономия (IAU) кръщават астероид на него. Камджалов цял живот е изпитвал непреодолима страст към Космоса и астрофизиката, дори записва тази специалност в Хайделбергския унивеститет. Затова в информацията за малката планета 52292, носеща името „52292 Kamdzhalov“, пише: „Със страстта си към астрономията диригентът Камджалов свързва света на музиката с очарованието на Вселената”.

Със сертификата за неговата планета “52292 Kamdzhalov”, с д-р Луц Шмадел, откривател на планетата (отляво) и проф. д-р Йоахим Вамбсганс от Центъра по астрономия на Хайделбергския университет (вдясно).

На 35 години е вече академик – поканен е за член на Българска Академия на Науките и Изкуствата (БАНИ).

През октомври 2017 г. е удостоен с най-престижната награда за класическа музика в Германия Echo Klassik. Носител е на над 10 престижни международни отличия.

Той е първият чужденец, избран единодушно едва на 30-годишна възраст за генерален музикален директор и главен диригент на Хайделберг.

Маестро Камджалов обаче прекратява предсрочно договора си, за да се посвети приоритетно на международната си дейност и творчески визии.

 

Точно те – визиите му за развитие на човека чрез музиката – го правят уникален и единствен.

 

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате