„Магическата Мадара“ събра любители на средновековната история

Участници и посетители се доближиха до бита, облеклото, кухнята, занаятите, ритуалите и обичаите, воинското снаряжение и въоръжение от този период по нашите земи.

Реконструктори и любители на историята от цялата страна се събраха на третото поредно издание на Националния средновековен събор „Магическата Мадара”, който се проведе вчера и днес на територията на Националния историко-архитектурен резерват „Мадара“.

Сн. Труд.

„Стремежът беше участници и посетители да се доближат максимално до средновековния начин на живот, да се запознаят гостите с бит, облекло, кухня, занаяти, ритуали и обичаи, воинско снаряжение и въоръжение, характерни за този период по нашите земи“, каза Юри Йоргов, главен уредник на НИАР „Мадара“ и член на НД „Традиция“ – Шумен.

Мястото и времето на провеждането на събора не са избрани случайно. Мадара е обитавано място повече от 5000 години. Скалите и водата там са били свещени и магически за траки, римляни, българи езичници, християни и мюсюлмани. Там са се преплитали пътищата на религии, народи и култури.

Снимки: 24Shumen.

Времето на събора съвпадна с Еньовден – древния празник на лятното слънцестоене, съчетал в себе си християнство, езичество и губещ дирите си в предисторически времена. Във връзка с него бяха възстановени и изпълнени ритуали и обреди – народни, християнски и езически. „С тях се върнахме към корените, към оная българска древност, изгубена във времето. Там би трябвало да потърсим сила и опора, за да не се изгубим като народ. Събитието е своеобразен събор-поклонение към началото, откъдето е започнало всичко за народа ни на това късче земя, което наричаме „наше”. Това е начин да надградим с „живи картини” богатото българско минало, да покажем дейността на българските реконструкторски клубове и да привлечем допълнителен брой туристи и посетители, имащи интерес към българската история“, каза още Йоргов.

Еньовденските обичаи бяха представени от Народно движение „Традиция“ – РК Шумен и приятели.

Пред скалния релеф ритуално беше поставена шепа пръст от земите на цар Самуил, ритуал, иницииран през 2016 г. с поставяне на пръст от старите български земи с посланието

„Така, както се събира земята ни, така да се съберат и всички българи по света“.

На първото издание на събора беше поставено началото на една традиция – да бъде носена в Мадара шепа пръст от различни краища на българските земи през вековете. През 2016 г. пред релефа на уникалния Мадарски конник бе оставена пръст от Наг Сент-Миклош – банатското село (в днешна Румъния), където е било открито златното съкровище на първите български владетели.

На събора бяха показани облекло, въоръжение и снаряжение от периода на ранното средновековие VI – X в. от ломското сдружение „Багачин“ и варненското „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“, което  демонстрира и конните традиции на българите. Имаше двубои, битки и демонстрации на оръжията – сабя, бич, копие, боздуган, щит, бойна брадва и лък от сливенското сдружение „Ратина“ и софийското „Вълкашин“.

 

Грънчарското колело и керамиката през вековете представи сдружение „Дукс Антика“ от Свищов. За младите любители на средновековните традиции беше организирано училище за млади воини – обучение на деца и младежи в стрелба с лък, фехтовка със сабя, разкази за средновековната войска.

Зрителите видяха и демонстрации на номадско поселение и юрта, лагер на кутригурите федерати, ромейски походен лагер, лагер на българи от 8 – 10 век, шатри, павилиони, занаятчийски работилници, монетосечене, металопластика, плъстене на вълна, дървообработка и други.

 

 

Организатори на събора бяха Община Шумен, РИМ Шумен, НД Традиция – РК Шумен, Кметсво с. Мадара и „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол” – Варна.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар