„Магическата Мадара“ събра любители на средновековната история

Участници и посетители се доближиха до бита, облеклото, кухнята, занаятите, ритуалите и обичаите, воинското снаряжение и въоръжение от този период по нашите земи.

Реконструктори и любители на историята от цялата страна се събраха на третото поредно издание на Националния средновековен събор „Магическата Мадара”, който се проведе вчера и днес на територията на Националния историко-архитектурен резерват „Мадара“.

Сн. Труд.

„Стремежът беше участници и посетители да се доближат максимално до средновековния начин на живот, да се запознаят гостите с бит, облекло, кухня, занаяти, ритуали и обичаи, воинско снаряжение и въоръжение, характерни за този период по нашите земи“, каза Юри Йоргов, главен уредник на НИАР „Мадара“ и член на НД „Традиция“ – Шумен.

Мястото и времето на провеждането на събора не са избрани случайно. Мадара е обитавано място повече от 5000 години. Скалите и водата там са били свещени и магически за траки, римляни, българи езичници, християни и мюсюлмани. Там са се преплитали пътищата на религии, народи и култури.

Снимки: 24Shumen.

Времето на събора съвпадна с Еньовден – древния празник на лятното слънцестоене, съчетал в себе си християнство, езичество и губещ дирите си в предисторически времена. Във връзка с него бяха възстановени и изпълнени ритуали и обреди – народни, християнски и езически. „С тях се върнахме към корените, към оная българска древност, изгубена във времето. Там би трябвало да потърсим сила и опора, за да не се изгубим като народ. Събитието е своеобразен събор-поклонение към началото, откъдето е започнало всичко за народа ни на това късче земя, което наричаме „наше”. Това е начин да надградим с „живи картини” богатото българско минало, да покажем дейността на българските реконструкторски клубове и да привлечем допълнителен брой туристи и посетители, имащи интерес към българската история“, каза още Йоргов.

Еньовденските обичаи бяха представени от Народно движение „Традиция“ – РК Шумен и приятели.

Пред скалния релеф ритуално беше поставена шепа пръст от земите на цар Самуил, ритуал, иницииран през 2016 г. с поставяне на пръст от старите български земи с посланието

„Така, както се събира земята ни, така да се съберат и всички българи по света“.

На първото издание на събора беше поставено началото на една традиция – да бъде носена в Мадара шепа пръст от различни краища на българските земи през вековете. През 2016 г. пред релефа на уникалния Мадарски конник бе оставена пръст от Наг Сент-Миклош – банатското село (в днешна Румъния), където е било открито златното съкровище на първите български владетели.

На събора бяха показани облекло, въоръжение и снаряжение от периода на ранното средновековие VI – X в. от ломското сдружение „Багачин“ и варненското „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“, което  демонстрира и конните традиции на българите. Имаше двубои, битки и демонстрации на оръжията – сабя, бич, копие, боздуган, щит, бойна брадва и лък от сливенското сдружение „Ратина“ и софийското „Вълкашин“.

 

Грънчарското колело и керамиката през вековете представи сдружение „Дукс Антика“ от Свищов. За младите любители на средновековните традиции беше организирано училище за млади воини – обучение на деца и младежи в стрелба с лък, фехтовка със сабя, разкази за средновековната войска.

Зрителите видяха и демонстрации на номадско поселение и юрта, лагер на кутригурите федерати, ромейски походен лагер, лагер на българи от 8 – 10 век, шатри, павилиони, занаятчийски работилници, монетосечене, металопластика, плъстене на вълна, дървообработка и други.

 

 

Организатори на събора бяха Община Шумен, РИМ Шумен, НД Традиция – РК Шумен, Кметсво с. Мадара и „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол” – Варна.

ПРОЕКТИ

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, с автори Гергана ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ"
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, Павел Серафимов и ...

„ЧИСТА И СВЯТА“

„ЧИСТА И СВЯТА“
Във времена на обществен нихилизъм, духовно и морално отстъпление, обругаване на национални символи и все ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”
„Креативни Мислители” - Иновативна среда за обучение на учениците Средището на съвременното Просвещение вече е ...

„БУКВАРИНО“

„БУКВАРИНО“
„Букварино“ - Уникална патриотична игра тръгва към децата в България Урок по родолюбие и игрознание ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар