Красимир Митов: „Камъкът има памет“

Деца от училището по каменообработване в Кунино ще изградят монумента на дядо Добри

Ученици от Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино ще изковат от камък паметника на дядо Добри заедно със своите учители и ментори. Това съобщи Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“ и водещ на кампанията „Монумент дядо Добри – първият паметник на Доброто в България“.

Идеята деца да изградят паметника е част от общата концепция на инициаторите. Според общественици, присъeдинили се към каузата, това е една от най-хуманните инициативи в българския обществен живот, защото акцентира на една от най-ценните добродетели – Доброто, и защото поставя в центъра на кампанията децата.

Екип от „Сдружение Азбукари“ вече е посетил училището в Кунино, срещнал се е с преподаватели и ученици и те са приели като своя каузата за изграждането на паметника. Вече се работи по идейния проект на паметника, който трябва да мине през съответните процедури по одобряване.

Идеята паметникът да е от камък хрумнала на организаторите, защото това е вечен материал – и дъжд да го вали, и сняг да го затрупва, и вятър да го вее, остава непроменен за поколенията.

„Вижте мостовете на Колю Фичето, те стоят непроменени от столетия – коментират организаторите на кампанията. – Дядо Добри ще бъде в цял ръст, изправен и с чашката за милостиня в ръка, както ще го запомнят хората. Идеята ни е монументът да се разположи в пространството около храм-паметника „Св. Ал. Невски“ – мястото, където дядо Добри прекара най-много време в събиране на дарения за българските храмове. Искаме той да ни гледа с добрите си очи и да ни напомня колко е хубаво да бъдеш добър днес.“

„Магия е да живееш и работиш на такова място – каза скулпторът Красимир Митов, преподавател в училището в Кунино. – Обичам камъка, той си ми е интересен и работя предимно с него. Искам да предам тази любов и на своите ученици. Камъкът има памет, така че приветствам идеята на „Сдружение Азбукари“ паметникът на дядо Добри да е от този материал“, казва учителят скулптор.

Скулпторът Красимир Митов.

Професионалната гимназия по каменоделство в Кунино е уникална. Тя е единствена по рода си на Балканите и една от двете в Европа. Разположена е на магично място, в подножието на Врачанския Балкан, на място, потънало в зеленина и близо до каменна кариера. За децата има общежития.

Професионалната гимназия по каменоделство в Кунино.

Успоредно със занятията по изкуство всички минават през цялата технология на обработка на камъка. Това им дава гаранция, че излизайки от училището, ако не продължат в Художествената академия, могат да станат едни добре подготвени каменоделци. Обучават се на всичко – облицовки, настилки, балюстри, подпрозоречни камъни.

„От организационния екип мислим какво може да се направи, за да се възроди каменоделският занаят – казва Цвета Кирилова. – Той е част от поминъка ни. Бихме искали да привлечем млади хора да пожелаят да се учат на него. Смятаме да организираме посещения на деца, които да видят малките каменоделци какво правят. Ще организираме ученици от училища в близки населени места и ще им направим открити уроци – „Деца увличат в занаят деца“.“

Кампанията от национална се разгръща в глобална

Основните инициатори на идеята за паметник: Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“ и водещ на кампанията „Монумент Дядо Добри – първият Паметник на Доброто в България“, и Борислав Радославов, автор на книгата „Дядо Добри – Светецът от Байлово“.

Кампанията се разгръща с всеки изминал ден, споделят организаторите. „Сдружение Азбукари“ подема тази национална кауза, за да популяризира и в бъдеще делото на един свят човек, който ни зарази с примера на Доброто“, се казва в писмото до Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община и подписано от Цвета Кирилова. В него обществениците изразяват надеждите си Столична община да бъде основен партньор в каузата на „Сдружение Азбукари“ и съмишленици.

„Общонационалната кампания е многопластова и освен благотворителния елемент, тя има и образователен характер. Ще предложим партньорство на университети и училища, за да разкажем на децата и младите хора за измеренията на Доброто и да потърсим отговор на въпроса „Какво означава да си Добър Човек днес?”, се казва още в писмото до Столична община.

„Сдружение Азбукари“ разчита на широка обществена подкрепа и приканва и други неправителствени организации да се присъединят към инициативата. Вече са се включили членовете на „Единение Българи за България“. Инициативата е глобална и призивът ще обиколи света, навсякъде, където има поне един българин, казват организаторите. Зад каузата застават посолства, консулства, български общности и организации и отделни сънародници от всички континенти.

На официалната фейсбук страница на инициативата „Монумент Дядо Добри – първият Паметник на Доброто в България“ българи от всички краища на света могат да публикуват свои отзиви, да прочетат информация как се движи инициативата, при пълна прозрачност в отчитането на даренията.

Кампанията ще се реализира със средства от дарения, като „Сдружение Азбукари“ вече откри банкова сметка –  BG38FINV91501017186935 в Първа инвестиционна банка, за набиране на средства за изграждането на паметника. Средства се събират и от продажбата на книгата „Дядо Добри – Светецът от Байлово“, с автор Борислав Радославов, чрез сайта на „Сдружение Азбукари“.

За динамичните млади хора от страната и чужбина, опериращи с онлайн банкиране, е регистрирана страница в дарителската онлайн платформа HelpKarma,където те могат да дарят за каузата само с 2 кликвания.

Публикувано в „Седмичен Труд“, 15 август 2018 г.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате