„История на славните българи“ излезе и на английски език

За издаването на книгата Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“ събра средства на рождения си ден.

Книгата „История на славните българи с автор Павел Серафимов, издание на „Сдружение Азбукари“, излезе и на английски език. Богато илюстрираното издание е плод на над 30-годишните изследвания на автора във всички големи книгохранилища на Европа.

Дни преди рождения си ден 9 септември 2019 г. Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“, призова своите приятели и съмишленици вместо подаръци да дарят средства за излизането на книгата. „Подкрепете моята важна, изключително полезна за децата на България кауза – написа Цвета Кирилова в социалните мрежи. – Тя е насочена най-вече към тези дечица, които вече не живеят в Родината, както и към тези, които обичат нашата страна, но са далеч и не говорят родния български език!”.

Изданието на „История на славните българи“ на английски език.

По време на празничната благотворителна вечер Цвета Кирилова благодари на всички присъстващи, като отчете значимата роля на екипа на „Сдружение Азбукари“. В своята страница в социалната мрежа фейсбук тя сподели:

„От 7 години съм част от екипа на разпознаваемото, сериозно, и родолюбиво Сдружение Азбукари, което оцелява с огромни усилия, много труд и отдаденост, за да бъде полезно на децата на България. Ние развиваме мащабни образователни, социални и културни инициативи за съхраняване на нашата идентичност и предаване на знанието на бъдещите поколения. Ние се грижим за бъдещето на българските деца и сме всеотдайни в този наш избор! Всичките ни стремежи са посветени на идеята и целите да бъдем полезни, защото образованието е най-голямото съкровище, най-разумната инвестиция за бъдещето на всеки човек.

Децата на милиони наши сънародници не живеят в Родината и не знаят почти нищо за България. Други говорят малко български език, рядко се прибират при баба и дядо, но болезненото е, че не могат да общуват помежду си, защото имат езикова бариера. Така губят постепенно връзката си с корена, дървото на рода, Татковината и близостта си със семейството.

На рождения си ден Цвета Кирилова събра средствата за издаването на „История на славните българи“ на английски език.

Моля да подкрепите инициативата на „Сдружение Азбукари“ за издаване на „История на славните българи“ и на английски език, за да разкажем на нашите деца, които не умеят да четат нашите букви, не познават нашите „чертами и резками“, защо си заслужава да ги научат, владеят и разпространяват и сред следващите поколения българи, живеещи зад граница.

Имаме отговорност да съхраним българщината и да пазим родното Огнище! България е славна държава и всеки има повод да се гордее с положените основи от нашите деди и нашия голям РОД. Това, че вървим по крива пътека днес, не означава, че нямаме сериозен фундамент от знание, който винаги ще ни помогне да вървим напред, стига само книгите и словото в тях да се разчитат и предават, според заветите на предците ни. Вашият подарък за рождения ми ден ще има огромен принос. Давам дума!“

След празничната благотворителна вечер, на която присъстваха десетки приятели, близки и съмишленици на Цвета Кирилова, от “Сдружение Азбукари” съобщиха: “Обещанието вече е факт. Средствата, събрани от всички гости, присъствали на рождения ден на г-жа Цвета Кирилова, са насочени към отпечатването на „История на славните българи“ на английски език”.

За книгата

Образователният проект на “Сдружение Азбукари”, носещ името „История на славните българи“ на български език, се появи на най–светлия и красив празничен ден в календара на България – 24 май 2017 г. След повече от едногодишни творчески усилия, екипът зарадва децата и техните родители с увлекателно и богато илюстровано издание, разказващо за древната българска история.

„История на славните българи“ е занимателно четиво за деца и възрастни, което си поставя задачата да въвлече подрастващите в едно интригуващо пътешествие чрез събития и факти, разкриващи малко познатата за децата, дори и за възрастните, древна българска история.

„История на славните българи“ е продължение на поредицата образователни проекти на „Сдружение Азбукари“, които се превърнаха в харесвана от педагозите, децата и родителите линия на иновация в образованието, съчетаваща модерния подход на играта със знанието, заредена с интригуващо и достъпно поднесено съдържание.

Желанието на екипа на “Сдружение Азбукари” е да се даде повече яснота на децата, от най-малките до най-големите, кои са българите далеч преди 681 година и какво казват новите открития на съвременните историци, свързани с хилядолетната древна българска история. Твърде неясна остава за децата тази материя, което ги въвлича в пагубна тенденция да не познават миналото си и с това да бъдат лишени от самочувствие, като попадат в недостиг на знание, какво се е случвало по земите ни хиляди години преди вкоренената за началото на величието на Родината ни – 681 г.

Децата четат доста остарели и неадекватни към последните генетични изследвания догматични разбирания. Ето защо екипът се е постарал да създаде проект, който да освети представата на децата и родителите, че България е древна държава, за която мнозина учени у нас и по света твърдят съвсем аргументирано, че е люлка на съвременната цивилизация.

Авторът Павел Серафимов: Нужно е Европа да знае, че дължи културата си на нашите предци

„Познавам се с Цвета Кирилова от доста време. Преди няколко години, в личен разговор с мен, тя сподели своята загриженост за положението в страната ни, за това, че младите хора напускат Родината, че сякаш борческият ни дух, така естествен за дедите ни, днес е в латентно състояние. Друго тревожно явление е състоянието на образованието у нас, най-вече изучаваната история, която по-скоро обърква, отколкото дава истинска информация и допринася за възпитание в национална гордост.

На това със сигурност трябва да се изнамери противодействие и според Цвета Кирилова, едно адекватно учебно помагало би помогнало много. Поради това бях помолен да съставя текст, като това стана реалност през 2017 г.

Помагалото нямаше да се появи на бял свят без труда на сплотения екип на „Сдружение Азбукари“. Заслуга имат също фотографите Асен Великов и Евгени Динев. Подкрепа за осъществяването на проекта на български език оказаха също д-р Милен Врабевски, основател и председател на Фондация „Българска Памет“, „Трежър България“ и други дарители.

Реакциите на хората, прочели помагалото, бяха позитивни, като несъмнено принос за това има не само текстът, но и богатият илюстративен материал. Хиляди българчета успяха да се запознаят с истинската ни история, да разберат каква кръв тече във вените им и защо трябва да се държат като горди и силни хора – защото дедите им са били благородници.

Отново по идея на Цвета Кирилова бе и преводът на „История на славните българи“ на английски език. Нужно е Европа да знае на кого дължи културата си – на далечните ни предци, а не не на дошлите от Африка гърци, настанили се в земите на дедите ни и присвоили си нашата древна история. Поради това, че текстът е ясен, а фактите необорими, със сигурност дори и много от скептично настроените чужденци ще видят истината, а с това ще се промени и отношението им към нас.

Вече на българите няма да се гледа като потомци на орда, дошла от азиатската пустош, за да граби земите на Византия. На нас ще се гледа като потомци на Прометей – наказаният за добротата си титан, дал огъня на човечеството. Тъй както Херкулес със силата си избавя окования титан, така и истината за миналото ни ще ни освободи от черната сянка, която тегне дълго време на името на народа ни.“

Фотографът Асен Великов: Винаги съм се изумявал колко са красиви българите в носии

„Винаги съм се изумявал колко красота има в българите, когато облекат облеклата на предците ни, независимо дали са деца, жени или мъже. Всичко красиво в тях изпъква. Дори изражението на лицето се променя. Хората стават по-красиви, по-благи, по-усмихнати. Толкова е завладяващо да го видиш със собствените си очи, че желанието да го запаметиш и увековечиш с фотоапарата се е превърнало вече в страст при мен.

Бях изненадан и естествено щастлив, че тези портрети се харесаха и на хората, които снимах, и на българите, за които фолклорът е живот и страст. Лека-полека фотографиите плъзнаха в социалните мрежи и обиколиха всички кътчета на планетата, където има българи и български общности. Дойде и поканата от “Сдружение Азбукари”, която приех с радост, защото тяхната цел и желание е също да достигне Нашата история до всички българи по света. Имаме една цел и е нормално да вървим по един път. А има ли цел, пътя ще го намерим и извървим.”

Веселин Василев, народен певец: За мен беше чест да се включа с песента за Аспарух

“Страхотно е, че проектът на “Сдружение Азбукари” – “История на славните българи” е вече факт и в превод на английски език. Бих казал, че този проект е емблема на българското, а инициативата на председателя на “Сдружение Азбукари” Цвета Кирилова да дарим пари вместо подаръци, беше просто прекрасна. По този начин ние помогнахме финансово и емоционално тази книга учебник да достигне до българчетата по целия свят. Както разбира се и чужденците да научат повече за България и българската история.

В книгата учебник е описана историята на славните българи, които са направили България могъща. Хановете и царете, със своите победи и завоевания, с характерния за това време силен български дух и вяра в България и българските ценности.

Удоволствие и чест за мен като певец и родолюбец, заедно с моя екип участвали в песента “Аспарух”, че ни беше предоставена възможността от “Сдружение Азбукари” да сътворим тази прекрасна песен, която звучи като истински химн и със сигурност, заедно с книгата, ще въздействат на деца и възрастни, ще засилят националното им самочувствие и ще им помогнат да заобичат още по-силно своята Родина България, с нейната славна история, па макар и извън пределите й!”

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате