Звезди от тенис турнира Sofia Open за пръв път играха българско хоро

В извънредното издание на инициативата „Пробуждане с хоро“ „Сдружение Азбукари“ потопи майсторите на корта в уникалната магия на българския фолклор.

Емоции след хорото: Цвета Кирилова с тенис звездите.

Боряна Антимова

Звезди от тенис турнира Sofia Open днес за пръв път в живота си играха българско хоро. Докоснаха се до магията на традиционните български ритми и красиви носии в 15.30 часа пред зала „Арена Армеец“ в столицата. Майсторите на корта се състезаваха кой е най-добър в танците след индивидуални уроци по български хора. Събитието беше част от световния мост на единението на всички българи на планетата „Пробуждане с хоро“, който се организира за четвърти път от „Сдружение Азбукари“ и „Единение Българи за България“.

„Идвам, Стан Вавринка и Мариус Копил, да Ви покажа как се играе…“ – предизвика тенис звездите Цвета Кирилова от фейсбук профила си.

„Инициативата традицинно се провежда на Националния празник на България 3 март с призив за обединение на българите у нас и по света със символа на единението, енергията, силата на духа и тялото – българското хоро. Днес обаче организирахме това специално издание за тенис звездите от турнира Sofia Open, за да им покажем красотата и уникалното звучене на България“, каза Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“ и „Единение Българи за България“.

Градусът на настроението беше повдигнат от уникалните ритми на фолклорна група „Тъпани и гайди“, които пресъздадоха родопския звук с изпълнение на гайди, тъпан, диджериду и народен изпълнител на песента „Извор вода извираше“. Танцьорите от „Български ритми“ представиха „Шопска оплетня“, по хореография на ръководителя на ансамбъла Радослав Тодоров и по музика на оркестъра на „Български ритми“. „Избрахме за майсторите на корта този доста вихрен и буен танц, за да ги предизвикаме да дадат всичко от себе си и на хорото“, каза Тодоров.

Традиционният български дух и звучене беше продължен от клуб по народни танци „Витоша“ със символа на българщината и националната ни идентичност – хорото. Под ръководството на хореографа Радослав Тодоров и заедно с танцьорите от клуб „Витоша“ тенис звездите разучиха Право хоро. „Тенисистите бяха много въодушевени, взеха ми калпака, сложиха си пояси, големи емоции бяха“, сподели Тодоров.

В инициативата се включиха трима холандски тенисисти – шампионът на двойки в София от 2016 и 2018 г. Матве Миделкооп, новият му партньор и носител на две индивидуални титли от турнирите на АТП Робин Хаасе, както и Ян-Юлиен Ройер, който е поставен под №1 в тазгодишната надпревара на двойки. В хорото взе участие и държавният шампион на България в зала Габриел Донев, който вчера дебютира в „София оупън“ със загуба от Серхий Стаховски в първия кръг на квалификациите

Майсторите на корта показаха отлични реакции и артистичност и на хорото. Те бързо схванаха стъпките. „Браво, шампиони!“ – насърчаваше ги хореографът Радослав Тодоров.

Емоции след хорото: Цвета Кирилова с тенис звездите.

После всички заедно – тенисисти, танцьори и зрители играха на площада пред зала „Арена Армеец“. На хорото се хванаха Цвета Кирилова и Антон Кирилов от „Сдружение Азбукари“, облечени в красиви народни носии. Яна Трендафилова, главен координатор на „Сдружение Азбукари“, връчи наградата на победителя в надиграването Робин Хаасе – традиционна българска погача, а Робин не се сдържа и веднага отхапа голям къс от нея.

Тенисисти, танцьори и организатори се снимаха за спомен след хорото пред зала „Арена Армеец“.
Турнирът от сериите ATP 250 Sofia Open 2019 е един от най-авторитетните в света.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате