Звезди от тенис турнира Sofia Open за пръв път играха българско хоро

В извънредното издание на инициативата „Пробуждане с хоро“ „Сдружение Азбукари“ потопи майсторите на корта в уникалната магия на българския фолклор.

Емоции след хорото: Цвета Кирилова с тенис звездите.

Боряна Антимова

Звезди от тенис турнира Sofia Open днес за пръв път в живота си играха българско хоро. Докоснаха се до магията на традиционните български ритми и красиви носии в 15.30 часа пред зала „Арена Армеец“ в столицата. Майсторите на корта се състезаваха кой е най-добър в танците след индивидуални уроци по български хора. Събитието беше част от световния мост на единението на всички българи на планетата „Пробуждане с хоро“, който се организира за четвърти път от „Сдружение Азбукари“ и „Единение Българи за България“.

„Идвам, Стан Вавринка и Мариус Копил, да Ви покажа как се играе…“ – предизвика тенис звездите Цвета Кирилова от фейсбук профила си.

„Инициативата традицинно се провежда на Националния празник на България 3 март с призив за обединение на българите у нас и по света със символа на единението, енергията, силата на духа и тялото – българското хоро. Днес обаче организирахме това специално издание за тенис звездите от турнира Sofia Open, за да им покажем красотата и уникалното звучене на България“, каза Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“ и „Единение Българи за България“.

Градусът на настроението беше повдигнат от уникалните ритми на фолклорна група „Тъпани и гайди“, които пресъздадоха родопския звук с изпълнение на гайди, тъпан, диджериду и народен изпълнител на песента „Извор вода извираше“. Танцьорите от „Български ритми“ представиха „Шопска оплетня“, по хореография на ръководителя на ансамбъла Радослав Тодоров и по музика на оркестъра на „Български ритми“. „Избрахме за майсторите на корта този доста вихрен и буен танц, за да ги предизвикаме да дадат всичко от себе си и на хорото“, каза Тодоров.

Традиционният български дух и звучене беше продължен от клуб по народни танци „Витоша“ със символа на българщината и националната ни идентичност – хорото. Под ръководството на хореографа Радослав Тодоров и заедно с танцьорите от клуб „Витоша“ тенис звездите разучиха Право хоро. „Тенисистите бяха много въодушевени, взеха ми калпака, сложиха си пояси, големи емоции бяха“, сподели Тодоров.

В инициативата се включиха трима холандски тенисисти – шампионът на двойки в София от 2016 и 2018 г. Матве Миделкооп, новият му партньор и носител на две индивидуални титли от турнирите на АТП Робин Хаасе, както и Ян-Юлиен Ройер, който е поставен под №1 в тазгодишната надпревара на двойки. В хорото взе участие и държавният шампион на България в зала Габриел Донев, който вчера дебютира в „София оупън“ със загуба от Серхий Стаховски в първия кръг на квалификациите

Майсторите на корта показаха отлични реакции и артистичност и на хорото. Те бързо схванаха стъпките. „Браво, шампиони!“ – насърчаваше ги хореографът Радослав Тодоров.

Емоции след хорото: Цвета Кирилова с тенис звездите.

После всички заедно – тенисисти, танцьори и зрители играха на площада пред зала „Арена Армеец“. На хорото се хванаха Цвета Кирилова и Антон Кирилов от „Сдружение Азбукари“, облечени в красиви народни носии. Яна Трендафилова, главен координатор на „Сдружение Азбукари“, връчи наградата на победителя в надиграването Робин Хаасе – традиционна българска погача, а Робин не се сдържа и веднага отхапа голям къс от нея.

Тенисисти, танцьори и организатори се снимаха за спомен след хорото пред зала „Арена Армеец“.
Турнирът от сериите ATP 250 Sofia Open 2019 е един от най-авторитетните в света.

ПРОЕКТИ

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, с автори Гергана ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ"
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, Павел Серафимов и ...

„ЧИСТА И СВЯТА“

„ЧИСТА И СВЯТА“
Във времена на обществен нихилизъм, духовно и морално отстъпление, обругаване на национални символи и все ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”
„Креативни Мислители” - Иновативна среда за обучение на учениците Средището на съвременното Просвещение вече е ...

„БУКВАРИНО“

„БУКВАРИНО“
„Букварино“ - Уникална патриотична игра тръгва към децата в България Урок по родолюбие и игрознание ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате