Д-р Стамен Григоров – ученият, прославил българското кисело мляко по света

Само на 27 години лекарят микробиолог и откривател на уникалната Лактобацилус Българикус се нарежда сред светилата на науката на планетата.

Д-р Стамен Григоров

Българската следа в науката

Когато говорим за имена в пантеона на безсмъртието, си представяме хора, които са отдали живота си за свободата на родината. Но има и „тихи“ герои – красиви умове, посветили се изцяло на открития, които завинаги променят живота ни – нашия и на света. Има цяла плеяда български учени, които са оставили ярка следа в развитието на човечеството. Техните имена не бива да бъдат забравяни. На тях е посветена тази рубрика.

Ако днес българското кисело мляко се ползва със световна слава, и дори се препоръчва като ефикасна храна за превенция при коронавируса, то е благодарение на всеотдайната работа на един български учен. Неговото име е Стамен Гигов Григоров. Само на 27 години той се нарежда сред светилата на световната наука, като откривател на Lacto bacterium bulgaricum. Българският микробиолог и лекар е първият учен, описал бактерията с официалното название на микроорганизма „Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905“.

За съжаление, този голям учен е по-известен зад граница, отколкото в родината си. Тази година на 27 октомври “Гугъл” отбеляза със специален дудъл (рисунка) рождения ден на българина Стамен Григоров. Той е ученият, който за първи път анализира състава на киселото мляко в детайли и открива основната бактерия, която кара млякото да ферментира и да се превръща в кисело. В чест на родината на Григоров бактерията е наречена Бацилус Булгарикус.

Така „Гугъл“ почете на 27 октомври световноизвестния учен д-р Стамен Григоров.

Стамен Григоров има невероятна житейска съдба и уникален професионален шанс. Роден е в село Студен извор, Трънско през 1878 година, в семейството на Гиго и Звезда Григорови. Всичките им предишни 8 деца умират. За да оцелее деветото, което кръщават Стамен, Звезда извършва магия в местността Стан камък. Дупчи в долния край ушето на новороденото и се опитва да надвика неговия кански рев: “Сатана, зла сило, виж, виж каква дупка има Стаменко на ушето, мини през нея, лошотийо, и си иди там, откъдето си дошла. Не ни взимай Стаменко, като другите ни деца. Поне него ни остави…” Гиго окачва торбата с бебето на едно клонесто дърво. Пада на колене и започва да се кръсти. Стаменко оцелява. Това разказва Пенчо Ковачев пред в. „24 часа“.

След Стамен в семейството се раждат още две деца – Кръстана и Христо. Когато Стамен завършва основното си образование в родното село, даскал Андон Митов казва: “Стаменко има шестици по всички предмети. Но ако можех, бих му писал не шестици, а три пъти по толкова…”

През 1889 г. Стамен постъпва в Трънската прогимназия с амбицията да стане учител. Блясва с реферата си на тема “За живота и смъртта”. При завършването на прогимназията го награждават с книгата на Чарлз Дарвин “Произход на видовете”. Тя става настолното четиво на Стаменко, докато е ученик в Мъжката гимназия в София – по онова време най-престижното средно училище в България.

Освен по естествознание, Григоров е силен и по математика и физика. И отново изненадва всички с реферата си в последния клас на гимназията: “Еволюцията на животинския мир и религията”. И отново – блестяща аргументация и философска дълбочина на коментарите и изводите.

Отличникът на гимназията е изправен пред труден избор – даскал или доктор? Да образова хората от неукия Трънски край или да ги лекува от болестите? Тук в ролята на съдбата се явява синът на френския консул в София. Стамен говори свободно френски език и потомъкът на аристократичен род е впечатлен не само от широтата на знанията и общата култура на българското селянче, но и от изисканото му поведение.

Стамен Григоров (в средата) с колеги студенти в Монпелие.

Французинът “заразява” Стаменко с идеята да замине и да учи в Института по естествени науки в Монпелие. А посланикът му помага да замине. През 1898 г. 20-годишният Стамен Григоров постъпва редовен студент в института в Монпелие. Още в първите месеци впечатлява преподавателите и колегите с широките си познания и със страстта, с която се отдава на научните и лабораторните занимания.

Професорите в Монпелие са приятно изненадани от Стамен. Той не е обичайният разглезен богаташки син, а сериозно отдаден на науката млад човек, за разлика от много други студенти от балканските страни, които отивали във Франция по-скоро на почивка, отколкото за сериозно учене.

Френски професори препоръчват на Стамен да се насочи от естествознанието към медицината, където би намерил по-пълна реализация. Младежът завършва предсрочно Факултета по естествени науки и през 1901 г. става студент в Медицинския факултет в Женева.

Сред преподавателите е и световноизвестният бактериолог проф. Леон Масол. Впечатлен от представянето му на изпита по бактериология, го кани да стане негов асистент. По това време директор на Пастьоровия институт в Париж е емигриралият от Русия бактериолог Иля Илич Мечников.

По негова идея в 36 държави е направена анкета за броя на столетниците и техния дял в съответната страна. Изненадващо на първо място по столетници се оказва бедна България. Правят повторно проучване и резултатите се повтарят. Мечников прави догадки, че това дълголетие може би се дължи на киселото мляко. Българите единствени в света произвеждат и ядат кисело мляко.

Догадката си Мечников споделя в някои научни списания. Но останал без пари, Стамен Григоров е принуден да се върне в България. Без да храни особени надежди, че някога отново ще се върне в Женева.

В Трън в ролята на съдбата влиза някогашната му съученичка Даринка, която се омъжва за него. Тя е от заможно семейство и заявява, че Стамен трябва да завърши образованието си в чужбина. И само седмица след сватбата той отново потегля към Женева, като слага в багажа си рукатка (глинен съд) с подквасено мляко от Трън.

В лабораторията на проф. Масол Стамен Григоров седмици наред се взира в микроскопа и търси отговор на въпроса какво превръща прясното мляко в кисело. И един ден вижда “една пръчица” и буквално нахлува в кабинета на проф. Масол.

Не е известно какво са си говорили двамата, но французинът пише писмо до руския си колега Мечников: “Моят асистент Стамен Григоров, славянин от България, ме изненада с голямата си упоритост в научноизследователската си работа. След многобройни и последователни опити в лабораторията ми той успя да открие и изолира причинителя на българското кисело мляко. При това подквасата му бе донесена направо от България…”

Мечников кани българина в Пастьоровия институт, който ръководи, и го моли да изнесе доклад за своето откритие пред научния състав на института. В авторитетното френско научно списание “Ревю медикал де ла Сюис Романд” – брой 10-и от 1905 г., Стамен Григоров публикува статия, в която дава пълни сведения за причинителя на българското кисело мляко – един млечнокисел бацил. Той е наречен “Лакто бактериум булгарикум” – българска млечна бактерия.

Музеят на киселото мляко в с. Студен извор, в реставрираната родна къща на д-р Стамен Григоров.

В една от залите на Женевския медицински институт проф. Масол награждава Стамен Григоров със специална грамота и парична сума. Стаменко поема наградите и се покланя на публиката. А френският професор казва: “Запомнете това име! Световната наука тепърва ще оцени стойността на неговото откритие.” Тогава Стамен Григоров е само на 27 години!

През юли 1905 г. той защитава докторската си дисертация на тема “Принос към патогенезиса на апендицита” и получава титлата “доктор на медицинските науки, бактериолог – вътрешни и гръдни болести”. Проф. Масол кани младия български учен да остане в Женева и да поеме неговата катедра. Д-р Григоров благодари за поканата, но отказва – врекъл се е да помага и да служи на хората в България и своя роден край.

Следва покана да оглави Пастьоровия институт в Сао Паулу, Бразилия. Д-р Григоров отново отказва. Ръководното тяло на Пастьоровия институт възлага лично на проф. Мечников чрез методите на неговите научни изследвания да препотвърди откритието на Стамен Григоров и да докладва пред научния съвет на Института. За съжаление, авторът на откритието няма да участва в това препотвърждаване. С лекарска диплома в джоба, той се връща в своя беден Трънски край.

Много европейски учени, заинтересовани от откритието на българина, пишат за него в научните си публикации. В България обаче наши учени и полуучени смятат, че откривателят на бактерията е проф. Мечников. Дали го правят от завист, дали не вярват, че един българин може да направи такова откритие? Но ако не на забрава, те обричат д-р Григоров на дългогодишна изолация от научните кръгове.

Докато лекува хората от Трънско, д-р Стамен Григоров изследва туберкулозата. Резултатите от тези изследвания описва в научна статия, която изпраща на най-авторитетното медицинско списание по онова време – “Ла прес медикал” в Париж. Статията е озаглавена “Противотуберкулозната ваксина” и е публикувана в списанието на 29 декември 1906 г.

Публикациите в това списание се подлагат на безпощаден научен и редакционен филтър. Статия излиза само след единодушното съгласие на академичното ръководство – ако то прецени, че научното съобщение има характер на фундаментално изследване. Но… статията на д-р Григоров остава неизвестна за България…

Като военен лекар.

През Балканската война Стамен Григоров заминава на фронта, където е военен лекар. В края на войната е демобилизиран и се завръща към предишната си работа в Трън. По време на Междусъюзническата война в битката на Калиманско поле е ранен брат му Христо. Въпреки усилията на Стамен брат му почива от раните си на 32 години.

През Първата световна война д-р Григоров отново е военен лекар на фронта. В Петричко се бори с избухналата холерна епидемия. Награден е с орден „За храброст“ и златен медал +Червен кръст“.

В периода 1922 – 1924 г. изпробва противотуберкулозната си ваксина в клиниката на проф. Парашкев Стоянов от Александровска болница в София. Работи в ТърновоГорна ОряховицаПровадия и Варна. След 1935 г. в Италия продължава изследванията си върху туберкулозата. Завръща се в България през 1944 година, а работата му в Италия е продължена от сина му д-р Александър Григоров.

На 27 октомври 1945 г., деня на неговото рождение, д-р Григоров умира. Два дни по-късно – на 29 октомври, във вечерната си емисия радио “София” съобщава за смъртта му. Новината на българското радио е уловена от радио “Милано” и на 30 октомври всички европейски радиостанции съобщават тъжната новина за кончината на известния д-р Стамен Григоров – откривателя на “Бактериум булгарикус” и изследовател на туберкулозата.

“В нашия род винаги се е говорило, че тогава д-р Стамен Григоров е създал нова ваксина или лекарство. И най-напред го е изпитал върху себе си”, казва пред „24 часа“ неговата правнучка Юлия Григорова. А нейната внучка Венета, която е праправнучка на Стамен Григоров, сега учи в математическата гимназия в София. И вече е решила, че след като я завърши, заминава в Нидерландия, за да учи микробиология.

Днес в центъра на с. Студен извор в реставрирана къща е създаден Музей на киселото мляко. Родната къща на д-р Стамен Григоров се намира в началото на селото в близост до музея.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате