Дядо Добри оживя в 35 образа

В Клуба на фоторепортера и фотографа беше открита изложба с подбрани творби на автори от българската преса, уловили различни състояния на светеца.

Селекция от над 35 снимки на покойния дядо Добри, „канонизиран“ приживе от народа като светеца от Байлово, беше открита снощи, 13 септември, в Клуба на фоторепортера и фотографа на бул. „Дондуков“ 1, в подлеза на Министерския съвет. Изложбата със заглавие „Дядо Добри – възхваляван, но и обругаван“ представя колекция от снимки на светия старец, правени от фоторепортери за българската преса.

„Ако ги разгледате, ще видите колко е различен и какъв дух има този човек – каза на откриването фоторепортерът Рада Петкова, един от организаторите на изложбата. – Той просто е едно олицетворение на някаква доброта, смиреност, човечност – това, което много ни липсва сега. Той просто е едно спокойствие и те кара да се замислиш: „В крайна сметка за къде бързаме?“.

Снимки: Антонио Георгиев – Хаджихристов.
Рада Петкова.

„Идеята за тази изложба не е от днес, тя дойде точно в деня, в който дядо Добри почина – каза пред „Азбукари“ Рада Петкова. – Тогава организирахме много голяма изложба по случай 20-ата годишнина от създаването на Клуба на фоторепортерите и фотографите в България – нашето сдружение. Нашият колега Йордан Симеонов от в. „24 часа“, автор на снимката за плаката на изложбата, изведнъж се оказа, че има две копирани снимки на дядо Добри. Беше като знамение.

Тогава нашият колега Георги Георгиев – Джони предложи да направим изложба. Тя не е много голяма, защото реагирахме много бързо, някои снимки на дядо Добри са останали в архивите на редакциите. Но направихме тази изложба с много голяма любов. Иван Захариев беше човекът, който ги събра и подбра, изкопираха ги при Юри Трейман, който за първи път я представи на пленера „Фотоваканция“. За нас това е една страхотна възможност да сложим в галерията ни този свят човек.“

На откриването присъства и най-близкият сподвижник на делото на дядо Добри – Цонка Панталеева. В продължение на много години тя тихо и кротко и напълно анонимно помага на светеца, като преброява събраните от него дарения и ги внася в банката. А после изпълнява волята и заръките на дядо Добри на кой храм каква сума да преведе от сметката.

„Днешното събитие мога да нарека събитие „3 в 1“. Освен фотоизложбата, представяме на вашето внимание и книгата „Дядо Добри – светецът от Байлово“, а също и инициативата на „Сдружение Азбукари“ и съмишленици за построяване на „Монумент дядо Добри – първия Паметник на Доброто в България“, каза на откриването журналистът Борислав Радославов, автор на книгата „Дядо Добри – светецът от Байлово“.

Борислав Радославов.

„Книгата се роди от сърцето и душата, както се случват всички хубави неща в живота ни, без човек да ги е предполагал, без да се е стремил точно това да му се случи“, каза Радославов. Той подчерта, че 4 лева от продажбата на всяка книга на фотоизложбата отиват за уникалната инициатива на „Сдружение Азбукари“ за построяването на паметник на дядо Добри. „Тази инициатива ни обедини – мен като автор на книгата, родолюбивите българи от „Сдружение Азбукари“, журналисти, общественици, хора, които милеят за българското, за традициите, обичаите, за това хубавите неща да бъдат увековечавани“, каза още Радославов.

Той е единственият журналист, когото дядо Добри допуска много близо до себе си. Разказа как в продължение на 5 години той е събирал капка по капка историята на светеца от народа чрез своите лични впечатления и чрез разказите на хора, докоснали се до него. Пред колегите си и гостите на събитието той сподели как е преминала първата му среща с дядо Добри преди 5 години в двора на църквата в с. Байлово.

 

„В тази книга са събрани разказите на най-близките хора на дядо Добри, които са били до него в най-трудните години, когато той събираше милостиня стотинка по стотинка пред храмовете „Св. Ал. Невски“ и „Свети Седмочисленици“. Когато затворите кориците на тази книга, която се чете на един дъх, тя ще ви провокира към размисъл за много неща, които да помогнат на всеки от нас да стане по-добър; да разбере, както разбрах и аз, що за качества са търпението, смирението, покаянието, към които трябва да се стремим всички. Това е едно четиво за добротата, себепознаването и за хубавите неща от живота. Трудът и делото на дядо Добри трябваше да бъдат увековечени на книга, а скоро, вярвам, че ще бъдат увековечени и чрез първия Паметник на Доброто в България.“

Цвета Кирилова: Такъв паметник би поставил основите на един нов светоглед за добрите страни на българина

„Благодаря ви, че присъствате на тази красива изложба, защото емоционалните състояния на дядо Добри наистина са много богати и дълбоки, каквато богата и дълбока е и неговата душевност“, каза на откриването Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“ и водещ на кампанията „Монумент дядо Добри – първият Паметник на Доброто в България“.

„Събрахме се много хора, които имат много добро отношение към делото на дядо Добри, както и отношението като българи – каза още тя. – Решихме, че за да запазим неговия образ за бъдещето и за следващите поколения, можем да създадем паметник „Монумент дядо Добри – първият Паметник на Доброто в България.

Цвета Кирилова.

Това е първата инициатива в историята на България да се създаде изобщо паметник на Доброто в България. Не защото аз участвам в тази идея, но според мен, а и според хората, които сме се включили в инициативния комитет, на фона на тези негативи, които ни завладяват в страната, на негативните новини с отрицателен знак, си мисля, че наистина един такъв паметник би поставил основите на едно ново виждане, един нов светоглед за добрите страни на българина, пречупени през делото на дядо Добри. Тази кауза според нас си заслужава и е хубаво да си подадем ръце взаимно и да създадем тази идея, като поставим поне по една монета в идеята за изграждане на този паметник.

В центъра на тази кампания ще бъдат децата. Нашата идея, нашите намерения като замисъл са децата от Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино, област Враца да направят този паметник. Той ще се реализира с подкрепата на скулптор ментор, Красимир Митов, който ще съдейства за реализацията на проекта, но в основата на всичко това ще бъдат българските деца.

Нашата основна цел ще бъде да фокусираме вниманието на децата върху добродетелите, върху едно чисто хуманно измерение на тази кауза, и то, разбира се, върху една от най-големите ценности – добротата. Така ще накараме децата да размишляват колко е важно да бъдем добри днес и да обърнем внимание на това, че дядо Добри всъщност не е просяк. Дядо Добри е човек, който не запази парите за себе си и за собствена консумация, а отделяше всяка стотинка за реализиране на една много високо поставена човешка кауза, на която са способни малцина.

В рамките на развитието на нашата национална кампания ще участват много български училища. Освен тази изложба, ще има развитие и на един конкурс за национална рисунка на всички деца от детските градини и училища, от школи, читалища и т.н.

Всяко дете ще твори на тема „символ на доброто“ и какво означава да бъдем добри днес. Чрез изразяването на своя талант и на възможностите, които имат българските деца, те ще пресъздават своите емоции, впечатления и разбира се, възпитанието, което са получили от родителите си за това, какво означава да бъдат добри днес. По този начин те ще разберат и за тази кампания, и за създаването на този паметник, и делото на дядо Добри ще достигне до много български деца.

Разбира се, в хода на развитието на кампанията ще запознаваме децата и със съдържанието на книгата, за авторите, които са се включили вътре и които са разказали своите малки истории от спомените си с дядо Добри – те също ще достигнат до вниманието и до знанието на българските деца.

Стремежът ни е паметникът да остане в бъдещето за децата, за онези поколения след нас, които няма да са познавали лично дядо Добри. Но когато минават покрай него, те ще разберат, че това е всъщност един човек, който приживе още беше наричан светец, който чрез финансовата си подкрепа е помогнал изключително много за запазването на православието в България.

Затова ние всички, обединени от тази идея, ви молим да подкрепите със сърце и душа развитието на тази идея. Децата от Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино са много въодушевени от новината, че предстои едно такова добро дело. Те вече работят по проекта за макет, който ще бъде първообраз на оригинала, и влагат цялото си старание в развитието на тази идея.

За тях това е много ценно, защото ще бъдат признати. Ще бъде отчетен техният професионализъм и това ще ги вдъхнови, защото тяхната гимназия се намира в едно село в Северозападна България, където има отлив на семейства, отлив на българи. Надяваме се да запазим бъдещето на тази гимназия.

Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино е първата на Балканите и втора в Европа – нещо изключително важно за нас като държава и трябва да се постараем да запазим и съхраним този занаят. Именно покрай комуникационната кампания, която ще развием покрай паметника, ние ще направим и това – да обърнем внимание на институциите, да съхранят и запазят тази уникална по своята същност и концепция гимназия, която възпитава и обучава деца, които ще имат в бъдеще един много добър занаят по каменообработване и каменоделие.

Затова мисля, че дядо Добри е един образ, който и в момента твори и създава изключително много добри дела.

Виждате, че тази национална кампания ще се развие в много голям мащаб и чрез вашето съдействие и подкрепа и с вашето присъствие се надяваме да открием заедно паметника на дядо Добри, който ще символизира доброто в България, и който ще бъде първият паметник на добродетелите на българина.“

 

Преди да бъде официално открита в София, уникалната изложба с най-добрите фотоси, уловили различните състояния и настроения на дядо Добри, беше представена на 6 септември в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ до Варна. В Клуба на фоторепортерите и фотографите тя ще остане до 25 септември.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате