Деца „рисуваха“ с думи Доброто

Второкласници от 76-о ОУ споделиха представите си за ценните неща в живота в „Часа на Доброто“, част от кампанията за паметник на Дядо Добри.

Новото голямо „Семейство на Доброто“.

Трите най-важни стълба в живота ни са семейството, училището и приятелите. Тези ценни послания запомниха децата от II А клас на открития урок „Часът на Доброто“, който се проведе вчера в 76 ОУ „Уилям Сароян“ в София. Инициативата е част от кампанията „Монумент дядо Добри – първия паметник на Доброто в България“, организирана от „Сдружение Азбукари“, „Единение Българи за България“ и Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино. Обществениците гостуват на училища, за да обсъждат заедно с децата кои са измеренията на Доброто във всекидневието ни.

Сутринта класната стая на II А клас, чийто таван е превърнат в приказно място, с украса от воали като синьо небе с пеперуди, стана още по-красива.

Обществениците от „Сдружение Азбукари“ наредиха импровизирана изложба от портрети на дядо Добри. Те са част от изложбата на Клуба на фоторепортерите в България, които са съмишленици на инициативния комитет за изграждане на паметник на светеца от Байлово.

Децата, заедно с учителките си Петя Симеонова и Силвия Цветина, с директора на училището Емилия Стефанова и с няколко родители посрещнаха специалните гости с песни и стихотворения.

Празничния урок откри Цветомир Николов от „Сдружение Азбукари“. Той попита децата знаят ли кой е човекът от снимките.Разказа им как дядо Добри е събирал дарения в пластмасова чашка, за да подкрепя български храмове. Каза им и как е живял скромно, без да остави и стотинка от даренията за себе си. Децата получиха подарък – три от проектите на „Сдружение Азбукари“ – детски карти на България, Европа и света.

Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“, разказа на децата за работата на организацията, за детските площадки, които са изградени с тяхно съдействие, в София, Бургас и Велико Търново, за увлекателната игра „Букварино“. Тя сподели с децата колко е вълнуващо за екипа да се срещнат с тях и заедно да обсъдят какво означава да си добър човек днес.

„Човек се ражда добър“, каза на децата проф. Борис Колев, преподавател в Югозападния университет, народен представител и съавтор на Конституцията. На достъпен за децата език и много увлекателно той им обясни колко е важно и ценно да сме добри хора днес.

„Всички хора се раждат добри и непокварени – каза проф. Колев. – Не всички обаче запазват тези добродетели през живота си. Постепенно се появяват завист, омраза и други отрицателни черти, които променят някои хора. Но, въпреки това доброто е около нас, просто трябва да го видим и усетим и да помагаме за неговото достигане до повече хора. Добротата и вършенето на добри дела носят вътрешно успокоение и удовлетворение. Историята ни учи, че такива хора са били ценени и пред тях са се прекланяли през вековете. Най-всеотдайните от тях са били провъзгласявани за светци.“

После децата, с помощта на Цвета Кирилова, започнаха уверено да сричат на екрана на проектора думите на проф. Колев.

„Светците са съвестта на един народ. Те са били чисти, честни, безкористни хора, обрекли се да дават утеха, помощ и упование на своя народ. Много са българските светци. Едни от тях са провъзгласени от Църквата – Св. Цар Борис-Михаил Покръстител, Св. Кирил и Св. Методий, Св. Петка, Св. Георги Софийски и други.

Борислав Радославов.

Но има и друга група от свети хора по дух, дело и себеотрицание, които са наречени светци от самия народ. Такъв е Васил Левски в народното съзнание.

Има хора, в чието име символично и като че ли предопределено от съдбата се съдържа смисълът на техния живот. Тези хора са символи на доброто у човека. Такъв човек беше нашият съвременник ДЯДО ДОБРИ, когото загубихме през тази година, но той остава с нас, неговите съвременници чрез своя праведен живот и дело. Като че ли името, което му е било дадено, е предопределило основният смисъл на неговия вековен жизнен път. Такъв беше и нашият съвременник Дядо Добри.

ДОБРИ да прави ДОБРО!

Хиляди хора са виждали този малък ГОЛЯМ ЧОВЕК в притвора на катедралния храм “Св. Александър Невски”, държащ пластмасова чашка, в която желаещите оставяха дребни суми, от които нито веднъж лично не се е възползвал. Сигурен съм, че много от нас са оставяли в чашката му, кой колкото може. С тихия си, вече изнемощял, глас благодареше почти шепнешком. Обичаше децата, може би, защото в тях виждаше две от своите, които надживя, а това е най-голямата трагедия в живота на всеки човек.

Нека помним този малък на ръст, но духовно ГОЛЯМ човек – ДЯДО ДОБРИ. И доколкото ни позволяват силите и волята, да му подражаваме в добротата.“

Борислав Радославов, автор на книгата „Дядо Добри – светецът от Байлово“ сподели спомени от срещите си с добрия старец и притча за доброто.

Цвета Кирилова влезе импровизирано в ролята на учителка и подкани децата да разкажат за примери за добри постъпки, на които са били свидетели. Някои деца прочетоха и написани съчинения по темата. Всички заедно обсъдиха кои са трите основни стълба в живота – семейството, училището и приятелите, и как трябва да се ценят. Децата, видимо развълнувани и провокирани, не спряха да вдигат ръка и да искат да разкажат за добрите си баби, или как са подавали ръка на приятели и непознати хора в труден момент.

Цвета Кирилова подари на децата играта „Букварино“ и всички заедно наредиха с картите думата „Семейство“.

Благодарности и поздравления за благородната инициатива на „Сдружение Азбукари“ изказаха учителката Петя Симеонова, директорът на училището Емилия Стефанова и Невена Джерекарова от името на родителите.

Цвета Кирилова, проф. Колев и директорът Емилия Стефанова.

Благодарим! Зрънцето на доброто е посято в сърцата на учениците от II а клас при 76 ОУ „Уилям Сароян“, бяха вълнуващите думи, изписани върху красиви ръчно изработени картички, които децата подариха на гостите.

На сбогуване новообразуваното „Семейство на Доброто“ се събра за обща снимка за спомен, а ръководството на училището предложи сътрудничеството със „Сдружение Азбукари“ да продължи.

Снимка за спомен с Цвета Кирилова.

Още вълнуващи моменти от „Часа на Доброто“:

„Много често хора ни питат как можем да организираме „Часа на Доброто“ и в тяхното училище. Достатъчно е да заявят желанието си в писмо на имейла на „Сдружение Азбукари“ или да звъннат на телефон 0882 881 908 (Яна Трендафилова)“, каза Цвета Кирилова.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате