Деца бяха посветени в каменоделския занаят с чук и длето

Учениците от Професионалната гимназия по каменообработване посрещнаха новата учебна година с нов вдъхновяващ проект – паметник на дядо Добри.

С чук и длето и под звуците на вълнуваща и вдъхновяваща музика новопостъпилите ученици от VIII клас на Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино за пръв път се докоснаха до камъка. Те бяха посветени в каменоделския занаят, като получиха първия си урок от своя учител, скулптора Красимир Митов.

Градуса на тържеството вдигнаха химнът на Република България, вдигането на националния флаг и изнасянето на знамето на училището под звуците на специалния химн на каменоделците от Кунино.

В прочувственото си слово преподавателката Антоанета Христова пожела на своите ученици да не изоставят мечтите си и да се борят за тях; да влагат душа и сърце в обучението си като бъдещи каменоделци, защото, както пише Екзюпери в „Малкия принц“, „най-хубавото се вижда само със сърцето, същественото е невидимо за очите“.

„Наша е отговорността да запазим този занаят“, каза в словото си Яна Орлинова, директор и бивш възпитаник на училището. „Този занаят е част от нашето минало, настояще и бъдеще“, каза още тя и добави, че тази работа не е като някоя друга, че трябва точна ръка и ясна представа къде точно да удариш с чукчето и длетото.

Директорът Яна Орлинова (в средата) дава последни наставления преди тържеството.

„Щастливи сме, че нашето училище беше избрано и поканено от „Сдружение Азбукари“, инициатори и организатори на кампанията „Монумент дядо Добри – първия паметник на Доброто в България“, да изработим от камък този паметник – каза още Орлинова. – Нашето училище ще бъде и съорганизатор на конкурса за детска рисунка, в който всички заедно ще попитаме децата на България как те виждат доброто. Да обърнем призмата, през която виждаме България, и да насочим погледите си към доброто.“

Директорът поздрави и бившите ученици и преподаватели на училището, които присъстваха на тържеството. „Радвам се, че се събираме едно хубаво и задружно семейство на бивши, настоящи и бъдещи приятели на училището, за да не се прекъсва тази прекрасна традиция“, каза още Орлинова.

„Радвам се, че виждам млади и засмени лица, които ще помогнат на училището да продъществува“, каза Рачо Кисьов, председател на Обществения съвет и основен спомоществовател на училището. Той съобщи добрата новина – че държавата се е погрижила каменоделският занаят да стане защитена професия. А това означава, че и училището ще го има, каза още Кисьов. Той подчерта, че всички трябва да положат усилия имуществото на училището да бъде достатъчно добре обгрижвано и пожела на всички ученици здраве и много плам в учението.

Иван Симеонов с наградата „Иван Гаврилов“ за най-успешни ученици за миналата учебна година.

От Зидаро-каменоделския еснаф „Възраждане“, създаден от бивши ученици на училището, обявиха наградата „Иван Гаврилов“, която всяка нова учебна година ще получават двамата най-успешни възпитаници на училището. Заместник-кметът на община Роман, Антония Тинчева пожела на учениците здраве, търпение и спокойствие в усвояването на този труден, но ценен занаят. „Имате професионалисти, които ще ви научат, вярвайте в тях“, каза още Тинчева.

Училището получи много поздравителни адреси от Министерството на културата в лицето на министър Боил Банов, от областния управител на област Враца Малина Николова. Тя поздрави децата за участието им в традиционния поход по стъпките на Ботевата чета и ги покани отново да участват в родолюбивото начинание.

Накрая се състоя традиционното вълнуващо посвещаване в занаята на новопостъпилите ученици, като всяко дете беше поканено да опита как се работи с чукче и длето, под зоркото око и с наставленията на скулптора и преподавател Красимир Митов.

Цвета Кирилова с първия си урок по каменоделство.

Своя първи урок по каменоделство получи и Цвета Кирилова, председател на „Сдружение Азбукари“ и основен организатор на кампанията „Монумент дядо Добри – първия паметник на Доброто в България“.

„Уважаеми ученици, бих искала с началото на новата учебна година да ви дам една много искрена и човешка мотивация да продължите напред във всичките си начинания, защото имате изключително ценен и важен за България занаят -каза в поздравителното си слово Цвета Кирилова. – Занаят, който ще ви утвърди като добри специалисти, творци и най-вече съзидатели, хора, които ще променят настоящето и бъдещето на България.

Аз смятам, че хората, които се занимават с каменообработване, са не само творци, но те са Божие вдъхновение, защото хората, които умеят да променят формите, геометрията, са хора, които са вдъхновени от Божественото, за да бъдат талантливи и много надарени, да бъдат в помощ на хората, на българското общество и на нашата държава.

Искам да поздравя вашия знаменосец, защото днес той е изключително красив и заслужава вашите аплодисменти.

Изнася се знамето на Професионалната гимназия по каменообработване.

Искам да пожелая на вашето ръководство да бъде все така упорито и насърчено да ви вдъхновява, да ви дава сили, надежда и вяра за утрешния ден, защото всеки млад човек се нуждае от подкрепа и всеки млад човек има нужда от доверие, от вяра, от насърчаване, от помощ, от взаимопомощ.

Затова вярвайте на своите учители, подкрепяйте ги. Те ще ви помагат и ще бъдат винаги до вас като ваши приятели, но не ги подценявайте, защото те също имат нужда от вашето внимание.

Когато вие ги удостоявате с внимание, те ще работят всеотдайно с вас и ще дават всичко от себе си за вашия просперитет и развитие. Ето защо не ги подценявайте, напротив, насърчавайте ги да бъдат все по-добри към вас, все по-успешни, все по-всеотдайни.

По този начин като техни ученици ще вземете най-доброто от тях, и дори защо не – и да ги надминете. Винаги в живота е така, че учениците стават по-добри от своите учители. Затова обработвайте камъка с вдъхновение, бъдете силни и уверени в утрешния ден и винаги правете добро.

С вашето училище започваме една национална кампания, която, надявам се, ще разбуди съзнанието на българското общество и вие ще бъдете в основата на тази национална кампания да създадем първия паметник на Доброто в България, чийто символ ще бъде дядо Добри, един изключителен свят човек, който е направил много за българските манастири, българските църкви, българските храмове и българската вяра.

Яна Трендафилова (главен координатор) и Цвета Кирилова (председател) на „Сдружение Азбукари“ се радват на милото тържество.

Чрез вашата помощ и чрез вашите ръце, заедно с вашия преподавател и с вашите учители се надявам да направим първия паметник, който да бъде поставен до храм-паметника „Св. Ал. Невски“, където много ваши съученици и наши сънародници ще се радват на този паметник, който ще остане в бъдещето за вашите поколения.

Цвета Кирилова.

Така че вашата мисия е много ценна в тези времена за България и аз смятам, че тепърва вашето училище ще се развива много успешно, защото не само ще усеща подкрепата на държавата, каквото чухме в момента, а ще посрещне и доверието на българското общество, за да може децата на българските семейства да бъдат мотивирани да се учат тук, в тази сграда на занаят. Занаятът остава за цял живот. Това е гаранция, че вие винаги ще имате работа и винаги ще съумявате с ръцете си да си изкарвате хляба.Какво по-достойно от това!“

„С интерес и голямо очакване децата ще се включат и в Националната кампания „Монумент Дядо Добри – първият паметник на Доброто в България – каза Цвета Кирилова след тържеството. – С инструменти в ръце, учениците вече са ентусиазирани да пресъздадат образа на дядо Добри, като Символ на доброто. В момента децата и преподавателите са съсредоточени върху няколко идейни проекта, от които впоследствие от камък ще бъде изработен паметникът на дядо Добри.

Гимназията, която подготвя уникални кадри за строителството, има спешна нужда от модернизация и финансиране. Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино е създадена през 1921 г. с идеята за „осъвременяване на каменоделието” и задоволяването на нуждата от висококвалифицирани специалисти в тази област на бързо развиващата се икономически нова България.“

Екипът на „Сдружение Азбукари“ подари на своите малки бъдещи партньори в кампанията за паметник на дядо Добри – децата от училището в Кунино, които ще изковат паметника на светеца заедно със своите ментори, подаръци от патриотичните си проекти – книги „История на славните българи“, игри „Букварино“ и Детска карта на България.

Един от най-скъпите гости на тържеството беше Цонка Панталеева – най-близкият сподвижник на дядо Добри в благородното му дело. Заедно с екипа на „Сдружение Азбукари“, който за трети път посещава училището, г-жа Панталеева изслуша какви са основните проблеми на уникалната гимназия, за да помислят заедно как да ги решат.

После всички заедно посетиха Светая Светих на бъдещите каменоделци, където заедно със скулптора Красимир Митов разгледаха първия гипсов макет на паметника на дядо Добри.

Скулпторът Красимир Митов пред първата фаза от идейния проект за паметник на дядо Добри.

В оживената дискусия се включи и Цонка Панталеева, която най-дълго е била в близост до светия старец.

„Ето, така го виждам моя дядо Добри“, обясняваше разпалено сподвижницата на светия старец пред скулптора Митов и екипа на „Сдружение Азбукари“, който пък си набелязаха как могат да окажат съдействие и помощ на училището, като привлекат родолюбиви българи да го подкрепят финансово.

„Ето, така го виждам моя старец“, вълнува се Цонка Панталеева.
Екипът на „Сдружение Азбукари“ заедно със скулптора Красимир Митов и Цонка Панталеева в оживена дискусия пред макета за паметник на дядо Добри.

Училището по каменоделство е уникално и единствено на Балканите и едно от двете такива в Европа. Създадено е с указ от правителството на Александър Стамболийски и с благословията на цар Борис III, като за основаването и изграждането му са поканени специалисти от Чехия.

Пред входа на училището се открива възхитителна панорама към Врачанския Балкан.

Училището е построено в прегръдката на Врачанския Балкан, на поляна в подножието на величествената скала Червеница, която сякаш го загражда като щит. От върха на скалата се разкрива божествено красива гледка към местността. „Мястото е мистично, с невероятна акустика, там може да се организират великолепни концерти“, казва директорът Яна Орлинова.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате