Георги Тутанов: Цвета Кирилова е лидер, който създава лидери

„Поисках да й помогна да си приберем обратно „лъвчетата“ от чужбина“, казва кандидатът за вицепрезидент

„Върнах се от Франция, привлечен от инициативите на Цвета Кирилова и „Сдружение Азбукари“ за възраждането на България“, казва Георги Тутанов.

Той е млад, енергичен, позитивен, градивен, с отлична експертиза в геополитиката и е в най-силната си възраст – 44 години. Той е изборът на Цвета Кирилова като кандидат-вицепрезидент, да бъде не само нейна дясна ръка, но и достатъчно силен и можещ, за да е в президентството на същото ниво като нея.

Сред 23-те двойки в президентските избори, Георги Тутанов е единственият кандидат за вицепрезидент, който не е изкуствено прикрепен от незнаен стратег към кандидата за президент. Двамата с Цвета Кирилова ги свързва няколкогодишна работа по различни проекти на „социалната лаборатория“ – „Сдружение Азбукари“.

Роден е на 20 февруари 1977 г. в София. Завършил е Френския институт по геополитика в Париж. Има 20-годишен стаж, многогодишен опит в работата с големи френски корпорации и развива стратегически проекти в сферата на енергетиката в Африка.

Като страстен патриот, през всичките години на пребиваването си във Франция следи отблизо обществените процеси в България. Преди 8 години се завръща от Франция, с желанието да се включи в обществения живот на Родината си. От 2015 г. двамата в екип с Цвета Кирилова разработват и реализират големи проекти на „Сдружение Азбукари“ с национално и международно разпространение.

В България Георги Тутанов създава компания, занимаваща се с издателска дейност в областта на образованието и възпитанието на децата. Част от нея е онлайн платформата „Българчета“ – – зона за българщина. Автор е и на онлайн проекта „Вбългаряване“ , с амбицията той да се развие като представителен орган на всички българи зад граница.

Както Цвета Кирилова, той също е възпитаник на Военната академия „Георги Раковски“ по специалността „Национална сигурност и отбрана“. Владее френски и английски език.

Той е в екипа на Цвета Кирилова, която е съосновател и изпълнителен директор на компанията „Плам Енерджи“. Стартъпът е създаден на основата на уникална иновация със световна значимост, разработена от инженерен екип, начело с инж. Чавдар Каменаров. Патентованото му откритие е за технология за добив на Браунов газ и минерални ресурси от морска вода, богати на ценни полиметали. Екологично чистата технология на „Плам енерджи“ е без аналог в световен мащаб. “Нашето верую е „Надграждаме света с наука”, и го правим, казват те.

Двамата с Цвета Кирилова за пръв път в историята на президентската институция разработват конкретна програма от 10 проекта за развитието на България и за обединяването на всички българи около общонационална кауза. Днес Георги Тутанов говори за Цвета Кирилова в качеството си на Азбукар, работил дълги години рамо до рамо с нея в единомислие. Разказва и за мотивацията си да стане Азбукар:

„Тези снимки на фоторепортер показват работата на един модерен екип с модерно мислене, един много висок стил, предложен от млади хора, защото нашата идея с Цвета е не само в политиката, но и в обществото да се даде шанс на младите хора. Обществото ни е уморено от факта, че вижда все едни и същи лица, които се сменят през 2-3 години. И дори хората вътрешно да си казват: „Окей, ще изберем по-малкото зло“, се превъртат едни и същи личности в управлението и в реалната власт.

Беше ми ясно, че вземайки решението да се върна от Франция, ако искам да намеря мястото си с моята експертиза и знанията ми, ще успея да го направя. Не ме е било никога страх, че, напускайки една стара демокрация, ще се върна в една неуредена държава. Напротив, дадох си сметка, че сега е моментът опитът, който съм натрупал, да го инвестирам за България. Знаех, че нещата в България тепърва ще се случват, че този 30-годишен преход нищо не донесе.

Идеята ми беше да опозная обществото и да си сверя часовника, да се адаптирам. Винаги съм търсил нещо честно, нещо чисто. Чисти каузи, по които да мога наистина да се свържа с такива хора. Така се запознах и с Цвета всъщност – бях привлечен от инициативите на „Сдружение Азбукари“ и започнах да чета всичко от тях и за тях в социалните медии.

Това, което привлече вниманието ми още докато бях във Франция, беше силната социална и гражданска позиция и истинското говорене на Цвета. В същото време винаги съм се чудил, защо този човек не влиза в политиката при положение, че има толкова голяма обществена подкрепа.

Влязох в контакт с Азбукарите и реших да им предложа да работим заедно и да видим къде можем да си бъдем полезни. Аз много добре познавам българската общност зад граница, а българщината е водещата линия на „Сдружение Азбукари“.

Винаги съм вярвал в образованието и съм залагал на него. В житейския си път съм натрупал много, много опит, но винаги съм готов да застана смирен пред човек на знанието, разкриващ ми нещо, което аз не знам. Затова винаги подхождам с респект и уважение към такива хора.

За мен Азбукари е една среда, в която има чистота, нещо неомърсено, нещо свято, нещо типично идеалистично. Не може хората да се обединяват на основата на „чистия маркетинг“ – има „пазарна ниша“, търсене на една обединителна партия и някой решава да използва това. Не, хората се обединяват около идеята, около една платформа, около идеологията. Това липсва в обществото, но го има в „Сдружение Азбукари“. Това ме привлече в тази организация.

Започнах да чета всичко, което Цвета е казвала през годините, нейните послания. Тя често е повтаряла пред българите зад граница: „Лъвчета, вие сте навън, а ние тука, лъвчетата, пазим крепостта и се борим“. Оттам се роди идеята ми за онлайн платформата „Вбългаряване“ – да се приберем в България лъвчетата, които сме навън, за да дадем опита и знанията си за това, отново да бъдем едно цяло. Това, което ние навън сме научили и житейския опит, който сме натрупали, достъпа и допира до истинската демокрация, до върховенството на закона и т.н. – да го пренесем в Родината.

С Цвета се запознахме чрез социалните мрежи, а аз избрах това сдружение, защото го усетих като една капчица чистота сред всичко, съществуващо в момента като неправителствени организации, които са с някаква задна мисъл и план единствено да усвоят някакви средства по проекти.

„Отворено общество“ на Сорос например е едва ли не държава в държавата – започва да прокарва чужди интереси. Докато „Азбукари“ е една истинска неправителствена организация, която, както казваме с Цвета, вече се превърна в една лаборатория. Всичките ни идеи и проекти, преди да бъдат предложени на обществото, са тествани, имаме продукт, резултат. Нищо не пречи на президентската институция да развива инициативи, за да може самото общество да бъде сплотено, да бъде с добра енергия. Това е нашата идея.

Когато се запознах с Цвета, усетих една искреност и откровеност. Предложих ѝ да работим върху основния проблем – как да си приберем „лъвчетата“ отвън, да работят за интереса на България, защото тези, които са в България, са вече много уморени. Така че идеята на запознанството ни беше „Вбългаряване“ и започнахме да работим заедно върху този проект.“

Изборът на Цвета Кирилова за позицията вицепрезидент разказа още за първите си впечатления от срещата с нея, мотивацията да стане Азбукар и оценката, която ѝ дава като неин колега и съмишленик:

„Никога няма да забравя първата ни среща наживо в офиса на „Азбукари“. Няма да забравя отношението, което усетих към мен от Цвета и азбукарчетата. Като си тръгнах, си казах, че не съм някакъв специален човек, за да ме посрещнат така, с уважение и позитивизъм. Те просто подхождат така с всеки, който иска да работи и да бъде полезен на каузата „Азбукари“.

Усетих една чистота и даване на доверие веднага. Не се подхожда с някакво съмнение – „ти какъв си“. Щом искаш да работиш за българщината, си добре дошъл. Това доверие, дадено ми още в началото, се постарах никога да не предам.

Да, има у Азбукарите разочарования от хора, които се опитват по някакъв начин да яхнат тази тяхна чистота, която липсва в обществото, и да я използват с нечисти цели. Цвета и екипът ѝ обаче усещат кога помислите на някои хора са нечисти и имат изградена защитна реакция срещу това.

Екипът е една молекула от силни атоми. Всеки един човек в „Азбукари“ е личност с образование, с много високо ниво. Ако разделим молекулата „Азбукари“ на атоми, всеки от тях може съвсем спокойно да се реализира самостоятелно в обществото. Всеки от тях би заел много висока позиция като единица, която да се впише успешно в обществото.

Но Азбукарите, ако са се слели в тази молекула, в идеологията, идеята, любовта към България, към българщината, към децата, към всичко, вече са създали едно ядро. То е толкова силно, че може да понесе всичко – както добрите моменти, така и ударите на статуквото, на това, че има хора, които не ни обръщат внимание, или след години ни казват: „Вие сте страхотни“.

Удивителна е нейната формула за създаване на сплотен екип, в който няма интриги, клюки и непозволени удари под кръста. Цвета е човек с невероятни лидерски качества. Тя е точно лидерът от ново поколение. Тя е личност с ясна визия. Успява да изкара потенциала, най-доброто от всеки, посочва му го и му помага да се развива точно в това и да бъде успешен. По „Нова нюз“ тя каза: „Аз съм човек, който избира хората си“.

Като истински лидер, Цвета дава шанс на всеки, като създава среда, в която да изкара най-добрия потенциал от всеки. Тя вече иска да бута и другите напред. Иска обществото да види, че „Азбукари“ не е само Цвета Кирилова, а има и други хора с невероятни качества.

Аз съм нейният избор. Нито съм се натрапвал да участвам в тази идея на инициативния комитет за президентската кампания, нито съм искал да бъда известен. Тя ме покани и ми каза каква роля мога да имам в този екип с моята експертиза. Работим от години заедно като екип, разбираме се, гледаме в една посока.

Има нещо, което хората не разбират, но те и не слушат в момента, защото са емоционално афектирани от това, което се случва в обществото. Но хората трябва да знаят, че президентът и вицепрезидентът трябва да бъдат на абсолютно едно и също ниво. Недай Боже, да се случи нещо на президента, вицепрезидентът трябва да изкара мандата докрай.

Той трябва да е на абсолютно същото ниво по отношение на визията, политиката, концепцията на президентската двойка, за да може да довърши това, за което са се ангажирали двамата за период от 5 години. Виждате какви са останалите кандидати за вицепрезидент. Събират ги от различни хоризонти, те са напълно различни като личности, изградили са се в съвсем други области и се очаква от тях да работят в един екип? Е как искате тази изкуствено създадена двойка да заработи успешно заедно, веднага?

Цвета Кирилова е лидер, който създава лидери и това е основното и най-ценно качество, което трябва да притежава лидерът. Казвам го аз, който в работата си съм срещал лидери на световно ниво.

Работил съм в енергетиката в компании, които са се занимавали винаги с проекти от бъдещето. Бил съм в екип, който създаде един голям завод за фотоволтаици. Навремето това не съществуваше като алтернативен източник на енергия. С френска корпорация сме развивали инфраструктура в Африка, свързана точно с тези енергийни източници, които са енергията на бъдещето.

Енергетиката е най-важният отрасъл, който крепи икономиката. Развива ли се Африка, ще спре потокът от бежанци от там. Всички тези проекти са били с цел да даваме на Африка, а не да вземаме от богатствата ѝ. Тези проекти са били градивни, те са надграждали нещо като алтернатива от бъдещето.

Това искаме да правим с Цвета и тук – да даваме, а не да вземаме, и ми харесва, че тя е визионер. Тя може да вижда с много дълъг хоризонт, зад него дори. Може да види България след 10 години. Когато визуализираш това, което искаш да бъде, ти може да го програмираш и проектираш, за да стигнеш до там. Но не можеш да го създадеш сам.

Цвета никога не е искала да бъде на преден план на сцената. Тя иска да създаде лидери във всяка област, за да могат те от своя страна да създават лидери и България да стане една лидерска държава. Както каза една нейна почитателка, „всеки гледа да вземе, а Цвета гледа да даде“.

Ние двамата и който и да е от екипа не сме извлекли никаква икономическа полза от работата си за „Азбукари“. Да, можем да се реализираме с успех извън организацията, но ние сме събрани около една идеология, и тя е да спасим, да възродим България.

Не се страхуваме от статуквото и не излизаме с призиви да го „изметем“. Искаме да помогнем на статуквото да се реформира. Дали е възможно? Ако тръгнем срещу него, то ще ни смачка. Хората трябва да разберат, че е нужна реформа. Трябва да съберем достатъчно висок процент привърженици около нашата идея, за да започне еволюция чрез революция в съзнанието.

Не искаме българин да посяга на българин. Хората говорят за модел, че трябва да сменим системата. Не. Статуквото изпразни от съдържание системата и модела. Моделът е добър, системата е добра. Ако налеем съдържание в системата, тя ще проработи. Това е основното качество на Цвета – визионерството. Затова съм Азбукар – защото човек до нея става лидер.

Аз съм изборът на Цвета Кирилова и част от нейния екип. Дали ще бъда вицепрезидент, или не, аз винаги ще работя за „Сдружение Азбукари“. Важно е това, което тя има като визия и което аз съм приел като лична кауза, да се реализира. Това, което сега засаждаме като зрънца, ще покълне.

Общественикът и журналист Цвета Кирилова тепърва ще обединява хората около надпартийната национална кауза като визия за България. Но това няма как да се случи без явяване на избори, без изправяне пред обществото.“

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате