Връщат фамилните имена на българите в Западните покрайнини

Български лекари ще правят безплатно специализирани профилактични прегледи на сънародниците ни от региона.

Променят фамилните имена на българите в Западните покрайнини. За това се разбраха българският президент Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич.

„Беше поставен на срещата един интересен въпрос за окончанията на фамилните женски имена. Защото тук, в Сърбия, се води например Боряна Димитров, а настояването ни беше нашите сънародници да имат възможност да се записват като Димитрова. Президентът Вучич отсече и това ще бъде факт. По същия начин поставихме въпроса и за възстановяване на името Цариброд“, обясни президентът Радев.

Срещата на президентите Радев и Вучич ще се запомни от сънародниците ни в Западните покрайнини с многото добри новини за тях.Държавните глави се разбраха също до дни в Босилеград да бъдат изпратени паметните плочи за загинали българи, заради които избухна скандал преди месец.

Президентите обещаха, че български лекари ще правят безплатно специализирани профилактични прегледи в Западните покрайнини.

„Оттук нататък всички българи, които живеят на територията на Република Сърбия, ще могат да се възползват да дойдат през Консулската служба в Ниш за прегледи във ВМА”, каза началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски.

Учениците от българските малцинства вече ще учат по учебници на български език. А пък 535 000 евро годишно финансиране ще получат 9 медии, които излизат на български език в Цариброд и региона в Сърбия, където живее българско национално малцинство. Това също са резултати от срещата на президента Радев със сръбския му колега Александър Вучич с българите в Цариброд (Димитровград) на втория ден от официалната визита на българския президент в Сърбия.

„Не очаквах решението на проблема с имената да предизвика такъв интерес и овации, за мен това е чудно. Не съм разбирал досега, че това представлява проблем“, добави Вучич.

По въпроса за образование на български език Радев и Вучич посочиха, че след 30 години без български учебници от миналата година вече са издадени всички учебници за основно образование.

„Ние, сърбите, обичаме българите, искрено казвам, че при нас няма нито един сърбин, който не обича българите. Такъв не познавам. И ако някой каже, че се нуждаем от България само за да продължим по пътя към Европейския съюз, това не е така. Нуждаем се от България като съсед, като приятелска и държава“, добави Вучич.

Президентите положиха цветя на паметника на Нешков връх, където са погребани сръбски и български войници. Направена беше и първа копка на паметника на светите братя Кирил и Методий в гимназията в града, която носи тяхното име.

„Това са много радостни новини и заслугата за тях е на президента Радев. Ето колко е важно българската държава да умее да защитава националните си интереси в подходящия момент, както в случая е европредседателството“, коментира пред „Азбукари“ проф. Борис Колев, преподавател в Югозападния университет в Благоевград и един от авторите на Конституцията.

„В практически смисъл, с проблемите на Западните покрайнини се занимавам, откакто се запознах с Цвета Кирилова и екипа на „Сдружение Азбукари“, каза проф. Колев. – Иначе в научен смисъл съм се занимавал много с този въпрос.“

Цвета Кирилова, проф. Борис Колев и Николай Колев, пълномощен министър в Консулството на Република България в Ниш, с българи от Западните покрайнини пред паметника на Васил Левски в Цариброд.

Той обясни, че всъщност с отнемането на българските земи в Западните покрайнини не се е целяло облагодетелстване на сърбите, а по-скоро да се накаже и унижи България.

По този въпрос има юридически безобразия, каза професорът. Според Ньойския договор, клаузите му имат сила след ратификация, но тогава, към 27 ноември, когато е подписан, все още няма избрана Скупщина  (парламент) на новосъздадената нова държава, наречена Кралство на сърбите, хърватите и словенците, така, че не би трябвало тези земи да бъдат под тази власт. САЩ също не са го ратифицирали.

Този и други факти проф. Борис Колев е включил в книгата си „Исторически подробности“, в която представя някои не много известни или премълчавани исторически факти и събития.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар

Активна възпитателна система“ - нова образователна методика от две помагала за обучение на ученици по темите „Здравословен начин на живот“, „Психология и психично здраве“, „Физическо възпитание и спорт"