Българските острови в Черно море

Всяко кътче от България си има своите тайни, своята красота, свое минало, но славно време, свое настояще и бъдеще.

Едва ли има в света, страна, с по – богата природа от нашата, с по – интересна история от българската. Красотата на българската природа се крие в нейното многообразие и величие, в българския фолклор, в трибагреника и във всичко българско.

Остров Свети Иван

Най-големият български остров в Черно море е Свети Иван (Свети Йоан). Неговата площ е 0,66 km2. Разположен е на близо километър от Стария град на Созопол (полуостров Столец). Издига се на 33 м над морското ниво. В наши дни на острова има функциониращ сонарен фар, част от навигацията по Южното Черноморие.

Остров Св. Иван. Снимка: https://www.google.bg

Интересна е историята на острова, която е в основата на засиления археологически интерес през последните години и възможността той да се превърне в туристическа атракция. В античния период на острова е издигнат голям храмов комплекс с огромна бронзова статуя на Аполон, дело на скулптора Каламис. В ранното средновековие на острова е изграден храм, посветен на Света Богородица, който навярно е бил част от по-голям манастирски комплекс. На острова са отбелязани периоди на упадък и на съзидание. През 1263 г. е построен нов съборен храм “Св. Йоан Предтеча”. Силен подем има през XIV век, когато византийският император Йоан V Палеолог издава грамота, която обявява манастира на острова за царски.

Тежки времена за православната обител настъпват през османския период, когато на няколко пъти храмовият комплекс е унищожаван напълно. Турците окончателно сриват обителта през 1629 г., за да не позволяват на казашки пирати да ползват манастира като убежище. Самите монаси от острова се изселват на остров Халки, един от Принцовите острови в Мраморно море. По време на Руско-турската война от 1828-1829 г. на острова действа руски лазарет.

От 1985 г. се провеждат археологически дейности на острова. През 2010 г. островът привлича световното внимание, след като археоложката бригада, начело с проф. Казимир Попконстантинов, в развалините на манастира открива мощи на Свети Йоан Кръстител. Последвалите лабораторни анализи в западни научни центрове не отхвърлят тезата на българските археолози, а дори привеждат доказателства в нейна полза. Това засилва още повече интереса към малкото парче земя.

Остров Свети Кирик

Понякога наричан Св. Кирил или Св. Кирик и Юлита, е разположен северозападно от Созопол. Площта му е от 80 дка. От 1927 г. островът е свързан с вълнолом до континенталната част, като по този начин оформя Созополския залив. Това дава основание да не се възприема като остров, ако вълноломът се счита за провлак. Свети Кирик представлява интерес за археолозите в България и се предполага, че на него е имало светилище на Аполон.

Остров Св. Кирик. Снимка: https://www.google.bg

След Ньойския мирен договор, когато на България е забранено да има редовна армия, на острова се изгражда училище за “рибари”, където всъщност кадрите от военноморското училище във Варна са прехвърлени. На острова има множество масивни военни сгради. В наши дни островът е част от архитектурния резерват “Созопол”.

Остров Свети Петър

Свети Петър е остров с площ от едва 15 дка. Височината му е около 9 m и е разположен в близост до остров Св. Иван и полуостров Столец. Наричан е още “Островът на птиците”, заради колониите от гнездящи птици. До XIX век в историческите източници не се откриват сведения за малкия остров. Сред местните се носят легенди, че може би се е отделил от Св. Иван през последните столетия в резултат на земетресение. За това няма убедителни доказателства и това събитие е по-скоро част от местните митове. На острова има следи от параклис и керамика.

Остров Св. Петър. Снимка: https://www.google.bg

Остров Свети Иван, Свети Кирик и Свети Петър

Трите острова (Св. Иван, Св. Кирик и Св. Петър) са местообитание за над 70 вида птици. Най-голямата колония от средиземноморски жълтокраки чайки (Larus michahellis) гнезди на островите. От 1993 г. остров Св. Иван е със статут на защитена територия. Любопитен факт е, че на острова е единствената популация на интродуцирания през 1934 г. заек подземник (Oryctolagus cuniculus).

Островите Св. Иван, Св. Петър и Св. Кирик на залез слънце. Снимка: https://www.google.bg

Змийски остров

Остров Св. Тома е популярен повече сред хората с името Змийски остров. Той е част от резерват “Ропотамо”, а административно е в землището на община Приморско. Наричан е “змийски”, защото водите край острова осигуряват добро местообитание за много водни змии. Островът е разположен северно от устието на р. Ропотамо, в близост до лагуната Аркутино. Площта му е 12 дка. Островът не трябва да се бърка с другия остров с името Змийски в Черно море, който е притежание на Украйна и е значително по-голям.

Змийският остров. Снимка: https://www.google.bg

Сред ботаниците островът е известен с голямата популация на кактуси от рода Опунция (Opuntia). Кактусите не са местни за Европа растения, а са пренесени на континента от Америка. Въпросните бодливи растения на острова попадат през 1933 г., когато лично цар Борис III ги е засадил там. Те са намерили добри условия и бързо са заели значима част от територията, ставайки част от островния ландшафт. Сред тях добро местообитание намира редкия и защитен вид гризач гюнтерова полевка (Microtus guentheri).

Остров Света Анастасия

Островът е известен между 1945 и 1990 г. като Болшевик. Намира се в Бургаския залив между нос Св. Анастасия и нос Атия. Изграден е от вулканични скали и е с площ от 0,01 km2. През комунистическия период островът е известен затвор.

В миналото на острова е имало православен манастир. Сведения за това се намират в историческите извори от XIV век. Редица пътешественици са посещавали острова и са описвали манастирския комплекс (в това число и Евлия Челеби). Островът е бил жертва на нападения от казаци и на него са били настанявани турски войски за охрана на брега от руския флот. След възстановяването на българската екзархия през 1870 г. манастирът остава в диоцеза на Вселенската патриаршия. Едва през 1905 г. е предаден на българските църковни власти. След Деветоюнския преврат от 1923 г. е трансформиран в затвор – над 130 политически дейци за изселени на острова.

Остров Св. Анастасия. Снимка: https://www.google.bg

В наши дни сградите на  острова отново са под властта на Българската православна църква. На него има навигационен фар. Текат възстановителни дейности по манастирския комплекс. На острова има възможност за нощувки, има и ресторант. Община Бургас залага големи надежди на развитието на острова като проспериращ туристически обект в бъдеще.

Любопитен факт е, че на острова са снимани два филма. През 1958 г. Рангел  Вълчанов заснема филма „На малкия остров“ по сценарий на Валери Петров, а през 2010 г. режисьорът Камен Калев използва острова за снимките на българо-шведската филмова продукция „Островът„.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате