Българка преподава в едно от най-елитните училища в САЩ

Малина Гаджева създава първото българско училище в Ориндж Каунти и печели авторитет в най-богатия регион на Щатите.

Само за две години с новаторските си методи Малина Гаджева печели любовта и авторитета на американчетата и техните родители в най-богатия регион на Америка. Със своя професионализъм, с креативността и позитивността си става учителката-мечта и за българи, и за американци.

Тя създава първото българско училище в Ориндж Каунти. Преподава и в математическата школа RSM, която е в топ 10 на най-престижните училища в Щатите. Програмен директор е и на уникалното училище Melsec.

Преди да замине за Щатите Малина е успешен начален педагог в училище „Черноризец Храбър“ в Пловдив. Там първа въвежда в обучението електронните учебници. Заминаването ѝ за Америка е като печалба от лотария, която не е искала. Съпругът ѝ, успешен полицай и психолог, от 18 години кандидатства безуспешно за зелена карта, а тя му заявява „да  ходи там да си преследва мечтата, но без нея“, казва тя пред Труд. Няма никакво желание да заминава за САЩ.

Малина Гаджева често е обсипвана с цветя от учениците си.

При първия си опит на шега да кандидатства за лотарията, тя печели зелена карта и решава да помогне на съпруга си да осъществи своята мечта. Заминават за Калифорния през 2015 г. с двете си деца – Йоан на 17 и Емануил на 12 години. „Събрахме живота си в 4 куфара и дойдохме тук с много страхове и с малко очаквания“, казва Малина. В Нюпорт Бийч се настаняват при съученик и приятел на мъжа й. Само големият ѝ син владее английски и им превежда, а Малина се е примирила, че „отива в Америка да мие чинии и да гледа възрастни хора, и край с любимата ѝ професия.

Първо работи в супермаркет, после започва да преподава български на деца на сънародници от Ориндж Каунти, за да не забравят българчетата своя род и език. Славата ѝ се понася сред нашата общност в региона и тя създава българско училище, в което учи 55 деца. Родолюбката учи децата на български песнички, стихотворения и хора, правят суровачки и мартенички, боядисват яйца и слушат разкази за историята на родината си.

Коледно тържество в българското училище.
Празник в българското училище, на който гостува сръбският свещеник Отец Блажко.

Днес Малина организира в българското си училище всички тържества, които се правят с децата у нас. От 2 години е съорганизатор и на пролетния събор на българите, където се събира цялата наша емигрантска общност. Канят се музиканти от България, пекат се кебапчета, а нашенци играят хора, облечени в народни носии.

Съдбата я среща с българка, която я насърчава да кандидатства в математическо училище, в което се преподава по руската система. Директорката й предлага да изнесе открит урок и тя, която още не знае добре английски, назубря репликите си към учениците. След няколко дни получава имейл: „Добре дошла в нашия отбор“. После разбира, че тази школа RSM (съкратено от Russian School of Maths) е в топ 10 на най-престижните училища в Америка. Там учат само деца на супер богати американци от Ориндж Каунти, по руската математическа система, която е много ценена в Щатите, и по която преподават и у нас.

Американчетата в училище RSM имат навика да оставят послания на дъската или бюрото, че Мис Малинка е най-добрият учител.

Днес Мис Малинка, както с любов я наричат децата, има 9 класа и 77 ученика в RSM. Води група от детската градина, I и III клас, догодина ще има и II клас. От учениците си тази година е оформила и клас за свръхнадарени деца. Тях учи по много по-сложна математическа програма на руската спец школа. Наскоро е била повишена от директорката – да бъде ментор, или по нашему методист на други учители.

Отношението към учителя в Ориндж Каунти е коренно различно от това в България, казва тя. От 7 до 11 май там е проведена Седмицата на признателността към учителя. Респектът към учителя е непоклатим без значение какъв е социалният статус на родителите. Тя си спомня как е разговаряла с бащата на едно момченце, което е пречило в час, как той, който има собствен застрахователен бизнес, се е смутил и се е извинявал многократно, а на другия ден завел детето да се извини.

С Генералния консул на България в Лос Анджелис Веселин Вълчев и с почетния плакет от Стивън Чой, кмет на гр. Ървайн, за създаването на първото българско училище в Ориндж Каунти и за принос за развитието на българската общност.
Семейството на Малина пред дома си в Нюпорт Бийч.

От една година Мис Малинка учи и малка френска графиня. Родителите чули за талантливата българска учителка и завели 4-годишната си дъщеря Мелизанде да учи математика при нея. Детето, което преди това било занимавано само вкъщи с частни учители, в началото изобщо не пожелало да общува с нея. „Аз не се уплаших, нали колегите казват, че съм недипломиран татрален режисьор. Извадих играчките и под формата на игра я накарах да се отпусне. Днес тя все още е моя ученичка“, разказва Малина. Наскоро съвсем случайно е разбрала, че Мелизанде е графиня. Майка ѝ е наследница на руското царско семейство, а баща й – френски граф.“

Днес Малина, съпругът ѝ Лазар и синовете живеят в затворен комплекс с апартаменти в Нюпорт Бийч, с още 4 български семейства. Лазар работи като охранител в мол и много му липсва полицията, но не може да бъде назначен без двамата да са положили клетва като американски граждани.

Големият син Йоан е завършил Newport Harbor High School, едно от най-големите училища с 2500 ученика. Намира се на място, където са концентрирани жилищата на най-богатите американци, но това не го смущава, напротив – завършва втори по успех във випуска си. Печели пълна колежанска стипендия и учи дигитален и графичен дизайн, като амбицията му е да прави компютърни игри или компютърни ефекти във филми. Малкият Емануил е на 15 години и учи в училището на брат си.

ПРОЕКТИ

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, с автори Гергана ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ"
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, Павел Серафимов и ...

„ЧИСТА И СВЯТА“

„ЧИСТА И СВЯТА“
Във времена на обществен нихилизъм, духовно и морално отстъпление, обругаване на национални символи и все ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”
„Креативни Мислители” - Иновативна среда за обучение на учениците Средището на съвременното Просвещение вече е ...

„БУКВАРИНО“

„БУКВАРИНО“
„Букварино“ - Уникална патриотична игра тръгва към децата в България Урок по родолюбие и игрознание ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар