Българка преподава в едно от най-елитните училища в САЩ

Малина Гаджева създава първото българско училище в Ориндж Каунти и печели авторитет в най-богатия регион на Щатите.

Само за две години с новаторските си методи Малина Гаджева печели любовта и авторитета на американчетата и техните родители в най-богатия регион на Америка. Със своя професионализъм, с креативността и позитивността си става учителката-мечта и за българи, и за американци.

Тя създава първото българско училище в Ориндж Каунти. Преподава и в математическата школа RSM, която е в топ 10 на най-престижните училища в Щатите. Програмен директор е и на уникалното училище Melsec.

Преди да замине за Щатите Малина е успешен начален педагог в училище „Черноризец Храбър“ в Пловдив. Там първа въвежда в обучението електронните учебници. Заминаването ѝ за Америка е като печалба от лотария, която не е искала. Съпругът ѝ, успешен полицай и психолог, от 18 години кандидатства безуспешно за зелена карта, а тя му заявява „да  ходи там да си преследва мечтата, но без нея“, казва тя пред Труд. Няма никакво желание да заминава за САЩ.

Малина Гаджева често е обсипвана с цветя от учениците си.

При първия си опит на шега да кандидатства за лотарията, тя печели зелена карта и решава да помогне на съпруга си да осъществи своята мечта. Заминават за Калифорния през 2015 г. с двете си деца – Йоан на 17 и Емануил на 12 години. „Събрахме живота си в 4 куфара и дойдохме тук с много страхове и с малко очаквания“, казва Малина. В Нюпорт Бийч се настаняват при съученик и приятел на мъжа й. Само големият ѝ син владее английски и им превежда, а Малина се е примирила, че „отива в Америка да мие чинии и да гледа възрастни хора, и край с любимата ѝ професия.

Първо работи в супермаркет, после започва да преподава български на деца на сънародници от Ориндж Каунти, за да не забравят българчетата своя род и език. Славата ѝ се понася сред нашата общност в региона и тя създава българско училище, в което учи 55 деца. Родолюбката учи децата на български песнички, стихотворения и хора, правят суровачки и мартенички, боядисват яйца и слушат разкази за историята на родината си.

Коледно тържество в българското училище.
Празник в българското училище, на който гостува сръбският свещеник Отец Блажко.

Днес Малина организира в българското си училище всички тържества, които се правят с децата у нас. От 2 години е съорганизатор и на пролетния събор на българите, където се събира цялата наша емигрантска общност. Канят се музиканти от България, пекат се кебапчета, а нашенци играят хора, облечени в народни носии.

Съдбата я среща с българка, която я насърчава да кандидатства в математическо училище, в което се преподава по руската система. Директорката й предлага да изнесе открит урок и тя, която още не знае добре английски, назубря репликите си към учениците. След няколко дни получава имейл: „Добре дошла в нашия отбор“. После разбира, че тази школа RSM (съкратено от Russian School of Maths) е в топ 10 на най-престижните училища в Америка. Там учат само деца на супер богати американци от Ориндж Каунти, по руската математическа система, която е много ценена в Щатите, и по която преподават и у нас.

Американчетата в училище RSM имат навика да оставят послания на дъската или бюрото, че Мис Малинка е най-добрият учител.

Днес Мис Малинка, както с любов я наричат децата, има 9 класа и 77 ученика в RSM. Води група от детската градина, I и III клас, догодина ще има и II клас. От учениците си тази година е оформила и клас за свръхнадарени деца. Тях учи по много по-сложна математическа програма на руската спец школа. Наскоро е била повишена от директорката – да бъде ментор, или по нашему методист на други учители.

Отношението към учителя в Ориндж Каунти е коренно различно от това в България, казва тя. От 7 до 11 май там е проведена Седмицата на признателността към учителя. Респектът към учителя е непоклатим без значение какъв е социалният статус на родителите. Тя си спомня как е разговаряла с бащата на едно момченце, което е пречило в час, как той, който има собствен застрахователен бизнес, се е смутил и се е извинявал многократно, а на другия ден завел детето да се извини.

С Генералния консул на България в Лос Анджелис Веселин Вълчев и с почетния плакет от Стивън Чой, кмет на гр. Ървайн, за създаването на първото българско училище в Ориндж Каунти и за принос за развитието на българската общност.
Семейството на Малина пред дома си в Нюпорт Бийч.

От една година Мис Малинка учи и малка френска графиня. Родителите чули за талантливата българска учителка и завели 4-годишната си дъщеря Мелизанде да учи математика при нея. Детето, което преди това било занимавано само вкъщи с частни учители, в началото изобщо не пожелало да общува с нея. „Аз не се уплаших, нали колегите казват, че съм недипломиран татрален режисьор. Извадих играчките и под формата на игра я накарах да се отпусне. Днес тя все още е моя ученичка“, разказва Малина. Наскоро съвсем случайно е разбрала, че Мелизанде е графиня. Майка ѝ е наследница на руското царско семейство, а баща й – френски граф.“

Днес Малина, съпругът ѝ Лазар и синовете живеят в затворен комплекс с апартаменти в Нюпорт Бийч, с още 4 български семейства. Лазар работи като охранител в мол и много му липсва полицията, но не може да бъде назначен без двамата да са положили клетва като американски граждани.

Големият син Йоан е завършил Newport Harbor High School, едно от най-големите училища с 2500 ученика. Намира се на място, където са концентрирани жилищата на най-богатите американци, но това не го смущава, напротив – завършва втори по успех във випуска си. Печели пълна колежанска стипендия и учи дигитален и графичен дизайн, като амбицията му е да прави компютърни игри или компютърни ефекти във филми. Малкият Емануил е на 15 години и учи в училището на брат си.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар