Българи, да отпразнуваме заедно с децата си 24 май!

„Сдружение Азбукари“ издаде плакат на светите братя Кирил и Методий, с който родителите да отбележат светлия празник с децата си вкъщи.

Фрагмент от плаката.

Уважаеми родители, българи! Поклон пред вашата всеотдайност, пред готовността ви да преминете през голямото изпитание на дистанционното обучение на децата си вкъщи в условията на извънредно положение и затворени училища!

Предстоящият празник 24 май – Ден на българската просвета и култура и на българската писменост, ни изправя пред ново предизвикателство. Нашите деца няма да могат да кичат с цветя портретите на Св. св. Кирил и Методий в училищата си. Няма да могат да поднесат венци пред паметника на светите братя. Няма да могат и всички заедно да запеят химна „Върви, народе възродени“.

Верен на основната си мисия – да бъде изразител на родолюбивото възпитание на българчетата и на тяхната просвета, екипът на „Сдружение Азбукари“ ви предлага една нова инициатива за нетрадиционен начин за отбелязване на големия празник.

След портретите на Васил Левски и Христо Ботев, „Сдружение Азбукари“ издаде трети плакат, посветен на българщината – на светите братя Кирил и Методий. Той е с размери 70 на 100 см и с лайсни, за да може да се закачи в българските домове. Създаден е от Кристина Борисова, преподавател в Националната художествена академия. На него са отпечатани и първите куплети от химна „Върви, народе възродени“.

Плакатът, издаден по инициатива на „Сдружение Азбукари“, с оригинални размери 70/100 см.

Дори и в условията на социална изолация, децата ни трябва да не забравят славната ни история и да са горди, че двама българи са носители на просветата и културата на много народи по света.

„Сдружение Азбукари“ иска да мотивира всеки българин да бъде горд с приноса на България за многообразието на азбуки, езици, култура и традиции в Европейския съюз. Нашата езикова пъстрота е споделено богатство. Като съхраняваме и тачим нашите различни национални езици, ние укрепваме многоезична Европа. Кирилицата и българският език допринасят за културното многообразие, което прави Европейския съюз уникален.

И, ако на 11 май отбелязваме църковния празник на светите братя Кирил и Методий, то 24 май се утвърждава като ден на българската просвета, на българската писменост, на българската култура и на българския език! Малко са народите, които почитат светци, създали азбука и които честват празник на писмеността. Това е доказателство за просвещенската мисия на българския народ и е повод за национална гордост. Българската писменост има огромна добавена стойност към културната еволюция на Европа, но и съществена роля за текущите процеси и бъдещите позитивни световни промени, за които е писано от древни времена.

Освен от сайта на „Азбукари“, плаката за 24 май може да поръчате и от сайта Bulgarcheta.com

Какво още може да научат вашите деца на празника, пред плаката на Кирил и Методий? – ТУК

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате