„България пее и танцува“ в Белгия

Седем фолклорни групи се включиха в първия фолклорен фестивал в Гент, белгийци играха нашенски хора наравно със сънародниците ни.

Снимки: Мартин Като и Жан Франсоа Колек

В приповдигната атмосфера, с много позитивна енергия българи и белгийци играха нашенски хора на провелия се снощи фестивал „България пее и танцува“ в белгийския град Гент. „За пръв път в Белгия се организира събитие, което събра всички групи за наш фолклор в страната – каза Анна Шишкова, ръководител на група „Здравец“ в Гент и основен организатор на фестивала. „Знаете, че нашенци в чужбина са много разединени. А ние събрахме заедно българи и белгийци, ценители на нашия фолклор. Нямаше класиране, защото идеята ни беше не да се състезаваме, а усещането за общност – да съберем в едно добрата, позитивната енергия на българите в Белгия“, допълни Шишкова.

На фестивала участваха групите „На хорото в Брюксел“, „Светулка“ от Антверпен, „Здравец“ и „Гайда“ от Гент, „Балканика“ от Варегем и „Хоронде“ от Руселаре. Най-стара е групата от Брюксел – от 2007 г., а „Светулка“ е с 10-годишна история. Гости на събитието бяха и танцьорите от състав „България“ от Палма де Майорка, Испания.

„Фестивалът беше много шарен, танците покриха почти всички фолклорни области у нас – каза Шишкова. – Имаше пирински, варненски, добруджански, тракийски танци и песни. Белгийците се справиха страхотно с българските танци. Имаше много силни изпълнения от двете групи с белгийски танцьори „Хоронде“ и „Гайда“. И на самите белгийци им беше много интересно да гледат нас, българите на сцената. Бяха ангажирали и съпрузите си в организацията и заснемането на празника. Залата беше препълнена с българи и белгийци от Гент и от други градове.“

Събитието уважиха и българският консул в Брюксел Малин Месалски заедно със съпругата си и културното ни аташе. След концерта участници и публика се хванаха заедно на обща хоротека, която продължи повече от час. „Атмосферата беше много приповдигната. Имаше много силен заряд, много положителна енергия и сплотеност. Хората си тръгнаха с отворени души и сърца и с много настроение. Благодариха за хубавите емоции и си обещахме догодина пак да бъдем заедно в пълен състав“, каза Анна Шишкова. Вече е ясен и организаторът за следващата година – група „Балканика“ от Варегем. След концерта се състоя символично предаване на щафетата от „Здравец“ на „Балканика“ – факла с българския трикольор.

Идеята за фестивала възниква при едно от събиранията, които си правят българските фолклорни групи в Гент, Варегем и Брюксел – хора по повод на различни български празници. Решават да съберат всичките групи на една сцена.

„Здравец“ е създадена преди 5 години и вече се е разраснала, има около 50 танцьора. Съпругът на Анна – Антон Шишков също я подкрепя, като е в управителния съвет и е един от главните хороводци. Поддържат връзка с общината в Гент, която им помага с облекчен наем на зали и поема малка част от разходите на групата. Често организират различни събития по български празници, участват и във фестивала „На мегдана на другата България“, който всяка година събира в различен град всички български фолклорни групи в Европа.

Анна и Антон са повече от 20 години в Белгия. Казват, че много от участниците в „Здравец“ никога не са играли хора в родината си, но в чужбина човек започва повече да цени всичко българско. Около състава се събират много сънародници. В Гент официално има много голяма българска общност – 20 хиляди, но неофициално са много повече. „Сами си плащаме носиите, пътуванията, нощувките в хотели. Правим всичко на доброволни начала, в името на запазването на българския дух зад граница“, каза Анна Шишкова.

БЪЛГАРИ ОТ СТРАНАТА И ЧУЖБИНА, ОЧАКВА ВИ НАЙ-ГОЛЯМОТО ХОРО, КОЕТО ЩЕ ОПАШЕ ЦЕЛИЯ СВЯТ!

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
на Националния празник на България – 3 МАРТ 2020

Мост на хорото по целия свят

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“- 2020 е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“ за възраждане на българщината. За пета поредна година на Националния празник на България – 3 март, организаторите отправят призив за обединение на българите у нас и по света със символа на единението, енергията, силата на духа и тялото – българското хоро.

На 3 март 2020 г. ще се хванем за ръце и ще отбележим подобаващо Националния празник на България. Нека покажем красотата на фолклора, темперамента и позитивната емоция на българина. Нека се съберем в родова верига и да разкажем, че българите имаме нужда от Единение. С поведението ни на този ден, ще пренесем с отговорност и търпение примера на предците ни, творили единствено за духовно израстване и общочовешка подкрепа.

Към „ПРОБУЖДАНЕТО С ХОРО“ на 3 март 2020 г. може да се включат всички българи, фолклорни ансамбли, професионални групи и любители. Ако искате да вземете участие в инициативата, може да заявите готовността си на фейсбук страниците:

„Пробуждане с хоро“, „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“

• Станете съорганизатори и участвайте на 3 март, за да има хоро на всяко място по света, където има българи. Изпратете ни кратко видеообръщение, и кажете, защо се включвате в инициативата, като приканите и други да го направят. Така искрата, която гори във всеки от нас ще запали всички българи към каузата.

• Заснемете видеоклип от Вашето хоро на 3 март или направете вълнуващи снимки. Покажете ни Вашите емоции, споделете ни Вашите позитивни призиви и обръщения към българите по целия свят преди, по време и след 3 март.

• Нека заедно да изградим мост на хорото по целия свят. Центърът на събитията е столицата на България – София, а началото ще бъде дадено на 03.03.2020 г. в парка „Заимов“ в 12:00 часа.

През изминалите години интерес да се включат в инициативата заявиха танцови състави у нас и по света. Ето какво ни написаха тогава първите родолюбци, заявили готовност за участие:

„Здравейте, танцов клуб „Булгара“ – Лондон, Англия ще се включим с много настроение в тазгодишната инициатива „Пробуждане с хоро“ – 2019″.

„Ние от НЧ „Христо Смирненски – 1925 г.“ с голямо удоволствие ще се включим и тази година в инициативата „Пробуждане с хоро““.

„Приветствам инициативата и ще се хвана на българското хоро, което обичам от дете! Успех на благородната инициатива!“
Димка Никодимова

„Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ отправяме покана към всички българи, където и да се намираме, да излъчим силен положителен импулс, за да покажем на света очарованието на образа ни, будил възхищение у мнозина през хилядолетията. Нека да представим най-ценното ни достойнство, а именно красивото и одухотворено лице на България!

Информация за организаторите:

• „Сдружение Азбукари“ – www.azbukari.bg

„Сдружение Азбукари“ е неправителствена организация, основана през 2012 г. Сдружението развива проекти, насочени към социалната интеграция, осъществява иновативни образователни проекти, организира спортни инициативи, насърчава и подкрепя талантливите деца. Азбукарите са мотивирани личности, с разнообразни професии, които чрез доброволни вътрешни подбуди успяват да формулират каузи за по-добър живот на хората. Ние обличаме идеите в действие и предлагаме работещи алтернативи за осигуряване на качествен живот и образование на децата в България. Нашата кауза е България!

• „Българи за България“ – https://www.facebook.com/BGIYI618/

„Българи за България“ е гражданска платформа, обединяваща родолюбиви Българи у нас и по света, които работят за достойна и просперираща България. Организацията си поставя за цел издигането на българския национален дух, чрез съживяване и популяризиране на българските традиции и завръщане към изконните български ценности. Ние, „Българи за България“, работим за издигане и поддържане на българското национално самочувствие, като разкриваме и популяризираме истината за значимостта на нашия народ за изграждането и развитието на съвременната цивилизация. По пътя на постигане на просперитет на нацията, водеща е Духовността! Нека всички Българи се пробудим за добруването на България и покажем на света силата на Българския дух!

Поздрави,
Екипът на „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“
www.azbukari.org
email: office@azbukari.org

За контакти:
0882 881 908
г-жа Яна Трендафилова,
гл. координатор на „Сдружение Азбукари“
Вижте по-малко

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате