„България пее и танцува“ в Белгия

Седем фолклорни групи се включиха в първия фолклорен фестивал в Гент, белгийци играха нашенски хора наравно със сънародниците ни.

Снимки: Мартин Като и Жан Франсоа Колек

В приповдигната атмосфера, с много позитивна енергия българи и белгийци играха нашенски хора на провелия се снощи фестивал „България пее и танцува“ в белгийския град Гент. „За пръв път в Белгия се организира събитие, което събра всички групи за наш фолклор в страната – каза Анна Шишкова, ръководител на група „Здравец“ в Гент и основен организатор на фестивала. „Знаете, че нашенци в чужбина са много разединени. А ние събрахме заедно българи и белгийци, ценители на нашия фолклор. Нямаше класиране, защото идеята ни беше не да се състезаваме, а усещането за общност – да съберем в едно добрата, позитивната енергия на българите в Белгия“, допълни Шишкова.

На фестивала участваха групите „На хорото в Брюксел“, „Светулка“ от Антверпен, „Здравец“ и „Гайда“ от Гент, „Балканика“ от Варегем и „Хоронде“ от Руселаре. Най-стара е групата от Брюксел – от 2007 г., а „Светулка“ е с 10-годишна история. Гости на събитието бяха и танцьорите от състав „България“ от Палма де Майорка, Испания.

„Фестивалът беше много шарен, танците покриха почти всички фолклорни области у нас – каза Шишкова. – Имаше пирински, варненски, добруджански, тракийски танци и песни. Белгийците се справиха страхотно с българските танци. Имаше много силни изпълнения от двете групи с белгийски танцьори „Хоронде“ и „Гайда“. И на самите белгийци им беше много интересно да гледат нас, българите на сцената. Бяха ангажирали и съпрузите си в организацията и заснемането на празника. Залата беше препълнена с българи и белгийци от Гент и от други градове.“

Събитието уважиха и българският консул в Брюксел Малин Месалски заедно със съпругата си и културното ни аташе. След концерта участници и публика се хванаха заедно на обща хоротека, която продължи повече от час. „Атмосферата беше много приповдигната. Имаше много силен заряд, много положителна енергия и сплотеност. Хората си тръгнаха с отворени души и сърца и с много настроение. Благодариха за хубавите емоции и си обещахме догодина пак да бъдем заедно в пълен състав“, каза Анна Шишкова. Вече е ясен и организаторът за следващата година – група „Балканика“ от Варегем. След концерта се състоя символично предаване на щафетата от „Здравец“ на „Балканика“ – факла с българския трикольор.

Идеята за фестивала възниква при едно от събиранията, които си правят българските фолклорни групи в Гент, Варегем и Брюксел – хора по повод на различни български празници. Решават да съберат всичките групи на една сцена.

„Здравец“ е създадена преди 5 години и вече се е разраснала, има около 50 танцьора. Съпругът на Анна – Антон Шишков също я подкрепя, като е в управителния съвет и е един от главните хороводци. Поддържат връзка с общината в Гент, която им помага с облекчен наем на зали и поема малка част от разходите на групата. Често организират различни събития по български празници, участват и във фестивала „На мегдана на другата България“, който всяка година събира в различен град всички български фолклорни групи в Европа.

Анна и Антон са повече от 20 години в Белгия. Казват, че много от участниците в „Здравец“ никога не са играли хора в родината си, но в чужбина човек започва повече да цени всичко българско. Около състава се събират много сънародници. В Гент официално има много голяма българска общност – 20 хиляди, но неофициално са много повече. „Сами си плащаме носиите, пътуванията, нощувките в хотели. Правим всичко на доброволни начала, в името на запазването на българския дух зад граница“, каза Анна Шишкова.

БЪЛГАРИ ОТ СТРАНАТА И ЧУЖБИНА, ОЧАКВА ВИ НАЙ-ГОЛЯМОТО ХОРО, КОЕТО ЩЕ ОПАШЕ ЦЕЛИЯ СВЯТ!

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
на Националния празник на България – 3 МАРТ 2020

Мост на хорото по целия свят

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“- 2020 е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“ за възраждане на българщината. За пета поредна година на Националния празник на България – 3 март, организаторите отправят призив за обединение на българите у нас и по света със символа на единението, енергията, силата на духа и тялото – българското хоро.

На 3 март 2020 г. ще се хванем за ръце и ще отбележим подобаващо Националния празник на България. Нека покажем красотата на фолклора, темперамента и позитивната емоция на българина. Нека се съберем в родова верига и да разкажем, че българите имаме нужда от Единение. С поведението ни на този ден, ще пренесем с отговорност и търпение примера на предците ни, творили единствено за духовно израстване и общочовешка подкрепа.

Към „ПРОБУЖДАНЕТО С ХОРО“ на 3 март 2020 г. може да се включат всички българи, фолклорни ансамбли, професионални групи и любители. Ако искате да вземете участие в инициативата, може да заявите готовността си на фейсбук страниците:

„Пробуждане с хоро“, „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“

• Станете съорганизатори и участвайте на 3 март, за да има хоро на всяко място по света, където има българи. Изпратете ни кратко видеообръщение, и кажете, защо се включвате в инициативата, като приканите и други да го направят. Така искрата, която гори във всеки от нас ще запали всички българи към каузата.

• Заснемете видеоклип от Вашето хоро на 3 март или направете вълнуващи снимки. Покажете ни Вашите емоции, споделете ни Вашите позитивни призиви и обръщения към българите по целия свят преди, по време и след 3 март.

• Нека заедно да изградим мост на хорото по целия свят. Центърът на събитията е столицата на България – София, а началото ще бъде дадено на 03.03.2020 г. в парка „Заимов“ в 12:00 часа.

През изминалите години интерес да се включат в инициативата заявиха танцови състави у нас и по света. Ето какво ни написаха тогава първите родолюбци, заявили готовност за участие:

„Здравейте, танцов клуб „Булгара“ – Лондон, Англия ще се включим с много настроение в тазгодишната инициатива „Пробуждане с хоро“ – 2019″.

„Ние от НЧ „Христо Смирненски – 1925 г.“ с голямо удоволствие ще се включим и тази година в инициативата „Пробуждане с хоро““.

„Приветствам инициативата и ще се хвана на българското хоро, което обичам от дете! Успех на благородната инициатива!“
Димка Никодимова

„Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ отправяме покана към всички българи, където и да се намираме, да излъчим силен положителен импулс, за да покажем на света очарованието на образа ни, будил възхищение у мнозина през хилядолетията. Нека да представим най-ценното ни достойнство, а именно красивото и одухотворено лице на България!

Информация за организаторите:

• „Сдружение Азбукари“ – www.azbukari.bg

„Сдружение Азбукари“ е неправителствена организация, основана през 2012 г. Сдружението развива проекти, насочени към социалната интеграция, осъществява иновативни образователни проекти, организира спортни инициативи, насърчава и подкрепя талантливите деца. Азбукарите са мотивирани личности, с разнообразни професии, които чрез доброволни вътрешни подбуди успяват да формулират каузи за по-добър живот на хората. Ние обличаме идеите в действие и предлагаме работещи алтернативи за осигуряване на качествен живот и образование на децата в България. Нашата кауза е България!

• „Българи за България“ – https://www.facebook.com/BGIYI618/

„Българи за България“ е гражданска платформа, обединяваща родолюбиви Българи у нас и по света, които работят за достойна и просперираща България. Организацията си поставя за цел издигането на българския национален дух, чрез съживяване и популяризиране на българските традиции и завръщане към изконните български ценности. Ние, „Българи за България“, работим за издигане и поддържане на българското национално самочувствие, като разкриваме и популяризираме истината за значимостта на нашия народ за изграждането и развитието на съвременната цивилизация. По пътя на постигане на просперитет на нацията, водеща е Духовността! Нека всички Българи се пробудим за добруването на България и покажем на света силата на Българския дух!

Поздрави,
Екипът на „Сдружение Азбукари“ и Единение „Българи за България“
www.azbukari.org
email: office@azbukari.org

За контакти:
0882 881 908
г-жа Яна Трендафилова,
гл. координатор на „Сдружение Азбукари“
Вижте по-малко

ПРОЕКТИ

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, с автори Гергана ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ"
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, Павел Серафимов и ...

„ЧИСТА И СВЯТА“

„ЧИСТА И СВЯТА“
Във времена на обществен нихилизъм, духовно и морално отстъпление, обругаване на национални символи и все ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”
„Креативни Мислители” - Иновативна среда за обучение на учениците Средището на съвременното Просвещение вече е ...

„БУКВАРИНО“

„БУКВАРИНО“
„Букварино“ - Уникална патриотична игра тръгва към децата в България Урок по родолюбие и игрознание ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате