България – гледки, които спират дъха (Галерия)

Не, това не е каталог на National Georgaphic, а малка част от огромната колекция фото шедьоври от родината на един истински художник зад камерата – Евгени Динев.

Творческият път на фотографа пейзажист Евгени Динев изразява неговия стремеж да запечатва красивото по неподражаем начин – с въздействащи пейзажни снимки от България; пленителни гледки, разкриващи съвършенството на природата.

В снимките му природата се разкрива в най-съвършените си моменти. С много търпение, с изкуството да придаде на обичайния пейзаж нетипичен поглед и с усещането за подходящо място и момент, той успява да създаде твърби, които докосват сърцата на хиляди хора. Защото, освен талант, за подобни шедьоври е нужно и да имаш сърце.

В търсене на нови и завладяващи пейзажи, Евгени е постоянно на път, като не се ограничава само с една тема. В богатия му каталог има пейзажи от градове и села, морета и реки, планини, гори и поля, природни и исторически забележителности.

Вълнуващи са и неговите фотописи от приключенията му в търсене на красиви кътчета от България и света, в които словото му е също толкова красиво, колкото са фотографиите му. Избрахме за вас 30 съвършени пейзажа от непознати кътчета от страната, които наистина спират дъха.

Река Русенски Лом

“Каньонът на Русенски Лом е като капан за мъгли. Отвисоко прилича на непроходима джунгла, където живеят приказни създания.”

Меандър на Арда по разсъмване

“Колко му се каня на този меандър да го хвана с мъгла над реката, но все не успявам.”

Долината на река Вит

“Температурата падна през нощта и с помощта на вятъра по зазоряване беше доста мразовито. Над реката надвисна мъгла.”

Пътека в мъглата

“Буковите гори на резерват Стенето в Стара Планина са по-живописни от всякога, щом дивият чесън разцъфти.”

Дъга над планината

“Дъга, подобно на обръч, обгръща Мозговишки рид в Пирин. Струва си да се видят наживо Мозговишката порта и Тевно езеро.”

Над нощта

“Пътят беше потънал в мъгла, докато пътувах към Сливен. Над самия град, за съжаление, беше ясно. Къде по-добре би било вместо уличните светлини да се вижда яркочервена лава от мъгла.”

Балкан като на длан

“Гледката към Балкана от Бузлуджа, освен че е великолепна, е и доста информативна. Отляво е масивът Триглав, с втория по височина връх Голям Кадемлия, после Росоватец, следва Вълча глава, под който е хижа Мазалат, и завършва с паметника Шипка.”

Есенни листа край реката

“Пъстра есен е навестила Родопите. Гората грее в златни цветове. Гледката е от Тъмрашката река.”

Свежо

“По екопътеката край Копренските водопади в Западния Балкан ме застигна свеж пролетен дъжд. Той направи зеленината да изглежда приказно свежа.”

Копренски водопади

“Най-сетне достигнах до следващия водопад. Трябваше да действам бързо, тъй като започна да вали и по всичко личеше, че слизането няма да е никак лесно. Стана тъмно, като в рог. Гръм продра небето. С пълна сила се заизлива невиждан порой. Опаковах раницата с непромокаем калъф и в тъмницата се заопитвах да следвам пътеката, която ту губих, ту намирах. Излизах над пропасти, пропадах в изгнили мостчета, изсипа се градушка…”

Тракийска гробница до Поморие

„Античната куполна гробница Хероон, разположена под могилен насип в местността Палекастро, до Поморие.“

Селце от злато

“Малко след изгрев мъглите упорито продължават да се катерят по склоновете планината, колкото да се докопат до селото. Есенният пейзаж е от Източния Балкан, село Сотиря Сливенско.”

Сърце в планината

„Поляна, обградена от гора във форма на сърце, край село Бор, в Родопите.“

Риби на улица Александровска

„Така изглежда улица Александровска в Бургас, окъпана след дъжд. Островчетата от зеленина във формата на риби изглеждат като приказни създания.“

Замръзнало село

„Леден въздух сковава в студ рилското селце Говедарци. Заскрежените брези рисуват в небето дантели, а селцето изглежда, сякаш е заспало зимен сън.“

Стара къща в село Бръшлян

“Повечето къщи в село Бръшлян в Странджа са вековни. Всяка една е уникална и не си прилича с друга. Типично в бръшлянски стил, приземният етаж е измазан в оранжево.”

Бургас в светлините на здрача

“Бургас не е Манхатън, но като изглед от далече няма равен по визия в цяла България. Красиво отражение във водите на Атанасовското езеро.”

Село Ягодина

„Така изглежда с поглед от високото китното родопско селце Ягодина в Родопите по залез през лятото. Къщите, сгушени между хълмовете, чертаят живописни извивки.“

Летят птиците

„Птици са окупирали небето над Бургас, в една лятна вечер на езерото Вая. В меката светлина на здрача всичко изглежда красиво – и заводите в далечината, и корабът на преден план.“

Красивото родопско селце Стойките

„Пролетен залез в Родопите – магия… Всичко изглежда неземно красиво, като изваяно от художник – и облаците в небето, и хълмовете в далечината, и поляната с малката църквичка.“

Соколски манастир

„Куполът на Соколския манастир се извисява над тучната пролетна зеленина. В небето по изгрев се виждат части от парк Българка и склоновете на Стара планина.“

Изгубеният храм

“Освен богата на природни забележителности, водопади, езера, в Родопа планина е гушнала в обятията си и десетки селца с красиви параклиси и църкви. На път за Кръстова гора е село Борово. На хълма се извисява църква. Времето рязко се промени, в далечината отекват тътените от гръмотевиците.”

Последният ден на пролетта в Родопите

“Село Стойките заслужава специално внимание. На хълм преди селото стои параклис, с огромен кръст. Последният пролетен ден си отива с внушителна игра на светлината. По залез пейзажът предлага сюжети за шедьовър.”

Дяволският мост рано сутрин

“Арката на Дяволския мост е като портал в есента, с река Арда, която някак си е пробила път сред скалите. Толкова живописни цветове се срещат само в тази част на Родопите.”

Чудните скали наесен

„Чудните скали се отразяват във водите на язовир Цонево. Един от най-впечатляващите скални комплекси, в близост до гр. Дългопол.“

Залез над Белоградчишките скали

“Тръгнах по пътечка, която свършва в гората до висока скала. Изкатерих се и реших, че това е мястото и няма смисъл да губя оставащото ми време в проучване. Зачаках момента, наречен „Вълшебния час“, когато светлината за кратко променя облика на заобикалящия ни свят.”

Сезонът на лавандулата

“Лилавите полета на Тракия се ширят докъдето стига поглед. Най-високата част на Стара Планина тъне в облаци, докато залезът догаря с подобни на лавандулата цветове.”

Жълто

“Видях тези островчета в рапицата от пътя и отбих, без да се замислям. За късмет, фотоапаратът беше с мен. Наложи се да се поизцапам в жълтата нива, докато доближа зелените дръвчета, за да изпълня кадъра с тях.”

Сърце на плажа

„Пясъчни дюни до Синеморец, устието на река Велека. Островче от пясък е образувало сърце. На Странджанското крайбрежие все още може да се намерят красиви девствени кътчета.“

Лъч в зелено езеро

„Лъчи светлина осветява водите на езеро – Ерма река край Златоград. Във водата се отразяват хълмовете на Родопите, обагрени в изумително красиви есенни краски.“

Крепостта Овеч

„Среща между епохите. От моста на крепостта Овеч, над хълмове, покрити с есенни краски, в сумрака долу блести град Провадия, целият в светлини.“

Седемте Рилски езера

Бегликташ

Старата българска столица Велико Търново, обляна в светлини

Още прелести от България може да видите на страницата на Евгени Динев

 

 

 

 

 

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате