България – гледки, които спират дъха (Галерия)

Не, това не е каталог на National Georgaphic, а малка част от огромната колекция фото шедьоври от родината на един истински художник зад камерата – Евгени Динев.

Творческият път на фотографа пейзажист Евгени Динев изразява неговия стремеж да запечатва красивото по неподражаем начин – с въздействащи пейзажни снимки от България; пленителни гледки, разкриващи съвършенството на природата.

В снимките му природата се разкрива в най-съвършените си моменти. С много търпение, с изкуството да придаде на обичайния пейзаж нетипичен поглед и с усещането за подходящо място и момент, той успява да създаде твърби, които докосват сърцата на хиляди хора. Защото, освен талант, за подобни шедьоври е нужно и да имаш сърце.

В търсене на нови и завладяващи пейзажи, Евгени е постоянно на път, като не се ограничава само с една тема. В богатия му каталог има пейзажи от градове и села, морета и реки, планини, гори и поля, природни и исторически забележителности.

Вълнуващи са и неговите фотописи от приключенията му в търсене на красиви кътчета от България и света, в които словото му е също толкова красиво, колкото са фотографиите му. Избрахме за вас 30 съвършени пейзажа от непознати кътчета от страната, които наистина спират дъха.

Река Русенски Лом

“Каньонът на Русенски Лом е като капан за мъгли. Отвисоко прилича на непроходима джунгла, където живеят приказни създания.”

Меандър на Арда по разсъмване

“Колко му се каня на този меандър да го хвана с мъгла над реката, но все не успявам.”

Долината на река Вит

“Температурата падна през нощта и с помощта на вятъра по зазоряване беше доста мразовито. Над реката надвисна мъгла.”

Пътека в мъглата

“Буковите гори на резерват Стенето в Стара Планина са по-живописни от всякога, щом дивият чесън разцъфти.”

Дъга над планината

“Дъга, подобно на обръч, обгръща Мозговишки рид в Пирин. Струва си да се видят наживо Мозговишката порта и Тевно езеро.”

Над нощта

“Пътят беше потънал в мъгла, докато пътувах към Сливен. Над самия град, за съжаление, беше ясно. Къде по-добре би било вместо уличните светлини да се вижда яркочервена лава от мъгла.”

Балкан като на длан

“Гледката към Балкана от Бузлуджа, освен че е великолепна, е и доста информативна. Отляво е масивът Триглав, с втория по височина връх Голям Кадемлия, после Росоватец, следва Вълча глава, под който е хижа Мазалат, и завършва с паметника Шипка.”

Есенни листа край реката

“Пъстра есен е навестила Родопите. Гората грее в златни цветове. Гледката е от Тъмрашката река.”

Свежо

“По екопътеката край Копренските водопади в Западния Балкан ме застигна свеж пролетен дъжд. Той направи зеленината да изглежда приказно свежа.”

Копренски водопади

“Най-сетне достигнах до следващия водопад. Трябваше да действам бързо, тъй като започна да вали и по всичко личеше, че слизането няма да е никак лесно. Стана тъмно, като в рог. Гръм продра небето. С пълна сила се заизлива невиждан порой. Опаковах раницата с непромокаем калъф и в тъмницата се заопитвах да следвам пътеката, която ту губих, ту намирах. Излизах над пропасти, пропадах в изгнили мостчета, изсипа се градушка…”

Тракийска гробница до Поморие

„Античната куполна гробница Хероон, разположена под могилен насип в местността Палекастро, до Поморие.“

Селце от злато

“Малко след изгрев мъглите упорито продължават да се катерят по склоновете планината, колкото да се докопат до селото. Есенният пейзаж е от Източния Балкан, село Сотиря Сливенско.”

Сърце в планината

„Поляна, обградена от гора във форма на сърце, край село Бор, в Родопите.“

Риби на улица Александровска

„Така изглежда улица Александровска в Бургас, окъпана след дъжд. Островчетата от зеленина във формата на риби изглеждат като приказни създания.“

Замръзнало село

„Леден въздух сковава в студ рилското селце Говедарци. Заскрежените брези рисуват в небето дантели, а селцето изглежда, сякаш е заспало зимен сън.“

Стара къща в село Бръшлян

“Повечето къщи в село Бръшлян в Странджа са вековни. Всяка една е уникална и не си прилича с друга. Типично в бръшлянски стил, приземният етаж е измазан в оранжево.”

Бургас в светлините на здрача

“Бургас не е Манхатън, но като изглед от далече няма равен по визия в цяла България. Красиво отражение във водите на Атанасовското езеро.”

Село Ягодина

„Така изглежда с поглед от високото китното родопско селце Ягодина в Родопите по залез през лятото. Къщите, сгушени между хълмовете, чертаят живописни извивки.“

Летят птиците

„Птици са окупирали небето над Бургас, в една лятна вечер на езерото Вая. В меката светлина на здрача всичко изглежда красиво – и заводите в далечината, и корабът на преден план.“

Красивото родопско селце Стойките

„Пролетен залез в Родопите – магия… Всичко изглежда неземно красиво, като изваяно от художник – и облаците в небето, и хълмовете в далечината, и поляната с малката църквичка.“

Соколски манастир

„Куполът на Соколския манастир се извисява над тучната пролетна зеленина. В небето по изгрев се виждат части от парк Българка и склоновете на Стара планина.“

Изгубеният храм

“Освен богата на природни забележителности, водопади, езера, в Родопа планина е гушнала в обятията си и десетки селца с красиви параклиси и църкви. На път за Кръстова гора е село Борово. На хълма се извисява църква. Времето рязко се промени, в далечината отекват тътените от гръмотевиците.”

Последният ден на пролетта в Родопите

“Село Стойките заслужава специално внимание. На хълм преди селото стои параклис, с огромен кръст. Последният пролетен ден си отива с внушителна игра на светлината. По залез пейзажът предлага сюжети за шедьовър.”

Дяволският мост рано сутрин

“Арката на Дяволския мост е като портал в есента, с река Арда, която някак си е пробила път сред скалите. Толкова живописни цветове се срещат само в тази част на Родопите.”

Чудните скали наесен

„Чудните скали се отразяват във водите на язовир Цонево. Един от най-впечатляващите скални комплекси, в близост до гр. Дългопол.“

Залез над Белоградчишките скали

“Тръгнах по пътечка, която свършва в гората до висока скала. Изкатерих се и реших, че това е мястото и няма смисъл да губя оставащото ми време в проучване. Зачаках момента, наречен „Вълшебния час“, когато светлината за кратко променя облика на заобикалящия ни свят.”

Сезонът на лавандулата

“Лилавите полета на Тракия се ширят докъдето стига поглед. Най-високата част на Стара Планина тъне в облаци, докато залезът догаря с подобни на лавандулата цветове.”

Жълто

“Видях тези островчета в рапицата от пътя и отбих, без да се замислям. За късмет, фотоапаратът беше с мен. Наложи се да се поизцапам в жълтата нива, докато доближа зелените дръвчета, за да изпълня кадъра с тях.”

Сърце на плажа

„Пясъчни дюни до Синеморец, устието на река Велека. Островче от пясък е образувало сърце. На Странджанското крайбрежие все още може да се намерят красиви девствени кътчета.“

Лъч в зелено езеро

„Лъчи светлина осветява водите на езеро – Ерма река край Златоград. Във водата се отразяват хълмовете на Родопите, обагрени в изумително красиви есенни краски.“

Крепостта Овеч

„Среща между епохите. От моста на крепостта Овеч, над хълмове, покрити с есенни краски, в сумрака долу блести град Провадия, целият в светлини.“

Седемте Рилски езера

Бегликташ

Старата българска столица Велико Търново, обляна в светлини

Още прелести от България може да видите на страницата на Евгени Динев

 

 

 

 

 

ПРОЕКТИ

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”

„ДЕТСКА КАРТА НА СВЕТА”
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, с автори Гергана ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГ...

„ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ"
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, Павел Серафимов и ...

„ЧИСТА И СВЯТА“

„ЧИСТА И СВЯТА“
Във времена на обществен нихилизъм, духовно и морално отстъпление, обругаване на национални символи и все ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ”
„Креативни Мислители” - Иновативна среда за обучение на учениците Средището на съвременното Просвещение вече е ...

„БУКВАРИНО“

„БУКВАРИНО“
„Букварино“ - Уникална патриотична игра тръгва към децата в България Урок по родолюбие и игрознание ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар