„България в 4 сезона“ с успешно представяне в Холивуд

3000 човека се включват в родолюбивия проект на режисьора, актьор и модел Стефан Апостолов, който разкрива величието на българския дух през вековете и днес.

По време на снимките на филма „България в 4 сезона“.
Стефан Апостолов като модел.

С убийствения поглед на сините си очи и мускулестото тяло – все неща, от които примират жените, той би могъл да си живее добре като модел в Холивуд.

Стефан Апостолов обаче има много по-възвишени и вдъхновяващи цели и каузи. Цели 4 години продължи одисеята на режисьора по заснемането на филма „България в 4 сезона“. Лентата беше представена с голям успех и в Холивуд.

За създателите това е нещо повече от филм – инициатива, която да разкрие не само красотата на българската природа, величието на българския дух през вековете и днес, или колко древна е българската земя. Проектът представя реалните човешки връзки, които се изграждат по пътя на комуникацията и мотивират човека да преследва мечтите си.

Обединяващата фигура във филма е 6-годишно момченце, изправено пред голямо предизвикателство – да спаси момиченце, пропаднало в мост в ждрелото на река Ерма. „Сцена направо като във филм за Индиана Джоунс“, шегува се Стефан. На момченцето се явява дядо му, починал преди няколко месеца и с когото са имали много силна връзка. А той му е разказвал много истории за героите от миналото и настоящето. „Дядо, какво да правя?“ – пита объркано момченцето, и чува гласа му, записан от самия Васил Михайлов. „Как го навих? Той не поема вече никакви ангажименти, но го грабна идеята и въпреки здравословните си проблеми участва“, сподели режисьорът.

По време на снимките на филма.

Над 3000 българи се обединяват около идеята да заснемат този вълнуващ филм, обединени около каузата да мотивират българите и да покажат на света страната ни в една много по-положителна светлина.

Повечето участници са реално заснети хора – кукери, нестинарка, розоберачки, народни певци в носии, дъновисти, танцуващи паневритмия на Седемте Рилски езера. В гладиаторските битки от тракийско време са ангажирани професионални каскадьори под ръководството на хореограф. Боевете на Шипка са заснети с 20 статиста и 20 каскадьора.

Кукери. Сцена от филма.
Гладиаторски боеве. Сцена от филма.
Боевете на Шипка.
Паневритмия на Седемте Рилски езера. Сцена от филма.

Във филма са снимани и „съвременните герои на България“, както ги нарича режисьорът: спортистите Йордан Йовчев, Сани Жекова, Ивет Лалова, Станка Златева, ансамбълът ни по художествена гимнастика, Петър Стойчев и Николай Бухалов.

Цели 4 години продължава епичната „битка“ да се реализира този грандиозен проект с минимален бюджет и много ентусиазъм. През 2014 г. Стефан снима 5-минутен филм за Пловдив с дрон. Видеото става viral в социалните мрежи и това амбицира младия режисьор да направи нещо по-голямо за България. През 2015 г. Апостолов и най-добрата му приятелка Валентина Куцева, която е изпълнителен копродуцент на филма, правят краудфъндинг кампания за набиране на средства. Пускат в популярната платформа Indiegogo много въздействащо видео, което също много бързо става viral в социалните мрежи. Гледано е 2 милиона пъти.

„Две хиляди човека дариха за филма кой колкото може, някои по 1, 2 долара, други по 100, 200, 300. Беше готино да видиш как хората се мотивират. Гледаш една вълна се надига: „Хора, хайде да правим нещо заедно, нещо готино за страната ни!“, вълнува се Стефан. Събират около 40 хиляди долара, които след удръжките остават 30 хиляди.

Силната кауза на Апостолов печели и силни партньори в лицето на Филмово судио „Ню Бояна“, което помага с техника, костюми и реквизит. Най-големите компании от Щатите за снимачна техника като Panavision предоставят за безвъзмездно ползване най-добрите обективи в света, струващи по 150 хиляди долара единия. Затова визията на филма е много красива и въздействаща, с качеството на холивудска продукция.

Филмът ще бъде пуснат и във фейсбук в края на годината. Международното му име е различно от българското – „Life In Four Seasons“ („Живот в четири сезона“). Идеята е филмът да достигне до 1 милиард хора по света, като се пусне по социалните мрежи в поне 10 версии – на български, английски, мандарин, японски, корейски, немски, руски, италиански, испански и португалски. „Искаме всяка версия да стане viral в социалните мрежи – не крие амбициите си режисьорът. – Ако бяхме казали на хората просто: „Това е България, гледайте“, не всеки би се заинтересувал. Но като кажеш: „Това е филм, който ще промени живота ти“, е друго.“

През май се състоя световната премиера на филма, която бе на Югоизточния европейски филмов фестивал в Laemmle Music Hall в Лос Анджелис. Седмица по-късно последва и втора премиера за Американския кинотеатър в „Театър Аеро“ в Санта Моника.

Стефан Апостолов с актрисата и певица Мария Елена Инфантино и генералния консул на България в Лос Анджелис, Веселин Вълчев, на премиерата на „България в четири сезона“ в Лос Анджелис.
С актьора Васил Михайлов.

„Българската премиера в Пловдив на 4 юни беше много вдъхновяваща, – сподели режисьорът. – Направихме я на Римския стадион в Джумаята, имаше истински червен килим и дойдоха Сани Жекова, Йордан Йовчев, Николай Бухалов и ансамбълът по художествена гимнастика, близки, приятели и хора от екипа, с които снимахме заедно. Беше много емоционално, някои плакаха по време на прожекцията. Втората българска премиера беше в София, по-скромно, в кино „Одеон“.

Пътят на младия пловдивчанин тръгва от английската гимназия в родния му град. „Моите страхотни родители винаги са ми давали свободата да се занимавам с каквото искам. Единствено са държали да уча здраво и да продължа в чужбина“, споделя Стефан. Откакто се помни, мечтата му е била да живее в Лос Анджелис. Той покрива изпитите по SAT и TOEFL, кандидатства в няколко висши училища в Щатите и печели пълна стипендия в университета на Ню Хемпшир. Учи там актьорско майсторство, театър и танци, участва в пиеси. Междувременно започва да се снима като модел. Работил е в цял свят – Южна Африка, Ню Йорк, Милано, където е участвал и в Седмицата на модата.

Стефан Апостолов като модел.

„Добре е да изкарваш някой допълнителен лев, – смее се Стефан, – но моделството никога не ми е било страстта.“ Доста скромно казано за секс символа и един от най-желаните модели в света. Започва с рекламни кампании за American Apparel и Maceoo, работи с най-добрите модни агенции в света – Next Model Management (Лос Анджелис), Elite Model Management (Маями), Управление на 3D (Кейптаун, Южна Африка), Еволюционен мениджмънт (Лондон, Англия), Brave Models (Милано, Италия) и Модна агенция „Ивет фешън“ (България).

Снима се в реклами и модни ревюта на едни от най-големите имена в модата като Dolce & Gabbana, Corneliani и Quest Apparel, за марки като Alexander McQueen, Brunello Cucinelli, Burberry, Zegna, Salvatore Feragamo, Gucci, Prada, Tom Ford. Появява се в сп. Elle и в много тв реклами за известни марки като Samsung, Hyundai и Playboy, лицето му залива рекламни билбордове в Германия…

Обаче момчето мечтае да се реализира като актьор в Холивуд и през 2014 г. се установява там. Снима се в няколко късометажни филма, в 2 пълнометражни. „Нищо голямо, но доста хора ме избираха, и то без да имам агент, сам се обаждах и ходех на прослушвания“, казва актьорът. Скоро след успеха на късометражния филм за Пловдив магията на режисурата го поглъща… и така до днес.

Сега работи като изпълнителен и креативен директор на видеострийминг платформата www.zonia.com. Построява целия софтуер от нулата, в Пловдив, с местни IT специалисти, а офисите на компанията са в Лос Анджелис. Има 25 оригинални предавания с над 500 епизода. Разглежда се всеки аспект на здравето – физически, духовен, интелектуален. Има 2 готварски шоута, фитотерапия, йога, пилатес… Всичко на тема здраве и здравословен начин на живот. С удоволствие ги режисира и менажира, защото темата живо го вълнува.

„Не генът, а начинът на живот, изборите, които правим всеки ден, са основен фактор за това да бъдем здрави – убеден е Стефан. – Всичко зависи от нас! Хората днес имат възможност да избегнат всякакви заболявания, включително и рак, ако водят здравословен начин на живот, включващ не само хранене, но и например начините, по които може да се справиш със стреса.“

Казва, че работи яко, по 19 часа, без почивен ден, вече 4 години. Живее в центъра на Холивуд, офисът му е близо, не пилее време в пътуване. За моделство рядко му остава време. Сега смята да почине с филмите няколко месеца и да се концентрира върху платформата, където има много амбициозни планове. После ще снима следващия си филм, който ще е пълнометражен, игрален, пак на българска тема, но социална.

Двете най-важни жени в живота му – сестра му и майка му.

Родината не липсва много на космополита, тъй като от 2016 г. се прибира поне по 3 пъти годишно в България – в София, където са му приятелите, и в родния си дом в Пловдив, при родителите и баба си. „Покрай снимките на филма обиколих цяла България, 26 локации – места, в които не съм бил никога, като Ханкрумския скален манастир, Очите на Бога… Уникални красоти!“, казва българинът.

„Дали съм имал тежки моменти в началото? О, да, бил съм и с по няколко долара в джоба. Първата ми работа още в колежа беше omelet guy („момче за омлети“). Сервирал съм, бил съм барман. Една приятелка видяла мои моделски снимки във фейсбук и се пошегува: „Кой би предположил, че omelet guy ще стане толкова известен модел? Е, надявам се да говорят така и за филмите ми“, смее се Стефан.

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате