Болата е в престижния клуб „10-те най-красиви залива в света“

В пещерите му са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г. пр. Хр., както и Малтийски кръст.

 Каварненският залив „Болата“ е част от Клуба „Най-красиви заливи в света“. Приемането на „Болата” в елитната компания на световните райски кътчета беше решено през 2013 г. на годишната сесия на Клуба.

Красивият залив „Болата“ се намира в северната част на родното ни Черноморие и край село Българево (това село е най-близкото място до нос Калиакра). Ако се изкачите до върха на скалната стена в посока север – гледката е божествена, вижда се целия нос Калиакра.

Болата представлява тясна клисура, врязана в брега до бивша военна зона, през която преминава малка рекичка. На мястото, където тя се влива в морето, се образува устие на лагуна. Тук е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. От двете страни има скални масиви с издълбани в тях пещери.

Допреди двадесет години „Болата“ е бил недостъпен за обикновените хора, тъй като се е използвал от военните – там се е намирала бившата военна станция. Сега вече всички, избрали по-тихото и спокойно място за плаж и риболов, могат да се насладят на заключен между червени скални масиви с множество пещери и красива флора залив. Залив „Болата“ е известено и предпочитано място не само за плажуване, но и за гмуркане.

Рекичката, която минава през залив „Болата“, подхранваща се от множество извори, образува устие на лагуна – там, където се влива в морето.

На този красив залив могат да се видят рядко срещаните чапли, воден бик, гмурци, земеродни рибарчета и др. През залива минава единствения в страната главен път на миграция на птиците – Виа Понтика – от Европа към Африка (когато заминават птиците на юг или се връщат).

Красивата местност „Болата“ е с древна история. На това място са намерени останки от антични и средновековни селища – 400 г. пр. Хр. Открити са каменни кръгове (не е известно от кой период от историята ни са), а също и Малтийски кръст – свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа.

В няколко от пещерите в района на залив „Болата“ може лесно да се влезе, идеята е те да бъдат превърнати в туристически атракции на региона, инициатори на тази идея са туристическо сдружение „Каварна“.

Приоритет на държавата и в частност на Каварна е превръщането на залив „Болата“ в една от най-предпочитаните туристически дестинации в света с нови туристически атракции.

Природата на това вълшебно място е неповторима, изваяна по естествен начин, от векове недокосната. Нека да я запазим такава, каквато е, и да я предпазим от недоброжелатели, целящи да забогатеят за сметка на унищожението на природата на България.

Източник: Добри новини

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар