Болата е в престижния клуб „10-те най-красиви залива в света“

В пещерите му са открити останки от антично селище и свидетелства за живот от 400 г. пр. Хр., както и Малтийски кръст.

 Каварненският залив „Болата“ е част от Клуба „Най-красиви заливи в света“. Приемането на „Болата” в елитната компания на световните райски кътчета беше решено през 2013 г. на годишната сесия на Клуба.

Красивият залив „Болата“ се намира в северната част на родното ни Черноморие и край село Българево (това село е най-близкото място до нос Калиакра). Ако се изкачите до върха на скалната стена в посока север – гледката е божествена, вижда се целия нос Калиакра.

Болата представлява тясна клисура, врязана в брега до бивша военна зона, през която преминава малка рекичка. На мястото, където тя се влива в морето, се образува устие на лагуна. Тук е единственият пясъчен плаж в района на Калиакра. От двете страни има скални масиви с издълбани в тях пещери.

Допреди двадесет години „Болата“ е бил недостъпен за обикновените хора, тъй като се е използвал от военните – там се е намирала бившата военна станция. Сега вече всички, избрали по-тихото и спокойно място за плаж и риболов, могат да се насладят на заключен между червени скални масиви с множество пещери и красива флора залив. Залив „Болата“ е известено и предпочитано място не само за плажуване, но и за гмуркане.

Рекичката, която минава през залив „Болата“, подхранваща се от множество извори, образува устие на лагуна – там, където се влива в морето.

На този красив залив могат да се видят рядко срещаните чапли, воден бик, гмурци, земеродни рибарчета и др. През залива минава единствения в страната главен път на миграция на птиците – Виа Понтика – от Европа към Африка (когато заминават птиците на юг или се връщат).

Красивата местност „Болата“ е с древна история. На това място са намерени останки от антични и средновековни селища – 400 г. пр. Хр. Открити са каменни кръгове (не е известно от кой период от историята ни са), а също и Малтийски кръст – свидетелство за търговията на Второто Българско царство с Венеция и Генуа.

В няколко от пещерите в района на залив „Болата“ може лесно да се влезе, идеята е те да бъдат превърнати в туристически атракции на региона, инициатори на тази идея са туристическо сдружение „Каварна“.

Приоритет на държавата и в частност на Каварна е превръщането на залив „Болата“ в една от най-предпочитаните туристически дестинации в света с нови туристически атракции.

Природата на това вълшебно място е неповторима, изваяна по естествен начин, от векове недокосната. Нека да я запазим такава, каквато е, и да я предпазим от недоброжелатели, целящи да забогатеят за сметка на унищожението на природата на България.

Източник: Добри новини

ИНТЕРЕСНИ ПРОДУКТИ

ПЛАКАТ „ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗ...

PLAKAT-VURVI-NARODE-VUZRODENI-AZBUKARI
Българи, да отпразнуваме заедно с децата си 24 май! „Сдружение Азбукари“ издаде плакат с химна ...

10.00лв.Вземи сега!

КОМПЛЕКТ ИСТОРИЯ НА СЛАВН...

ISTORIA-DENIA-NA-KNIGATA
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

50.00лв. 30.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦ...

PAKET BUKVARINO-ISTORIA-KARTA
ПАКЕТ ЗНАНИЕТО Е ИНВЕСТИЦИЯ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание ...

55.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ

PAKET BUKVARINO-PUZEL-KARTA
ПАКЕТ СЕМЕЙНО ЗАБАВЛЕНИЕ 1. БУКВАРИНО Урок по родолюбие и игрознание. Това е краткото описание на ...

60.00лв. 45.00лв.Вземи сега!

ПАКЕТ „ОТЕЧЕСТВО...

3-MART---ISTORIA-+-3-KARTI-NA-BULGARIA-1
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ Издател: „Сдружение Азбукари“. Автор: Павел Серафимов, „Сдружение Азбукари“ и съмишленици. Категория: ...

43.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA-BG-+-KARTA-BG
ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ С БЕЗПЛАТНА ДЕТСКА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ ...

20.00лв.Вземи сега!

ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГА...

ISTORIA EN
➤ 9 теми, обхващащи периода от възникване на Цивилизацията до IX век. ➤ Над 1500 ...

30.00лв.Вземи сега!

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, ePay.bg, EasyPay, PayPal, дебитна или кредитна карта.

Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар

0

Your Cart