Бесарабски българи възраждат историята с носии (Галерия)

Младежите от клуб „Актив“ вадят грижливо пазените дрехи от сандъците на бабите за фотопроекта „Миналото в нас“.

Теделин Денинска

Бесарабски българи създават фотографски проект „Миналото в нас“, за да покажат красиви одежди от всекидневието на предците си. В него участват над 20 млади хора, които обличат национални дрехи от старите ракли и автентични носии, събрани чрез помощта на Александър Полибза.

Проектът е осъществен от Български младежки клуб „Актив“, който е учреден през 2008 г. в Одеса и работи съвместно с Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. Повечето мероприятия са организирани съвместно с общите усилия и на двете организации.

Максим Димитров.

Идеята за създаването на БМК „Актив“ е на Максим Димитров, бесарабски българин от Украйна. Максим е един от малкото представители на БМК „Актив“, който след завършване на средното училище в Украйна  получава висше образование в България. Координатор на проекта „Миналото в нас“ е Дария Полякова от село Нови Троян, Одеска област.

Носиите, които използват, са събрани от болградските села Нов Троян и Чушмелий, саратските села Камчик и Кулевча, тарутинските Исерлия и Арса. Най-старите дрехи са на 70 години, грижливо пазени в стари бабини сандъци, прилежно изгладени и сгънати.

„Собственичката на една от роклите от село Нов Троян разказва, че нейната майка е ушила сватбена рокля за нея, когато е била малко дете. Толкова много й е харесала роклята, че е бързала да се ожени в нея“, разказва Дария за историята на една от дрехите.

Навремето шиели на баските си черна дантела, която била дефицит заради високата си цена. Преди години млада девойка имала пет баски и една дантела, която пришивала всеки ден на роклята, с която е облечена, за да прави впечатление, че е богата, споделят младежите легендата за баската с дантела, която използват за снимките.

Чрез начинанието си младите хора искат да запазят духа на миналото в настоящето, да помнят езика, историята и да не забравят откъде са. „Наследството, което сме получили, трябва да бъде защитено, предадено на децата ни, за да не се прекъсне връзката на поколенията, за да се запази генетичната памет на нашия народ и да се съхрани. Без паметта и опита на предишните поколения няма бъдеще“, разказва Дария.

Дария Полякова

Българското е част от нас

Проекти с културен и образователен характер

Българският младежки клуб „Актив“ и неговите проекти обединяват младите хора в Бесарабия. Причина за създаване на клуба е липсата на културни връзки между младите хора в Украйна и България, казва Максим. Техните мероприятия са с културен и образователен характер, а в организацията си имат 30 члена, както и украинци, които харесват българската история.

„Ние сме захранени с българското още от малки и то е част от нас. Честването на празниците, почитта към великите имена от българската история са показател на връзката ни с нашето минало. Определянето на нашата идентичност става със запознаване с нашите корени. Ние не се срамуваме от това, че сме българи, а точно обратното, гордеем се, че за 200 години нашето национално самосъзнание се е запазило и го предаваме на бъдещото поколение“, казва Максим.

Клуб „Актив“ поддържа връзки с различни организации в България. Често гостуват у нас на концерти, изложби, кръгли маси, младежки срещи. Чрез дейността си се опитват да запазят българското в тях. По тази причина организират хумористични състезания, майсторски класове по българско хоро, лекции, изложби, участват в градски, регионални и национални фестивали.

Източник: Труд

ПРОЕКТИ

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“

„ПАРАД НА БУКВИТЕ“
Стотици българи шестваха по улиците на София на „Парад на буквите“ Организаторите от „Сдружение Азбукари“ ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” ...

„КРЕАТИВНИ МИСЛИТЕЛИ” - 2
В Алдомировци откриха средище на съвременното Просвещение Иновативна интерактивна класна стая съчетава преклонението пред българското ...

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“

ПРОЕКТ „ЗДРАВЕЙ, ЗДРАВЕ“
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА МЛАДЕЖКИ ДЕЙНОСТИ ПО ЧЛ. 10А ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА ЗА ...

ПРОЕКТ „WELLBECOME“

ПРОЕКТ „WELLBECOME“
ЦЕЛИ НА ПРОЕКТА: Основната цел на проекта е да насърчи сътрудничеството и инициативите между младежите ...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В С...

ПРОЕКТ „КРАЧКА НАПРЕД В СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО“
Целта на програмата е да разшири социалната и професионална интеграция на хората от уязвимите групи ...

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА

ДЕТСКА КАРТА НА ЕВРОПА
Имаме удоволствието да Ви запознаем с новия образователен проект на „Сдружение Азбукари“, носещ името „ДЕТСКА ...

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“

„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“
„ПРОБУЖДАНЕ С ХОРО“ е традиционна световна инициатива на „Сдружение Азбукари“ и „Българи за България“ за ...

„Сдружение Азбукари" е изградено на базата на доброволен труд и отдаденост на своите съмишленици. Ние сме организация с нестопанска цел и работим изцяло в полза на обществото,
и се нуждаем от Вашата помощ, за да продължим да бъдем независими и свободни да в делата си.
Можете да станете част от дейността ни в полза на България като дарите,
според възможностите си, чрез някои от следните начина: банков превод, дебитна или кредитна карта.


Вашата подкрепа е от решаващо значение за бъдещето на Сдружението ни.
Помогнете ни да ставаме по-добри и да реализираме каузите си в полза на обществото!

Други новини които може да харесате

Вашият коментар